Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με τουλάχιστον 37.296 Παλαιστίνιοι να έχουν σκοτωθεί και 85.197 να έχουν τραυματιστεί από την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ενώ η διεθνής κοινότητα παραμένει ουσιαστικά αμέτοχη.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την απώλεια οκτώ στρατιωτών από έκρηξη που έγινε στην πόλη Ράφα της Γάζας. Νωρίτερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ένας αριθμός Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν όταν το θωρακισμένο όχημα που τους μετέφερε, έπεσε σε ενέδρα στη Ράφα, νότια της Γάζας.
Ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ δήλωσε σήμερα πως ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι είναι με την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, το τέλος της επίθεσής του και την επίτευξη συμφωνίας για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.
Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής οργάνωσης, έκανε τα σχόλια αυτά σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.
Οι εκκλήσεις για βοήθεια στη Γάζα είναι δραματικές, με ανάγκη για τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό. Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής, χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από πείνα και τα παιδιά αρρωσταίνουν λόγω υποσιτισμού. Γιατροί προειδοποιούν για επικείμενους θανάτους λόγω υποσιτισμού και ασθενειών, προβλέποντας μεγάλο αριθμό θανάτων αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.
Την τραγική κατάσταση των αμάχων Παλαιστινίων και των εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής περιγράφουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε βίντεο με μαρτυρίες. Ένας γιατρός της οργάνωσης ανέφερε ότι, παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις καταστροφές, αναζητούσε τροφή για τέσσερις μήνες για να επιβιώσουν αυτός και τα παιδιά του, χωρίς αποτέλεσμα.
«Τρώγαμε ακόμη και περιστέρια, οτιδήποτε μπορούσαμε να φάμε», είπε. «Μετά από περίπου τέσσερις ή πέντε μήνες, έγιναν διαθέσιμα κάποια τρόφιμα - κονσέρβες και μια μικρή ποσότητα φακές και ρύζι. Αλλά οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές», αναφέρει. Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορούσε να βρει φάρμακα για την υπέρταση και τον διαβήτη του και ότι οι άνθρωποι για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές καταφεύγουν στη χρήση βοτάνων.
Eating pigeon food.
— MSF International (@MSF) June 15, 2024
No diabetes medicines.
Still treating people for burns and trauma.
Some of our staff, trapped in #Gaza City since the start of the war, describe what life has been like over the last few months and how they have been treating patients in a pop-up clinic. pic.twitter.com/MeTtlxg4fN
Παρά την άφιξη τροφίμων και φαρμάκων στα σύνορα, αυτά δεν διανέμονται στους αμάχους λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το Ισραήλ, με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική βοήθεια να μην αποδίδει. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μεταφορά της πλατφόρμας ανθρωπιστικής βοήθειας στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντότ. Η επίσημη αιτιολογία, από την Αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση στη Μέση Ανατολή, CENTCOM, είναι ότι η μεταφορά αυτή γίνεται για να προστατευθεί η πλατφόρμα καθώς αναμένεται «σφοδρή θαλασσοταραχή».
Στην ανακοίνωση μέσω X η CENTCOM αναφέρει ότι «η προσωρινή μετακίνηση της προβλήτας θα επιτρέψει να αποφευχθούν δομικές ζημιές» σε αυτήν και πως «η απόφαση να μετακινηθεί προσωρινά η προβλήτα δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, όμως είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διανέμεται βοήθεια μέσω αυτής στο μέλλον», διαβεβαιώνοντας πως θα εγκατασταθεί ξανά «γρήγορα».
U.S. Central Command moves pier ahead of high seas
— U.S. Central Command (@CENTCOM) June 14, 2024
Today, due to expected high seas, the temporary pier will be removed from its anchored position in Gaza and towed back to Ashdod, Israel. The safety of our service members is a top priority and temporarily relocating the pier… pic.twitter.com/gvL2BYYYac
Ωστόσο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις παραδόσεις βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω της προβλήτας είχε ήδη ανακοινώσει τη Δευτέρα πως αναστέλλει τις επιχειρήσεις του για να αποτιμήσει την κατάσταση από τη σκοπιά της ασφάλειας.