Live τώρα    
Γάζα / Χωρίς νοσοκομεία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση και τροφή χιλιάδες Παλαιστίνιοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / Χωρίς νοσοκομεία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση και τροφή χιλιάδες Παλαιστίνιοι

(EPA/MOHAMMED SABER)

Το σύστημα υγείας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας «ξεθεμελιώθηκε» από τον πόλεμο και τα νοσοκομεία είναι «εντελώς μη λειτουργικά», ανέφερε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι επανειλημμένες εχθροπραξίες μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία ξεθεμελίωσαν το σύστημα υγείας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εκθέτοντας τους αμάχους στον απαράδεκτο κίνδυνο να στερούνται θεραπείες ζωτικής σημασίας» ανέφερε η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.

Η ΔΕΕΣ ζήτησε να προστατεύονται οι ιατρικές υποδομές, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η προστασία αυτή αποτελεί νομική υποχρέωση και ηθική επιταγή για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα νοσοκομεία είναι απαραίτητα για τους ασθενείς ή εκείνους που τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα, το οποίο στήριζε μέχρι πρότινος η ΔΕΕΣ παρέχοντάς του ιατροφαρμακευτικό υλικό, είναι πλέον υπό πίεση καθώς είναι μια από τις ελάχιστες υποδομές υγείας που λειτουργούν ακόμη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Καμάλ Αντουάν έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Την Παρασκευή και το Σάββατο το Ισραήλ πραγματοποίησε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το τελευταίο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα που λειτουργούσε στην περιοχή αυτή.

Πλέον είναι «άδειο» και «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η συρροή ασθενών και εκτοπισμένων ασθενών που αναζητούν καταφύγιο δημιουργεί μια κατάσταση την οποία δεν μπορεί να επιλύσει το ιατρικό προσωπικό», εξήγησε η ΔΕΕΣ.

«Αυτή η ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη υλικού, καυσίμων, τροφίμων και δυνατότητας εξειδικευμένων θεραπειών», πρόσθεσε.

 

Εκπρόσωπος των νοσοκομείων εκστρατείας στην Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε τον θάνατο και δήλωσε ότι πέντε μωρά έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του ψύχους.

«Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε ζεστό νερό, ούτε αέριο, ούτε θέρμανση, ούτε τροφή», δήλωσε ο πατέρας του μωρού. «Τα παιδιά μου πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου και κανείς δεν νοιάζεται», είπε ο Γιαχία αλ-Μπατράν που ζει με την σύζυγό του σε σκηνή στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η ΔΕΕΣ δηλώνει πάντως αποφασισμένη να στηρίξει τις υπηρεσίες υγείας, στο μέτρο του δυνατού, κυρίως κάνοντας ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την προστασία των ιατρών και την πρόσβαση των πολιτών στις θεραπείες, καθώς και να διευκολύνει τη μετακίνηση του προσωπικού και την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0