Live τώρα    
Πόλεμος στην Ουκρανία / Ψάχνουν στρατιώτες στα σχεδόν 20 εκατομμύρια πρόσφυγες στην ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Ψάχνουν στρατιώτες στα σχεδόν 20 εκατομμύρια πρόσφυγες στην ΕΕ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από τα δύο χρόνια πολέμου - EPA/Maria Senovilla

Η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας. Ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ είπε χθες Τετάρτη πως το 2024 θα κληθούν να παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις υπήκοοι που βρίσκονται στο εξωτερικό, όπως γράφει το Γερμανικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις νόμιμες συνοριακές διαβάσεις από την Ουκρανία προς άλλες χώρες, από τη χώρα έχουν φύγει:

  • πάνω από 11,6 εκατομμύρια προς την Πολωνία και την ΕΕ
  • σχεδόν 1,4 εκατομμύρια προς την Σλοβακία και την ΕΕ
  • σχεδόν 2,7 εκατομμύρια προς την Ουγγαρία και την ΕΕ
  • σχεδόν 2,4 εκατομμύρια προς την Ρουμανία και την ΕΕ
  • πάνω από 800.000 προς την Μολδαβία και τα Βαλκάνια
  • σχεδόν 2,9 εκατομμύρια προς την Ρωσία

Ουκρανοί στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 25 και 60 ετών σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ικανοί να υπηρετήσουν, θα κληθούν να παρουσιαστούν σε στρατολογικά κέντρα, δήλωσε ο κ. Ούμεροφ σε γερμανικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων Bild και Die Welt.

Ο υπουργός μίλησε για «πρόσκληση», ωστόσο διεμήνυσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις αν οι υπόχρεοι δεν παρουσιαστούν.

«Συζητάμε ακόμα τι θα πρέπει να κάνουμε αν δεν παρουσιαστούν εθελοντικά», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία θέλει οι ένοπλες δυνάμεις να ενισχυθούν με 450.000-500.000 άνδρες για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Ωστόσο ούτε το οικονομικό, ούτε το πολιτικό πλαίσιο έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε «λεπτό ζήτημα» την επιστράτευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ούμεροφ, είναι σημαντικό να υπάρχει δικαιοσύνη. Δήλωσε πως στο μέλλον, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται από πριν πώς θα εκπαιδευτούν και θα εξοπλιστούν, πότε και πού θα υπηρετήσουν και πότε θα απολυθούν.

Παρότι οι αρχές το απαγόρευσαν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, χιλιάδες Ουκρανοί έφυγαν στο εξωτερικό προτού στείλει διαταγές επιστράτευσης το Κίεβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0