Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Πούτιν - Ερντογάν / Χοντρά ενεργειακά παιχνίδια στην Αστάνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πούτιν - Ερντογάν / Χοντρά ενεργειακά παιχνίδια στην Αστάνα

Πουτιν Ερντογαν
(VYACHESLAV PROKOFYEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK/ POOL)

Tης συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν στην Αστάνα του Καζαχστάν είχε προηγηθεί η χτεσινή βαρύγδουπη δήλωση του Ρώσου προέδρου στο συνέδριο της ενεργειακής εβδομάδας, πως οι αγωγοί της Βαλτικής θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλους στην Μαύρη θάλασσα, και η Τουρκία να καταστεί ένα απο τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στον κόσμο. «Αν φυσικά ο καλός μας εταίρος συμφωνήσει», δήλωσε. Δύο μέρες πριν η καλά πληροφορημένη ΙΖΒΕΣΤΙΑ φιλοξενούσε εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαίωναν τις απευθείας πτήσεις απο Ρωσία προς την «Βόρεια Κύπρο» και το άνοιγμα προξενικού γραφείου στην Βόρεια Λευκωσία. Δίνονταν και συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ως το τέλος του έτους λέγεται πως θα έχει εγκατασταθεί το προξενείο, 15 Νοέμβρη θα εκκινήσουν οι πτήσεις, μέρα που θα γίνουν και τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου με την παρουσία του Ερντογάν.

Αν και τα μπαξίσια των Ρώσων στα πόδια του Τούρκου προέδρου ήταν άφθονα, οι Τούρκοι έδειξαν να αιφνιδιάζονται και αντέδρασαν πολυ επιφυλακτικά. Μετά την συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα, ο Πούτιν επανέλαβε την προτασή του. «Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε σύμφωνα με το Reuters ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Τούρκο ομόλογό του. Σμπλήρωσε πως «οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις». Ο Ερντογάν προσπέρασε την πρόταση Πούτιν χωρίς να κάνει καμια αναφορά στο θέμα, περιορίστηκε στις δηλώσεις του στον ρόλο της Τουρκίας ώστε τα ρωσικα σιτηρά και λιπάσματα να φτάνουν στις φτωχές χώρες και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για κατασκευή απο τους Ρώσους στην Σινώπη δεύτερου πυρηνικού σταθμού.

Νωρίς το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόβ δήλωνε στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία και ο Πρόεδρος Εντογάν βλέπουν θετικά την πρόταση για τον ενεργιακό κόμβο και πως οι δυο πρόεδροι ανέθεσαν στους υφισταμενούς τους να επεξεργαστούν το θέμα. Ο Αλεκσάντρ Φρόλοβ, απο τους πιο ειδικούς σε θέματα ενέργειας στην Μόσχα, δήλωσε πως το έργο τεχνικά μπορεί να γίνει, με την προυπόθεση όμως οι αγωγοί εντός της Ε.Ε να είναι διαθέσιμοι. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας είχε ήδη απο εχτές δηλώσει  πως η πρόταση μπορει να υλοποιηθεί. Ωστόσο πολλοι Ρώσοι πολιτικοι αναλυτές ακόμη και τώρα είναι πολύ επιφυλακτικοί με την πρόταση και το εκδηλώνουν. Ο κόμβος δεν θα έχει καμιά σημασία αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πια φυσικό αέριο απο την Ρωσία επισημαίνουν. Άλλοι πάλι σημειώνουν και εκφράζουν την ανησυχία και για το θέμα του κόστους, καθώς ο βυθός στη Μαύρη θάλασσα σε πολλά σημεια φτάνει τα 2 χιλμ.

Ακόμα και αν η παρέμβαση Πούτιν έχει προφανή στόχο να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την ενεργειακή επάρκεια των χωρών τους ενόψει του χειμώνα, ο τούρκος πολιτικός αναλυτής Κεριμ Χας επισημαίνει και μια ακόμη παράμετρο στο κλείσιμο του άρθρου της εφημερίδας Ιζβεστια και είναι κατηγορηματικός. «'Είναι λογικό η στριμωγμένη Ρωσία να ψάξει είσοδο και επιστροφή στην νεα αρχιτεκτονική της ευρωπαικής ασφάλειας απο τον Νότο. Και η Τουρκία αυτή την στιγμή είναι ο πιο αδύνατος κρίκος στην Δυτική συμμαχία. Επίσης οι Ρώσοι, με πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με την Αγγλία το τελευταίο διάστημα, δεν θα διστάσουν να τους καταφέρουν ένα ''χτύπημα'' από την πίσω πόρτα, καθώς οι Βρετανοί διατηρούν ισχυρές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο».

Αν οι επισημάνεις και εκτιμήσεις του Τούρκου αναλυτή έχουν βάση, τότε έχουμε να κάνουμε με καινούργια γεωπολιτική στρατηγική των Ρώσων στην ανατολική Μεσόγειο αποφασιστικής σημασίας για αυτούς, οπότε θα είναι έτοιμοι να αναθεωρήσουν πολλά. Οι απευθείας πτήσεις και το «προξενικό γραφείο της Ρωσίας στην Βόρεια Λευκωσία» μπορεί αρχικά να μοιάζουν με αθώες κινήσεις, ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι η Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει απευθείας πτήσεις ούτε στο Κόσοβο ούτε στο Καραμπάχ αλλά ούτε και στο Πρεντνεστρόβιε. Ολα αυτά μπορεί να μοιάζουν δώρα του Πούτιν στον φίλο Ερντογάν ενόψει των δύσκολων εκλογών το 2023, αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας πως συνήθως οι Ρώσοι κάνουν δέκα «μπίζνες» στην ίδια «μπίζνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL