Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.5°C12.6°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.8°C12.2°C
1 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.9°C13.2°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C14.8°C
3 BF 91%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
6 °C
5.9°C8.4°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Η ξεχασμένη πανδημία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η ξεχασμένη πανδημία

ΜΑΣΚΑ

Λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία, λίγο οι απλησίαστες τιμές των καυσίμων και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, λίγο η ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας, και η εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 έχει πια περάσει για τα καλά σε δεύτερη μοίρα. Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που την ανακήρυξε επισήμως, δεν έχει ακόμα σημάνει λήξη συναγερμού.

«Παίζουμε με τη φωτιά» προειδοποιεί μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων επικαλούμενη τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας. Υποστηρίζει πως η βεβιασμένη επιστροφή στην «κανονικότητα» υπονομεύει σοβαρά την προσπάθεια «κατανόησης των μεταλλάξεων του ιού και τη δυνατότητα αποτροπής νέων επιδημιακών κυμάτων στο μέλλον».

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σήμερα το τέταρτο σοβαρότερο κύμα από την αρχή της πανδημίας. Ο μέσος όρος καθημερινών νέων κρουσμάτων έχει μεν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 100.000, αλλά ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Και δεν είναι μόνο αυτό που προκαλεί ανησυχία. Μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αποκαλύπτει τώρα ότι τα πραγματικά κρούσματα ενδέχεται να είναι τριάντα φορές περισσότερα από αυτά που καταγράφονται επισήμως.

Τεράστια απόκλιση δεδομένων

«Φαίνεται πως η δημόσια καταμέτρηση υποτιμά σοβαρά το πραγματικό βάρος των μολύνσεων» σημειώνει ο επιδημιολόγος και εκ των συντακτών της μελέτης Ντένις Νας. Σχεδόν 1 τους 5 κατοίκους της Νέας Υόρκης (22%) ήταν πιθανό να έχει μολυνθεί από Covid-19 στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 23 Απριλίου και 8 Μαΐου, αναφέρεται στην αδημοσίευτη ακόμη έρευνα σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Μολονότι η έρευνα επικεντρώνεται στη Νέα Υόρκη, τα ευρήματά της ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν την κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνει ο Νας. Τα πράγματα ωστόσο θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερα, καθώς οι Νεοϋορκέζοι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα διαγνωστικά τεστ από τους υπόλοιπους Αμερικανούς. «Είναι κάτι πολύ ανησυχητικό. Σημαίνει ότι η δυνατότητά μας να κατανοήσουμε πραγματικά την κατάσταση και να προλάβουμε τον ιό υπονομεύεται» προσθέτει.

Η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε παρόμοια έρευνα κατά τη διάρκεια της πρώτης έξαρσης της παραλλαγής  Όμικρον, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 1,8 εκατ. Αμερικανοί είχαν προσβληθεί από Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Η εκτίμηση ήταν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την επίσημη καταμέτρηση, μια απόκλιση σαφώς μικρότερη από την τελευταία που παρατήρησαν οι ερευνητές.

Ελλιπείς έλεγχοι και κόπωση

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στην αύξηση στα κατ’ οίκον τεστ, τα οποία συνήθως δεν αναφέρονται στα επίσημα στοιχεία, στο γενικότερο κλίμα κόπωσης από την πανδημία ή στην έλλειψη πληροφόρησης, που οδηγεί πολλούς ανθρώπους να μην εξετάζονται ακόμη και στην περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα έκθεσης στον ιό.

«Είναι λες και δημιουργήσαμε μια εθνική πολιτική “μην ρωτάς, μην μιλάς” για την Covid κι αυτό αποτελεί τον ιδανικό τρόπο διασφάλισης ότι η Covid θα συνεχίσει να εξαπλώνεται» σημειώνει η Λάρα Τζιρμάνους από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Χωρίς ακριβή δεδομένα για την πραγματική έκταση της πανδημίας είναι πολύ πιο δύσκολο να προστατευτείς απέναντί της, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Το να αποφασίζει ότι είναι εντελώς φυσιολογικό για κάποιον να μολύνεται τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο με έναν νέο ιό, τις επιπτώσεις του οποίου δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως, είναι ένα τεράστιο στοίχημα» προσθέτει η Τζιρμάνους. «Πραγματικά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πού θα μπορούσε να καταλήξει η Covid μελλοντικά. Παίζουμε με τη φωτιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL