Επιχείρηση «σκούπα» στο Παρίσι με τις αρχές να εκκενώνουν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, την μεγαλύτερη κατάληψη στη Γαλλία, όπου είχαν βρει καταφύγιο έως και 450 μετανάστες.
Περίπου 250 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για αυτή την επιχείρηση, σύμφωνα με τη νομαρχία του Βαλ-ντε-Μαρν, αναφέρει το RFI, προσθέτοντας ότι για όσοι εκδιώχθηκαν αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές που σχεδιάστηκαν, τόσο στην περιοχή Ile-de-France που περιβάλλει το Παρίσι όσο και σε άλλες περιοχές, όπως το Μπορντό.
Η επιχείρηση, που αναμενόταν για αρκετές ημέρες, ώθησε πολλούς από όσους είχαν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις μιας εγκαταλελειμμένης επιχείρησης στην κοινότητα Βιτρί-συρ-Σεν να τις εγκαταλείψουν πριν από την άφιξη της αστυνομίας.
Με βαλίτσες στα χέρια, με όλα τα υπάρχοντά τους στη Γαλλία, και την ανησυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι περίπου 300 άστεγοι που παρέμεναν εκεί -γυναίκες και παιδιά ανάμεσά τους- έφυγαν από την περιοχή λίγο μετά τις 8:00 π.μ. τοπική ώρα.
Σύμφωνα με την ένωση Ενωμένοι Μετανάστες, η οποία τους παρέχει τακτικά βοήθεια, το 80% από αυτούς βρίσκονται νόμιμα στη Γαλλία. Μερικοί από αυτούς έμεναν σε αυτές τις εγκαταστάσεις εδώ και αρκετούς μήνες, μη μπορώντας να βρουν ιδιωτικό κατάλυμα ή περιμένοντας να στεγαστούν μέσω της κοινωνικής πρόνοιας.
Εδώ και αρκετούς μήνες, η συλλογικότητα Revers de la Medal, η οποία συγκεντρώνει ενώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο υπό άσχημες συνθήκες, προειδοποιεί για την τύχη των αστέγων, των οποίων οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί διαλύονται με ταχύτερους ρυθμούς ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει η γαλλική πρωτεύουσα από τις 26 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου.
Ce matin, l'esprit olympique a retenti à Vitry sur Seine, dans un des plus grands squats de France.
— Cerveaux non disponibles (@CerveauxNon) April 17, 2024
Alors que 450 personnes occupaient un immense bâtiment de bureaux désaffectés, la préfecture a décidé de les expulser avant les JO. Direction la province, pour que Paris et sa… pic.twitter.com/LEYg2dGBsY
«Ακριβώς 100 μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κατάληψη, η κατάληψη στο Vitry Sur Seine που στεγάζει 450 άτομα εκκενώθηκε από την αστυνομία» επισημαίνει η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde), προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί αυτές οι επιχειρήσεις αυξάνονται.
🔴 À exactement #100jours des #JOP24, le squat de #VitrySurSeine abritant 450 personnes a été évacué par les forces de police.
— Médecins du Monde (@MdM_France) April 17, 2024
À l’approche des #JO, ces opérations se multiplient et viennent aggraver la précarité sanitaire et sociale des personnes.#OuvronsGrandLesYeux pic.twitter.com/PEBA05Chtg