Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Κίνα / Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σήμερα σε νέα φάση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα / Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σήμερα σε νέα φάση

Χονγκ Κονγκ

Μεγάλη είναι η προσπάθεια του Πεκίνου να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το Χονγκ Κονγκ έχει περάσει ολοκληρωτικά στην κυριαρχία του και ως εκ τούτου η μοίρα του καθορίζεται αδιαπραγμάτευτα από την Κίνα και από κανέναν άλλον.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, εμμέσως πλην σαφώς, με στεντόρεια φωνή προς τον έξω κόσμο, χαιρετίζοντας την επιστροφή της άλλοτε βρετανικής αποικίας στην Κίνα ως ηγούμενος των εορτασμών για την 25η επέτειο αποκατάστασης της κινεζικής κυριαρχίας. Μετά την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Τζον Λι, που έγινε σε επίσημη τελετή το πρωί της Παρασκευής, ο Κινέζος Πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του για την πόλη και τους νέους κυβερνήτες της.

Στο πρώτο του ταξίδι του εκτός ηπειρωτικής Κίνας από το ξέσπασμα της πανδημίας ο Σι υποσχέθηκε ότι το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα», που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του μοντέλου διακυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, θα εξακολουθήσει να ισχύει. Το μοντέλο αυτό είναι «τόσο καλό» που «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει», γι’ αυτό θα «διατηρηθεί μακροπρόθεσμα» σε ισχύ, όπως είπε ο Κινέζος ηγέτης, διαβεβαιώνοντας πως όλα όσα έκανε το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο ήταν για «το καλό του Χονγκ Κονγκ». «Μετά από πολλή αναταραχή, ο κόσμος πήρε ένα οδυνηρό μάθημα ότι το Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να βρίσκεται σε αναρχία, δεν έχει την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε μια νέα φάση σήμερα, από την αταξία στη σταθερότητα, από τη σταθερότητα στην ευημερία» διακήρυξε ο Πρόεδρος Σι.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Πεκίνο και στο Λονδίνο, βάσει της οποίας η πρώην βρετανική αποικία επιστράφηκε το 1997 στην κινεζική κυριαρχία και η οποία προέβλεπε περίοδο διάρκειας 50 ετών κατά την οποία το Χονγκ Κονγκ θα απολάμβανε έναν βαθμό αυτονομίας και εγγυημένες ελευθερίες. Τα τελευταία 3 χρόνια, ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε μέτρα και εφάρμοσε νέες πολιτικές στη βάση των οποίων βρίσκεται ο νέος νόμος για την «εθνική ασφάλεια», στην προσπάθειά της να καταστείλει την αυξανόμενη αμφισβήτηση και το φιλοδημοκρατικό κίνημα. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Οι επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης εντός και εκτός Χονγκ Κονγκ, ανάμεσά τους το σύνολο των χωρών της Δύσης, κατήγγειλαν τον νόμο για την «εθνική ασφάλεια», υποστηρίζοντας ότι αναίρεσε ντε φάκτο τη συμφωνία του 1997. Ο Σι, ωστόσο, διαβεβαίωσε χθες ότι η περίοδος της «αληθινής δημοκρατίας» στο Χονγκ Κονγκ άρχισε μετά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία. «Μετά την επανένωση με τη μητέρα πατρίδα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έγιναν οι κυρίαρχοι της πόλης τους» είπε και τους κάλεσε να συμβάλουν στη «μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους».

Πριν ξεκινήσουν οι εορτασμοί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν έσπευσαν να κατηγορήσουν το Πεκίνο ότι δεν σεβάστηκε τη συμφωνία του 1997 και το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα». Υποσχόμενος να μην «εγκαταλείψει» το Χονγκ Κονγκ, ο Τζόνσον είπε συγκεκριμένα: «Πρόκειται για μια κατάσταση πραγμάτων που απειλεί τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ όσο και τη συνεχή πρόοδο και ευημερία της πατρίδας τους».

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι 25η επέτειος της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία υποτίθεται ότι θα ήταν το μισό του δρόμου των 50 χρόνων της υποσχεθείσας αυτονομίας υπό το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα», «ωστόσο είναι πλέον προφανές ότι οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου δεν θεωρούν τη δημοκρατική συμμετοχή, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ως μέρος αυτού του οράματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL