Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.6°C28.5°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.7°C26.6°C
6 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C25.5°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.5°C27.1°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
3 BF 26%
Σεισμός Τουρκία Συρία / Ξεπέρασαν και τις 11.000 οι απώλειες - Δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Τουρκία Συρία / Ξεπέρασαν και τις 11.000 οι απώλειες - Δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
EPA/SEDAT SUNA

Στην τρίτη ημέρα μετά τους σαρωτικούς σεισμούς της Δευτέρας βρίσκεται η νοτιοδυτική Τουρκία και η βορειοδυτική Συρία και οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων γίνονται αγωνιώδεις, καθώς οι αντοχές των θυμάτων εξαντλούνται.

Οι ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία έχουν επισήμως φτάσει το μεσημέρι της Τετάρτης τις 8.574 ζωές, με τις περισσότερες αναλογικά από αυτές στο Χατάι, την πιο πυκνοκατοικημένη από τις περιοχές που επλήγησαν. Αντίστοιχος είναι και ο αριθμός όσων έχουν ανασυρθεί από ερείπια κτιρίων, ωστόσο οι συνολικοί τραυματίες είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες. Σχεδόν 400.000 άτομα στεγάζονται σε κάθε είδους υποδομές, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία και άλλα. Συνολικά, οι σεισμοί έπληξαν στην Τουρκία περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες.

Οι προσπάθειες εντοπισμού και ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια συνεχίζονται, με επιτυχία σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην ανάσυρση 12χρονης μετά από 40 ώρες και 10χρονης μετά από 39 ώρες.

Ταυτόχρονα ωστόσο κλιμακώνεται η οργή των πολιτών για τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Στο Γκαζιαντέπ σημειώθηκαν επεισόδια και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, καθώς πολλοί καταλογίζουν απουσία του κρατικού μηχανισμού τις πρώτες κρίσιμες 12 ώρες μετά τις δονήσεις, αλλά και ότι υπήρξε διακοπή των προσπαθειών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την οργή «τροφοδοτεί» μία παλιά επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης, να επιβάλει «φόρο σεισμών» για να ενισχύσει τις δομές της και πληγέντες από καταστροφές. Τώρα, οι πολίτες ρωτούν «πού πήγαν οι φόροι μας», που ανέρχονται σε σχεδόν 5 δισ. δολάρια, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Γκαζιαντέπ και άλλες πόλεις εκατοντάδες ή και χιλιάδες παραμένουν στεγαζόμενοι σε δημόσιους χώρους που αν και σοβαρά χτυπημένοι από τους σεισμούς δεν παρουσιάζουν καίρια δομικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών, μεγάλο πλήθος φιλοξενήθηκε τη νύχτα στο αεροδρόμιο της πόλης. Ταυτόχρονα, στις εξόδους των τραυματισμένων πόλεων έχει δημιουργηθεί έμφραγμα από τα οχήματα με τα οποία πολλοί αναζητούν να απομακρυνθούν προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Στη Συρία, οι επιβεβαιωμένες απώλειες έφτασαν τις 1.280 ζωές στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και ακόμη 1.250 εντοπίστηκαν νεκροί σε περιοχές που ελέγχει η κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού, με τους τραυματίες να είναι πολλές χιλιάδες ακόμη. «Εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια», σημειώνουν τα «Λευκά Κράνη» που δρουν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Πάνω από 400 κτίρια έχουν καταρρεύσει πλήρως και πάνω από 1.300 ακόμη έχουν καταστραφεί σε σημαντικό βαθμό.

Χτες το απόγευμα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια πέντε μέλη μίας οικογένειας, που παρέμειναν εγκλωβισμένα για 40 ώρες.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος από την πλευρά της κάνει έκκληση για άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας, προκειμένου να ενισχυθεί με τον μέγιστο και τάχιστο τρόπο η προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής από τους σεισμούς στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η διεθνής βοήθεια, σε έμψυχο υλικό, εξοπλισμό και προμήθειες συνεχίζει να ρέει προς την Τουρκία και τη Συρία, με σοβαρές δυσχέρειες από την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται αεροδρόμια και οδικό δίκτυο μετά τις καταστροφικές δονήσεις. Πιο πρόσφατη κίνηση αυτή από τη Νότια Κορέα προστέθηκε στις αρωγούς χώρες, καθώς έστειλε 110 άτομα (60 διασώστες και 50 εξειδικευμένα στελέχη του στρατού), μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ εισέφερε και 5 εκατ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια.

Μία 82μελής κινεζική αποστολή με τέσσερις εκπαιδευμένους σκύλους έφτασε νωρίτερα στα Άδανα της Τουρκίας, μεταφέροντας μαζί της 20 τόνους ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού. Ανεξάρτητα από αυτήν, ακόμη 52 μέλη περιφερειακών κινεζικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατευθύνονται στις πληγείσες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL