Live τώρα    
9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
7.3°C9.7°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
1.2°C4.9°C
4 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
6.0°C9.4°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.3°C9.9°C
3 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
3.9°C3.9°C
0 BF 93%
ΗΠΑ / Στέλνουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Στέλνουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

Abrams
EPA/ERIK S. LESSER

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams μέσα σε λίγους μήνες, μια απόφαση που βοήθησε να ξεπεραστεί το διπλωματικό αδιέξοδο με τη Γερμανία, η οποία γνωστοποίησε και επίσημα ότι πρόκειται να στείλει τελικά 14 βαρέα άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, όπως μεταδίδει το Reuters, ανακοίνωσε την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα άρματα μάχης χρειάζονται για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς «να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ελιχθούν σε ανοιχτό έδαφος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τη Γερμανία για την απόφασή της να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2. «Η Γερμανία πραγματικά ανέλαβε δράση» όπως είπε. «Η προσδοκία της Ρωσίας είναι ότι θα διαλυθούμε», είπε ο Μπάιντεν για τους συμμάχους των ΗΠΑ και της Ευρώπης. «Αλλά είμαστε πλήρως, απόλυτα και σε βάθος ενωμένοι».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αρνητικές αρχικά στην ιδέα της ανάπτυξης των δύσκολα συντηρήσιμων αρμάτων Abrams, αλλά αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση προκειμένου να πείσουν τη Γερμανία να στείλει τα πιο εύκολα στη χρήση άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ωστόσο τα αμερικανικά Abrams τα οποία είναι τα πιο ισχυρά αμερικανικά άρματα μάχης, δεν πρόκειται να φθάσουν σύντομα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, θα χρειαστούν μήνες, όχι εβδομάδες, για να παραδοθούν τα Abrams και περιέγραψαν την κίνηση με όρους παροχής μακροπρόθεσμης άμυνας στην Ουκρανία.

Μέλη του ουκρανικού στρατού θα εκπαιδευτούν στη χρήση των Abrams σε τοποθεσία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξελιγμένο και ακριβό όπλο, το Abrams είναι δύσκολο να συντηρηθεί και αποτελεί πρόκληση για τον εφοδιασμό του, επειδή λειτουργεί με καύσιμα αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Το συνολικό κόστος ενός μεμονωμένου άρματος Abrams μπορεί να ποικίλλει και μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια ανά άρμα, όταν συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση και η συντήρηση.

Οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου έρχονται καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να προετοιμαστεί για μια πιθανή εαρινή αντεπίθεση που θα προσπαθήσει να εκδιώξει τη Ρωσία από εδάφη που έχει καταλάβει.

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πολλές φορές αυτό το μήνα για τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Μίλησε ξανά την Τετάρτη με τον Σολτς καθώς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι είναι στενοί σύμμαχοι στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

«Η σημερινή ανακοίνωση ήταν πραγματικά προϊόν καλών διπλωματικών συνομιλιών στο πλαίσιο των τακτικών και συνεχιζόμενων στενών διαβουλεύσεών μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σχετικά με τη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία», δήλωσε κυβρενητικός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας την αποστολή Abrams είπε ότι είναι σπατάλη χρημάτων, καθώς «καίγονται» όπως άλλα άρματα μάχης. «Είμαι βέβαιος ότι πολλοί εμπειρογνώμονες κατανοούν τον παραλογισμό αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό όσον αφορά την τεχνολογία», δήλωσε.

Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι η απόφαση των ΗΠΑ για τα Abrams ήταν μέρος των συζητήσεων με τους Γερμανούς σχετικά με την απροθυμία τους να παράσχουν άρματα μάχης και να αποδείξουν ότι η δέσμευση των ΗΠΑ ήταν σημαντική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL