Είναι γνωστό εδώ και χρόνια (από την πρώτη θητεία του) ότι ο Τραμπ δεν αγαπά τους διεθνείς οργανισμούς, δεν αγαπά το Διεθνές Δίκαιο, δεν αγαπά έτσι κι αλλιώς κανένα δίκαιο. Πιστεύει μόνο «στην ηθική του και στο μυαλό του», όπως έχει πει.
Οι ΗΠΑ του Τραμπ δεν κρύβουν τη διαφωνία τους με την ύπαρξη των διεθνών οργανισμών, δηλαδή με κανόνες συμβίωσης κρατών και λαών. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον ΟΗΕ. Θεωρούν βαρίδι ακόμα και το ΝΑΤΟ. Ήρθε λοιπόν η ώρα και για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο ενοχλεί επειδή διώκει τον… Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ευθέως ότι θέλει να καταργήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Μίλησε για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να «διαλύσει» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) «τούβλο-τούβλο». Δεν έκρυψε τον αληθινό λόγο που η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει τη διάλυση του ΔΠΔ: Γιατί «διεξάγει πόλεμο κατά των ΗΠΑ, όχι με όπλα ή πυραύλους, αλλά μέσω του λεγόμενου Διεθνούς Δικαίου».
Για να καταργήσει το ΔΠΔ, απειλεί άλλα κράτη που μετέχουν στο σύστημα του ΔΠΔ και τα οποία αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του και τις αποφάσεις του. Ο Ρούμπιο κάλεσε τις χώρες για μαζικές αποχωρήσεις. «Όσα κράτη αρνούνται να απορρίψουν την αμφισβητούμενη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ενώ παράλληλα λαμβάνουν αμερικανική βοήθεια, θα βρεθούν στο στόχαστρο αυστηρότερου ελέγχου», δηλώνουν τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ακυρώσεις βίζας και αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις. Παράλληλα, διαμηνύεται προς τις χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις ή καλύπτονται από την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ ότι οφείλουν να αρνηθούν τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να διώκει Αμερικανούς πολίτες και στρατιωτικούς.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για τα εγκλήματα της γενοκτονίας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λειτουργεί από την 1η Ιουλίου 2002. Διαφέρει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι όργανο του ΟΗΕ και αφορά κράτη, εκδικάζει διαφορές μεταξύ των κρατών. Μέλη του Δικαστηρίου είναι 123 κράτη, άλλα 42 κράτη έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης. Η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό, ενώ η Ρωσία παρόλο που το υπέγραψε δεν το έχει επικυρώσει, ενώ ανακοίνωσε ότι αποσύρει ακόμη και την υπογραφή της. Το Ισραήλ, το Σουδάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν υπογράψει το Καταστατικό του ΔΠΔ στη συνέχεια απέσυραν την υπογραφή τους και δεν συμμετέχουν.
Για τις ΗΠΑ η κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 2000, αλλά η κυβέρνηση Μπους απέσυρε την υπογραφή, ούτως ώστε να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά τα στρατεύματά της. Μέχρι σήμερα το Δικαστήριο έχει ερευνήσει τέσσερις υποθέσεις: της Βόρειας Ουγκάντας, του Κονγκό, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Νταρφούρ. Το Δικαστήριο έχει απαγγείλει κατηγορίες σε δεκατέσσερα άτομα, επτά από τα οποία παραμένουν ελεύθερα, δύο έχουν πεθάνει και πέντε βρίσκονται υπό κράτηση.
Να θυμίσουμε ότι τα εγκλήματα στον χώρο της Γιουγκοσλαβίας επιδίκασε ένα ειδικό σώμα το Ειδικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), που ιδρύθηκε για να δικάζει άτομα υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το 1991. Λειτούργησε από το 1993 έως το 2017.
