Live τώρα    
Εν αναμονή ανάληψης ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα / Μεγάλες ζημιές από το ωστικό κύμα της έκρηξης στα γραφεία του ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν αναμονή ανάληψης ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα / Μεγάλες ζημιές από το ωστικό κύμα της έκρηξης στα γραφεία του ΣΕΒ

Με ενδιαφέρον περιμένουν οι αρχές την ανάληψη ευθύνης της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, που άφησε πίσω της μεγάλες υλικές ζημιές, αλλά χωρίς, ευτυχώς, τραυματισμούς, καθώς είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στις εφημερίδες "Βήμα" και "Εφημερίδα των Συντακτών", που έδιναν αρκετό περιθώριο στις αρχές να εκκενώσουν την περιοχή. Τα σενάρια των αστυνομικών αρχών και οι πρώτες εκτιμήσεις που διαρρέουν τοποθετούν την ενέργεια αυτή στο πλαίσιο του "Μαύρου Δεκέμβρη" που έχει προαναγγείλει ο Ν. Ρωμανός. Ωστόσο, η επιλογή του στόχου δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Η Αντιτρομοκρατική προΐσταται των ερευνών και συλλέγει το οπτικοακουστικό υλικό από όλες τις κάμερες των γύρω κτηρίων καθώς και μαρτυρίες από την περιοχή. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μαρτυρία που μιλούσε για δύο άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα, με τον ένα επιβάτη να φέρει τσάντα ώμου. Κατά πόσον όντως αυτή η μαρτυρία συνδέεται με την επίθεση όμως παραμένει αντικείμενο έρευνας.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος χαρακτηριζόταν από αστυνομικές πηγές ως μέτριας ισχύος, είχε τοποθετηθεί σε εσοχή της εισόδου του κτηρίου του ΣΕΒ, γεγονός που σε συνδυασμό με τη στενότητα του δρόμου αύξησε το ωστικό κύμα και προκάλεσε τις υλικές ζημιές τόσο στην είσοδο του ΣΕΒ όσο και στα γύρω κτήρια, στα οποία συγκαταλέγονται το ξενοδοχείο "Αμαλία", οι διπλανές καφετέριες αλλά και η πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται απέναντι.

Τα συνεργεία της υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών παρέμειναν στο σημείο για συλλογή στοιχείων μέχρι το απόγευμα. Σημειώνεται ότι η έκρηξη έγινε στις 3.35 τα ξημερώματα και ακούστηκε σε διάφορες περιοχές του κέντρου.

Λόγω των ερευνών και των ζημιών, κλειστά έμειναν όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορευόταν αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη. Επιπλέον, προσωρινά λειτούργησε τερματικός σταθμός του τραμ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Κανένας δεν είδε τους αγνώστους να τοποθετούν τη βόμβα, την οποία πληροφορίες θέλουν να ήταν τοποθετημένη σε τσάντα πλάτης, γεγονός που προκάλεσε χθες απορίες σε σχέση με τα μέτρα φύλαξης της κυπριακής πρεσβείας που βρίσκεται απέναντι. Όπως θυμόμαστε, οι επιθέσεις στο Παρίσι είχαν κάνει την αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στους λεγόμενους "ξένους στόχους", στους οποίους εύλογα συγκαταλέγονται και οι ξένες πρεσβείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτήριο της κυπριακής πρεσβείας υπήρχε αστυνομικός έως τις 11 το βράδυ, ενώ προ των επιθέσεων η αστυνομική παρουσία ήταν περιορισμένη για τις ώρες λειτουργίας της. Όπως σημείωναν αστυνομικές πηγές, λόγω πληθώρας των αιτημάτων για φρούρηση και περιορισμένων ανθρώπινων πόρων, γίνεται αξιολόγηση επικινδυνότητας κάθε φορά. Στην περιοχή τονιζόταν ότι υπάρχει όλο το 24ωρο επιτήρηση. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ζητήθηκε χθες και επίσημα από την κυπριακή πρεσβεία η 24ωρη φρούρηση του κτηρίου.

Ε.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0