Live τώρα    
Μέση Ανατολή / Επίθεση Ισραήλ-ΗΠΑ στο Ιράν -Τραμπ: Νεκρός ο Χαμενεΐ - Ανησυχία Γκουτέρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Επίθεση Ισραήλ-ΗΠΑ στο Ιράν -Τραμπ: Νεκρός ο Χαμενεΐ - Ανησυχία Γκουτέρες

Εκρήξεις στην Τεχεράνη μετά το «προληπτικό χτύπημα» Ισραήλ και ΗΠΑ
(X.com/@Clash Report)
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε προληπτική επίθεση εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ίσραελ Κατζ. Την επίθεση συνδράμουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, που το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε πως ο Αλί Χαμενεΐ είναι νεκρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FT: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν αποδέσμευση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν και των αντιποίνων της Τεχεράνης, όπως μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Δεν έχουν γίνει συζητήσεις σχετικά με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, δήλωσε ο αξιωματούχος στους FT όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση Τραμπ με στόχο να αποτρέψει μια απότομη αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Συναγερμός στην Ιερουσαλήμ λόγω βαλλιστικών πυραύλων

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ, καθώς και σε αρκετές περιοχές του κεντρικού και βόρειου Ισραήλ, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για νέο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια και ενημέρωσε πως αναχαίτισε τρία ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Με αίτημα της Ρωσίας συνεδριάζει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας τη Δευτέρα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το 35μελές Συμβούλιο των κυβερνητών του θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα, στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας. Η Μόσχα ζήτησε να πραγματοποιηθεί «έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για να συζητηθούν οι στρατιωτικές επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ κατά του εδάφους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν». Η έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας θα αρχίσει μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη τριμηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου, στην οποία το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ήταν ήδη στην ατζέντα. Διπλωμάτες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις επλήγησαν το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εξόριστος γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν, σχολίασε την είδηση της δολοφονίας του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ -που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από Ιρανούς αξιωματούχους- δηλώνοντας πως «με τον θάνατό του, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ουσιαστικά φτάσει στο τέλος της και σύντομα θα καταλήξει στα σκουπίδια της Ιστορίας». Κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν σε μια ενδεχόμενη μεταβατική διαδικασία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατάρ: Επικοινωνία με Τράμπ, διάβημα διαμαρτυρίας στο Ιράν

Να σταματήσει η «επικίνδυνη κλιμάκωση» ζήτησε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης του Ιράν για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τις ιρανικές επιθέσεις που είχαν στόχο το έδαφος του Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η Ντόχα προειδοποίησε τον πρεσβευτή ότι «η επανάληψη των επιθέσεων αυτών συνιστά απερίσκεπτη και ανεύθυνη και πράξη» και ότι η συνέχισή τους «θα προκαλέσει αναπόφευκτα σοβαρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις».
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ, το εμιράτο δέχθηκε επιθέσεις με 65 πυραύλους και 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου σε βάρος μας, 100 παιδιά νεκρά

Το θάνατο 100 παιδιών, τα οποία έχασαν τη ζωή τους όταν χτυπήθηκε σχολείο κατά τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς της χώρας του, κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ ο οποίος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου σε βάρος της χώρας του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκ Ρούμπιο ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Δευτέρα 2 Μαρτίου επίσκεψη του στο Ισραήλ. Θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τους ομολόγους του των χωρών του G7.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ: Νεκρός ο Χαμενεΐ, συνέχιση των βομβαρδισμών μέχρι να επιτευχθεί ειρήνη... Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ιρανικής πλευράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκουτέρες: Σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου». Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, ανοίγοντας τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Μια σειρά εκρήξεων ακούστηκε σήμερα το βράδυ στο κεντρικό Ισραήλ όπως και στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του AFP. Πριν από τις εκρήξεις είχαν σημάνει σειρήνες προειδοποίησης καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν. Δημοσιογράφος του AFP στο Τελ Αβίβ έκανε λόγο για σημαντικό μπαράζ πυραύλων πάνω από την πόλη. Περίπου 20 εκρήξεις ακούστηκαν επίσης πάνω από τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, όπου πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, ενώ στήλη καπνού υψωνόταν στον ουρανό στο δυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με άλλον δημοσιογράφο του AFP.

IDF: Εξοντώθηκαν εφτά υψηλάβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επτά υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν, ανάμεσα στους οποίους ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Μοχάμεντ Πακπούρ και ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη. Η επίθεση είχε ως στόχο συνάθροιση κατά την οποία εξοντώθηκαν επτά αξιωματούχοι του «ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ταξίαρχος Έφι Ντέφριν, στην τηλεόραση. Μεταξύ των εφτά είναι επίσης ο υπουργός Άμυνας Αζίζ Νασιρζαντέχ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι σκοτώθηκε ολόκληρη η οικογένεια του Χαμενεΐ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τις πληροφορίες για το θάνατο του Χαμενεΐ, αυτήκοοι μάρτυρες αναφέρουν πως ακούστηκαν επευφημίες στους δρόμους της Τεχεράνης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάλεσμα Νετανιάχου στους Ιρανούς να βγουν στους δρόμους, «πολλές ενδείξεις ότι ο τύραννος δεν υπάρχει πια»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις» πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε σήμερα το πρωί στην κοινή αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν. «Καταστρέψαμε το συγκρότημα του Αλί Χαμενεΐ, σκοτώσαμε διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, ανώτερους αξιωματούχους του πυρηνικού προγράμματος», τόνισε.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που δείχνουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, "δεν υπάρχει πλέον", τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χωρίς να επιβεβαιώσει κατηγορηματικά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ και τονίζοντας ότι η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν θα διαρκέσει «για όσο χρειαστεί».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τους Ιρανούς πολίτες να βγουν στους δρόμους και να τελειώσουν τη δουλειά.

Τραμπ με Νετανιάχου: Είτε θα παρατείνει την εκστρατεία είτε θα την ολοκληρώσει σε λίγες μέρες

Τα ισραηλινά Μέσα αποδίδουν στο Νετανιάχου την εκτίμηση ότι αυξάνονται τα σημάδια ότι ο ανώτατος Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης έχει εξαλειφθεί.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ δήλωσε στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12 ότι είχε μια «καλή τηλεφωνική συνομιλία» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», είπε και ανέφερε ότι διαθέτει «διάφορες διεξόδους»: είτε να παρατείνει την εκστρατεία και «να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο», είτε να την ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες, προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι τυχόν προσπάθεια ανασυγκρότησης «θα τους απαιτούσε χρόνια».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης στο Channel 12 ότι το Ιράν «πλησίασε επανειλημμένα σε μια συμφωνία και στη συνέχεια υπαναχώρησε», γεγονός που θεωρεί πως αποδεικνύει ότι «ποτέ δεν επιδίωξε πραγματικά μια συμφωνία». Ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε από την ομάδα του να αναλύσει τις ενέργειες της Τεχεράνης τα τελευταία 25 χρόνια, υποστηρίζοντας πως «κάθε μήνα έκαναν κάτι αρνητικό – ανατίναζαν κάτι και σκότωναν κάποιον». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς την επιδρομή του Ιουνίου «Operation Midnight Hammer», «το Ιράν θα διέθετε ήδη πυρηνικά όπλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους ΥΠΕΞ των «27» συγκαλεί αύριο η Κάγια Κάλας - Καταδικάζει τις ιρανικές επιθέσεις στο Κόλπο

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάγια Κάλας συγκάλεσε για αύριο Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη τους υπουργούς Εξωτερικών των "27". «Βρίσκομαι σε επαφή με τους εταίρους μας στις χώρες του Κόλπου. Οι αδιάκριτες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος κατά των γειτονικών του χωρών ενέχουν τον κίνδυνο να παρασύρουν την περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο και τις καταδικάζουμε. Είναι απαραίτητο ο πόλεμος να μην επεκταθεί περαιτέρω. Το ιρανικό καθεστώς έχει επιλογές να κάνει», έγραψε στο Χ

Η RAF θα προστατεύσει τα συμφέροντα των Βρετανών στη Μέση Ανατολή

Η Βρετανία δεν συμμετείχε στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ξεκαθάρισε ο Κιρ Στάρμερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε όμως ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα των Βρετανών και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, με αεροσκάφη της RAF που θα συμμετέχουν σε συντονισμένες αμυντικές επιχειρήσεις για αυτό το σκοπό.

Χαρακτήρισε «εντελώς αποκρουστικό» το ιρανικό καθεστώς, κατηγορώντας το για καταστολή διαδηλωτών και δολοφονίες στη χώρα του και κάλεσε το Ιράν να σταματήσει την περαιτέρω κλιμάκωση, να παύσει τις επιθέσεις, να εγκαταλείψει τα προγράμματα όπλων και να σταματήσει τη βία και την καταπίεση κατά του λαού του. Παράλληλα ο Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη, ενώ όπως επεσήμανε η Βρετανία βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Το Ιράν ζητά συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας


Tη διεξαγωγή «έκτακτης και κατεπείγουσας συνεδρίασης» ζήτησε σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ στη Βιέννη.

"Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί, οι ειδεχθείς απειλές και οι κατακριτέες ενέργειες των επιτιθέμενων σε βάρος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση θα πρέπει να εξεταστούν αμέσως από το Συμβούλιο", αναφέρεται στην επιστολή προς τον Ραφαέλ Γκρόσι, πρόεδρο του ΔΟΑΕ.  

Ερυθρά Ημισέληνος: 201 νεκροί - 89 τραυματίες στο Ισραήλ

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, στο Ιράν έχουν καταμετρηθεί 201 νεκροί και 747 τραυματίες. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πως δέχτηκαν ιατρικές φροντίδες 89 τραυματίες.

Στο Ιράν προαναγγέλλουν διάγγελμα Χαμενεΐ

Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τίποτε για τον Αλί Χαμενεΐ. Στο μεταξύ ιρανικά κρατικά Μέσα έχουν προαναγγείλει εμφάνισή του με τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο αναμενόταν από το πρωί αλλά η μετάδοσή του είχε αναβληθεί. 

Χτυπήθηκαν πολυκατοικίες στο Μπαχρέιν


Αρκετές πολυκατοικίες αποτέλεσαν στόχο στη Μανάμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν, αναφερόμενο στην ιρανική αντεπίθεση: "Αρκετές πολυκατοικίες στη Μανάμα αποτέλεσαν στόχο. Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών βρίσκονται στις πληγείσες τοποθεσίες", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Ιρανικά πλήγματα σε χώρες του Κόλπου, ακούγεται πως έκλεισαν τα στενά του Ορμούζ

Πληροφορίες αργά το απόγευμα ανέφεραν πως οι Φρουροί της Επανάστασης ενημερώνουν μέσω ασυρμάτου τα πλοία πως έκλεισαν τα στενά του Ορμούζ.

Παράλληλα, οι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν ότι πυρκαγιά στο διάσημο τεχνητό νησί The Palm του Ντουμπάι προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων. Το Ιράν εξαπέλυσε πλήγματα σε όλες τις χώρες του Κόλπου πλούσιες σε πετρέλαιο, εκτός από το Ομάν, το οποίο έχει ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δορυφορική εικόνα από την κατοικία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Την ώρα που ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν την -ανεπιβεβαίωτη- πληροφορία ότι ο Χαμενεΐ «πιθανότατα σκοτώθηκε», ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Άμπας Αραγτσί δηλώνει ότι «Ίσως χάσαμε μερικούς διοικητές, αλλά αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Άμπας Αραγτσί χαρακτήρισε τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ «αδικαιολόγητες, παράνομες και απολύτως παράτυπες και ενάντια στο διεθνές δίκαιο», σε συνέντευξή του στο NBC News. Δήλωσε επίσης ότι, «απ' ότι ξέρει», ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι ακόμη ζωντανός.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν «χρειάζεται κανέναν για την άμυνά του, είμαστε αρκετά ικανοί να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», ενώ χαρακτήρισε τις ιρανικές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή «πράξη αυτοάμυνας».

Τουλάχιστον 51 νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε σχολείο στο νότιο Ιράν

Τους πρώτους νεκρούς από τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα ανακοίνωσαν νωρίτερα Ιρανοί αξιωματούχοι. Αρχικά, είχε γίνει λόγος για 5 νεκρές μαθήτριες, στη συνέχεια για 24, ενώ αργότερα ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στις 40, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων IRNA.

Οι μικρές μαθήτριες σκοτώθηκαν όταν ισραηλινή επίθεση χτύπησε ένα δημοτικό σχολείο κοριτσιών στην πόλη Μινάμπ, στην επαρχία Χορμοζγκάν στο νότιο Ιράν.

Νεότερη ενημέρωση ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στο σχολείο σε τουλάχιστον 51, με τον κυβερνήτη της επαρχίας Μινάμπ, Μοχάμαντ Ραντμέχρ, να επιβεβαιώνει ότι το σχολείο θηλέων Σατζαρεγιέ Ταγιάμπα έχει δεχτεί άμεση επίθεση και ότι 53 μαθήτριες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια. Είπε ότι 170 μαθητές βρίσκονταν στο σχολείο όταν συνέβη η επίθεση, οπότε υπάρχει η πιθανότητα ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί ξανά, καθώς η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανέφεραν ότι «όλες οι βάσεις, οι πόροι και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ολόκληρη την περιοχή θεωρούνται νόμιμοι στόχοι» για τον ιρανικό στρατό.

Όλες οι βάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή έχουν πληγεί από ισχυρά χτυπήματα ιρανικών πυραύλων. Τα αντίποινα της Τεχεράνης θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί «αποφασιστικά», ανέφεραν ακόμη.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αμίρ Χαταμί είναι ασφαλής και διοικεί ενεργά τις ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε το γραφείο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Φρουροί της Επανάστασης στοχοθέτησαν τον Πέμπτο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που σταθμεύει στο Μπαχρέιν, ενώ το κράτος αυτό του Κόλπου είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως η βάση επλήγη από πυραυλική επίθεση.

«Οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έπληξαν το γενικό επιτελείο του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, καθώς και άλλες αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στρατιωτικά κέντρα και κέντρα ασφαλείας που βρίσκονται στην καρδιά των κατεχόμενων εδαφών», έγραψε ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Εκρήξεις σε Μπαχρέιν, Άμπου Ντάμπι, Κουβέιτ και Κατάρ

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κουβέιτ ανακοίνωσε ανταποκριτής του AFP, με τις αρχές της χώρας να ανακοινώνουν ότι κλείνουν τον εναέριο χώρο λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτοικοι δήλωσαν ότι εκρήξεις ακούστηκαν στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Νωρίτερα οι αρχές της χώρας είχαν επισημάνει ότι έκλεισαν "μερικώς και προσωρινά" τον εναέριο χώρο για προληπτικούς λόγους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι εκρήξεις σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα.

Αξιωματούχος του Κατάρ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν έναν ιρανικό πύραυλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε αεροπορικά πλήγματα που είχαν στόχο το αρχηγείο της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής αλ Χασντ αλ Σάαμπι (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης) στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα, το Μπαχρέιν επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στη χώρα. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το αρχηγείο του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

Νωρίτερα το πρωί, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ισχύ κατάπαυση του πυρός. «Σε ανταπόδοση για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός από τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», ανέφερε μέσω Telegram ο ισραηλινός στρατός.

Η πρώτη απάντηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Το Ιράν, μέσω των Φρουρών της Επανάστασης, ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκε το πρώτο κύμα πυραύλων και drones εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση για την επίθεση που εξαπέλυσε μαζί τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASNIM.

Εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ - Σειρήνες στο Μπαχρέιν

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί, λίγη ώρα αφού ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης στην πόλη, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου . Οι σειρήνες ήχησαν δύο φορές στην Ιερουσαλήμ, με μερικά λεπτά διαφορά.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εντόπισε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν να κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Παράλληλα, σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος, μετά τα αμερικανοισραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν στο κοντινότερο ασφαλές σημείο.

Ασφαλής ο πρόεδρος του Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν, ο Μασούντ Πεζεσκιάν, είναι ασφαλής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MEHR, λίγη ώρα αφού άλλο ιρανικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του προεδρικού μεγάρου στην Τεχεράνη και το συγκρότημα όπου διαμένει ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ.

Λαπίντ: «Παραμένουμε ενωμένοι, κερδίζουμε ενωμένοι»

Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε σήμερα ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας παραμένουν «ενωμένες», αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του Ιράν. «Σε στιγμές όπως αυτές παραμένουμε ενωμένοι και κερδίζουμε ενωμένοι. Δεν υπάρχει (κυβερνητικός) συνασπισμός και αντιπολίτευση, μόνο ένας λαός και ένας στρατός με όλους εμάς να στεκόμαστε στο πλευρό τους», έγραψε στα αγγλικά ο Λαπίντ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους: ο λαός του Ισραήλ είναι δυνατός. Οι IDF (σ.σ. ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) και η πολεμική αεροπορία είναι δυνατοί. Η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου βρίσκεται στο πλευρό μας», σημείωσε, αναφερόμενος στις ΗΠΑ οι οποίες ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν πλήγματα εναντίον του Ιράν. 

Πολυήμερη η αμερικανική επιχείρηση

Η επιχείρηση του αμερικανικού στρατού εναντίον του Ιράν αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. Στο μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε αναστολή πτήσεων προς Ιράν και Ισραήλ.

Ιρανικοί πύραυλοι προς το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν να κατευθύνονται προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν ενεργοποιηθεί για να αναχαιτίσουν την απειλή. Εξάλλου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters, έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα των Ισραηλινών για τον εντοπισμό πυραύλων, ενώ οι ισραηλινές αρχές καλούν τους πολίτες να προετοιμαστούν να πάνε στα καταφύγια.

Πώς ξεκίνησε

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη ακούγονται εκρήξεις. Το πρακτορείο ειδήσεων Mehr αναφέρει ότι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της Τεχεράνης στα σημεία όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Το ιρανικό πρακτορείο ISNA μεταδίδει ότι πυκνός καπνός υψώνεται από το κέντρο της Τεχεράνης, ενώ εικόνες και μαρτυρίες ανέφεραν δυο εκρήξεις κοντά στα γραφεία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Το πρακτορείο FARS από την πλευρά του μετέδωσε ότι πύραυλοι έπληξαν την κεντρική συνοικία Τζομχούρι στην πρωτεύουσα του Ιράν και τον δρόμο όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωνε επισήμως προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν, με τον υπουργό Άμυνας Ίσραελ Κατζ άμεσα να κηρύττει ειδική και άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

«Το Κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν, με στόχο την εξάλειψη απειλών κατά του Ισραήλ.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται στο άμεσο μέλλον επίθεση με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ και του άμαχου πληθυσμού του.

Κατόπιν τούτου, και βάσει των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με τον Νόμο Πολιτικής Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατζ υπέγραψε ειδική διαταγή με την οποία επιβάλλεται ειδική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο σε ολόκληρη την επικράτεια του Κράτους του Ισραήλ.

Οι πολίτες καλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου και των αρμόδιων αρχών και να παραμένουν σε προστατευμένους χώρους» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Το Ισραήλ, επίσης, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα ανοίξει εκ νέου και οι πτήσεις από και προς τη χώρα θα επαναληφθούν «μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας». Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να μην προσέρχονται στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το Associated Press, στο προληπτικό χτύπημα συμμετέχουν και αμερικανικές δυνάμεις. Παρομοίως, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κι αμερικανικά πλήγματα εναντίον του Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0