Live τώρα    
Εκπνέει στις 17 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τη χρήση του Tae Kwon Do / Ψάχνουν για νέους χώρους φιλοξενίας προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπνέει στις 17 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τη χρήση του Tae Kwon Do / Ψάχνουν για νέους χώρους φιλοξενίας προσφύγων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Σε αναζήτηση πρόσθετου χώρου εντός Αττικής για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στο Λεκανοπέδιο βρίσκεται το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Γ. Μουζάλα, καθώς ξεπέρασαν τους 4.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tae Kwon Do (το τελευταίο πρέπει να εκκενωθεί στις 17 Δεκεμβρίου). Παράλληλα, η κυβέρνηση εργάζεται για την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών.

Αντιπολιτευτικό τόνο επιχειρεί να δώσει ο "γαλάζιος" πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος καλεί τους δημάρχους τη Δευτέρα σε παράσταση διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόκειται να θέσει εκ νέου το ζήτημα στη συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου την Τετάρτη, ζητώντας από την κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες της". Παράλληλα, συνηγορεί στο αίτημα των δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης και Π. Φαλήρου να ανακοινώσει η κυβέρνηση αυστηρό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού και του Tae Kwon Do, ενώ επικαλούνται ζητήματα ασφάλειας. Τις τελευταίες μέρες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στους χώρους διαμονής και προχθές έπειτα από συγκρούσεις στο Tae Kwon Do τρεις διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο. Για "ηθική ήττα" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός (ρ/σ "Στο Κόκκινο"), υπογραμμίζοντας ότι "για όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα, θα εφαρμοστεί ο νόμος, είτε πρόκειται για μετανάστες, είτε για Έλληνες πολίτες".

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης εξέφρασε τη διαφωνία του για την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: "Δεν θα πρέπει να σηκώσει μόνη της η Αθήνα το πρόβλημα, αλλά να πάρουν πρωτοβουλίες και οι άλλοι δήμαρχοι". "Η ΚΕΔΕ πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και να αναλάβει πρωτοβουλία για το ζήτημα", σημείωσε. Ωστόσο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν αποδέχεται τη δημιουργία hotspot και καταυλισμών στην περιοχή του Κιλκίς.

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Στο μεταξύ, οι αιρετοί των νησιωτικών περιοχών ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός εκτιμά πως οι μηνιαίες δαπάνες του δήμου ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, ενώ η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια έχει ήδη δαπανήσει 600.000 ευρώ και ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών πρόσθετη χρηματοδότηση. Στην αναζήτηση δωρεάς προχώρησε ο δήμαρχος Σάμου Μιχ. Αγγελόπουλος, ο οποίος προ ημερών έλαβε από τον Δήμο του Sindelfingen ένα βαν Mercedes αξίας 25.000 ευρώ, όπως και 2.000 σετ ατομικής υγιεινής, σκηνές, κουβέρτες, θερμικές κουβέρτες κ.ά., συνολικής αξίας 43.000 ευρώ.

"Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ευρωπαϊκές λύσεις" είπε ο επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος για το θέμα χθες στην κοινή σύνοδο των κοινοβουλευτικών επιτροπών συνταγματικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία δέχεται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως για την εξεύρεση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής και ολοκληρωμένης λύσης σε αυτή την πρόκληση, μία λύση που εξισορροπεί την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη" διαβεβαίωσε ο επίτροπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0