Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Εκλογές στην Τουρκία / Πώς είδε η Αθήνα το αποτέλεσμα - Το παράθυρο ευκαιρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στην Τουρκία / Πώς είδε η Αθήνα το αποτέλεσμα - Το παράθυρο ευκαιρίας

133374911.jpg

Κρίση εξωστρέφειας έπαθε για λίγες ώρες χθες η ελληνική τηλεόραση για να καλύψει ένα από τα πιο κρίσιμα γεγονότα της χρονιάς, τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη γειτονική μας Τουρκία. Με τους ρεπόρτερ και τους -λιγοστούς- ανταποκριτές να τρέχουν στα εκλογικά κέντρα των δύο μονομάχων και να εξηγούν στο κοινό ποιος είναι με ποιον στο τουρκικό πολιτικό τοπίο, και μια σειρά αναλυτών στα στούντιο να προσπαθούν να πείσουν το ακροατήριο ότι και το αποτέλεσμα είχαν προβλέψει, και ξέρουν τι σημαίνει για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Τα ποσοστά τα ξέρετε. Οριακά δεν πήρε 50%+1 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πάει σε δεύτερο γύρο με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις 28 Μαΐου. Περισσότερο από εντυπωσιακό ήταν το ποσοστό της εκλογικής συμμετοχής -93%-, ενώ προβληματικές αποδείχθηκαν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους έφερναν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.

Οι πιθανότητες να παραμείνει Πρόεδρος ο Ερντογάν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Τουρκία είναι μεγάλες - κάτι που για ένα μέρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι περίπου ανακουφιστικό, αφού προτιμά τον «διάβολο» που ξέρει από αυτόν που δεν ξέρει.

Μάλιστα, οι θιασώτες της ακινησίας στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας -μεταξύ των οποίων και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. κάποτε και τώρα- δεν ξεχνούσαν να υπογραμμίζουν ότι και ο Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί πιστά την επιθετική πολιτική των κεμαλιστών έναντι της Ελλάδας. Ο κρυφός φόβος τους στην περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ήταν ότι η Δύση -και κυρίως οι ΗΠΑ, που έβλεπαν ως προβληματικό σύμμαχο τον Ερντογάν- θα θελήσει να της κάνει χατίρια και θα πιέσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Με δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε σχέδιο για τα ελληνοτουρκικά έχει ούτε την τόλμη να επιδείξει μια εποικοδομητική ευελιξία αλλά και να επιβάλει τα όρια των κόκκινων γραμμών της Ελλάδας, φοβάται να ξεκινήσει έναν επί της ουσίας διάλογο.

Οι μπηχτές για τους κεμαλιστές

Ολα τα αυτά τα διατυπώνει πολύ πιο κομψά ο -ακόμη- υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν έχει αφήσει κανάλι για κανάλι αυτές τις μέρες που να μην πλασάρει την υποψηφιότητά του, ενδεδυμένη με τον θεσμικό ρόλο αυτού που μπορεί καλύτερα από κάθε άλλον στη Ν.Δ. να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά.

Λέει, λοιπόν, ο Δένδιας ότι βεβαίως και δεν θα απαντήσει στο ερώτημα ποιον προτιμά για Πρόεδρο της Τουρκίας - αυτό θα το κρίνει ο τουρκικός λαός. Πλην όμως, επαναλαμβάνει ότι θα ήθελε «μια δυτικόφιλη, δημοκρατική και χωρίς οικονομικές κρίσεις Τουρκία» - αυτό θα μπορούσε να το ερμηνεύσει κανείς ως προτίμηση για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αμέσως μετά ο Δένδιας θυμάται, και θυμίζει, την ιστορία των κεμαλιστών, όπως το γεγονός ότι όταν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν οι κεμαλιστές στην εξουσία - αυτό θα μπορούσε να το ερμηνεύσει κανείς ως προτίμηση για την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δένδια κινείται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά με πιο πομπώδεις διατυπώσεις: «Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός».

Το παράθυρο ευκαιρίας

Οι περισσότεροι αναλυτές στην Ελλάδα, πάντως, και αυτοί που εξεπλάγησαν ευχάριστα, και αυτοί που στενοχωρήθηκαν με το σχεδόν 50% του Ερντογάν στις κάλπες της 14ης Μαΐου, εκτιμούν πως για ένα διάστημα ακόμη δεν θα υπάρξει νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και μετά εξέλειψαν εντελώς οι αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο και κόπηκαν μαχαίρι τα επεισόδια στη θάλασσα. Οπότε θα παραμείνει ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για μια πιο ουσιαστική συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες.

Η Ν.Δ. αποφεύγει διά ροπάλου να πει πώς θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτό το παράθυρο και προτιμάει να χαϊδεύει τα αυτιά των «τουρκοφάγων» στο εκλογικό της ακροατήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αντιθέτως, έχει αναλυτικές προτάσεις για τα ελληνοτουρκικά στο πρόγραμμά του. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν σαφής χθες ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών: «Η στάση που υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα είναι να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε ευρωτουρκικά, διεκδικώντας πιο πολλά από την Ε.Ε. για τη διμερή μας διαφορά» είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την τελωνειακή ένωση και τη βίζα, πρέπει να θέσει ως προαπαιτούμενο την προσφυγή για την ΑΟΖ στο Δικαστήριο της Χάγης. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι «η γραμμή της ακινησίας δεν μας ευνοεί ούτε στο Κυπριακό ούτε στα ελληνοτουρκικά, που πρέπει να μετατρέψουμε σε ευρωτουρκικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL