Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γαλλικές εκλογές / Βουβή προεκλογική εκστρατεία, που δεν διασφαλίζει τον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλικές εκλογές / Βουβή προεκλογική εκστρατεία, που δεν διασφαλίζει τον Μακρόν

Πρωτόγνωρη. Ο σημερινός πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών σηματοδοτεί μια προεκλογική εκστρατεία πολύ ιδιαίτερη. Στη σκιά της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, η εκστρατεία, που αρκετοί τη χαρακτήρισαν άοσμη και άχρωμη, άφησε μια γεύση “déjà vu”. Μια αίσθηση επανάληψης σε ό,τι αφορά είτε τους υποψήφιους είτε τις προτάσεις τους.

Συγκεκριμένα, από τους 12 υποψήφιους, οι 7 είχαν ήδη πάρει μέρος στις εκλογές του 2017, ορισμένοι και σε εκείνες του 2012, όπως, για παράδειγμα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν και η Μαρίν Λεπέν. Από τους πέντε καινούργιους, αν πιστέψει κανείς τις έρευνες, ούτε ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ, ούτε η σοσιαλίστρια (και δήμαρχος του Παρισιού) Αν Ινταλγκό, ούτε ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό, ούτε η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, δεξιά Βαλερί Πεκρές, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ιδιαίτερη αίσθηση, κάποιο ρεύμα στην κοινή γνώμη.

Ο μόνος που προκάλεσε ένταση, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό φαινόμενο, ήταν ο ακροδεξιός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ. Ωστόσο ξεχώρισε περισσότερο λόγω της απόρριψής του από τους πολίτες και πολύ λιγότερο λόγω της δημιουργίας ενός πραγματικού θετικού ρεύματος υπέρ του.

Εγκεφαλική εκστρατεία χωρίς πάθος

Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα, οι Γάλλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι πρόκειται περισσότερο για καταλόγους μέτρων. Και μάλιστα μέτρων που έχουν την αίσθηση ότι τα πιο πολλά από αυτά τα έχουν ήδη ακούσει εδώ και πολλά χρόνια... Αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίον δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προεκλογική εκστρατεία. Πολλές προτάσεις αλλά λίγος οραματικός, προγραμματικός λόγος, όπως συνέβαινε στις προεδρικές εκλογές του παρελθόντος. Με την παρατήρηση αυτή συνδέεται και το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από πολύ λίγες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε σχέση με το 2017 και το 2012. Εννοείται ότι στο θέμα αυτό η πανδημία άφησε βαθιά το σημάδι της... Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αυτή ήταν μια... εγκεφαλική προεκλογική εκστρατεία, χωρίς ιδιαίτερο πάθος. Χωρίς και τα... πικάντικα περιστατικά που συνήθως διανθίζουν τις προεδρικές εκλογές. Χωρίς ιδιαίτερα παραπολιτικά δηλαδή, αν εξαιρέσεις κάποια μικροσυμβάντα κυρίως στις συγκεντρώσεις του Ζεμούρ - π.χ. το αυγό που του πέταξαν σε μια επίσκεψή του, η βία των ομάδων περιφρούρησης των συγκεντρώσεών του σε βάρος διαμαρτυρόμενων πολιτών. Λίγο - πολύ αναμενόμενα.

Ωστόσο το κομβικό πρόβλημα αυτών των προεδρικών εκλογών, που στην ουσία αφορά και την ίδια την πολιτική κατάσταση σήμερα στη Γαλλία, μετά την τελευταία θητεία του Εμανουέλ Μακρόν, έχει να κάνει με την τεράστια δυσκολία να σκιαγραφήσει κανείς το κεντρικό διακύβευμά τους. Μια δυσκολία που συμβαδίζει με αυτό που οι έρευνες περιγράφουν ως υποχώρηση της διαφοράς “Αριστεράς - Δεξιάς”. Και αυτή είναι μια διαπίστωση που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ήταν ήταν σαφές από τη δεκαετία του 1980. Συγκεκριμένα, το 1981, στις εκλογές που επικράτησε για πρώτη φορά σοσιαλιστής υποψήφιος, ο Φρανσουά Μιτεράν, τα πράγματα ήσαν σαφή: στόχος ήταν η ρήξη με τον καπιταλισμό και η εναλλαγή στην κορυφή της εξουσίας. Το 1995 κυριάρχησε το κοινωνικό ρήγμα, η επιλογή μεταξύ μιας αστικής ή κοινωνικής Δεξιάς.

Το 2007 οι Γάλλοι ψήφιζαν για την επιβεβαίωση του βολονταρισμού στην πολιτική και την ελπίδα για αποτελέσματα. Το 2012 ψήφιζαν κόντρα στον απερχόμενο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον τρόπο που είχε επιλέξει για να θέσει την κοινωνία σε ένταση. Το 2017 ψήφιζαν για έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής όπως επιχείρησε να τον ενσαρκώσει ο σημερινός Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα; Στο μόνο που συμφωνούν οι αναλυτές είναι η μεγάλη δυσκολία αποκρυστάλλωσης του διακυβεύματος της σημερινής αναμέτρησης. Ίσως αυτή καθαυτή η δυσκολία να είναι και η αρχή για μια απάντηση... Το γεγονός επίσης ότι το 66% των πολιτών θεωρεί βέβαιη την επανεκλογή του Μακρόν εξηγεί και τη μεγάλη αδιαφορία των πολιτών για αυτές τις εκλογές.

Διάχυτη δυσαρέσκεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα πριν από τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 75% των ερωτηθέντων εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για αυτές. Ενώ το 2017 το ίδιο ποσοστό ανερχόταν στο 82%. Την ίδια στιγμή, μόνο ένας στους δύο Γάλλους δήλωνε μεγάλο ενδιαφέρον, της τάξης του 9 με 10, σε μια κλίμακα από 0 ώς 10. Η αίτια είναι η κούραση και η ανησυχία των πολιτών. Συγκεκριμένα, οι λέξεις “ανησυχία”, “αβεβαιότητα” και “κούραση” είναι οι λέξεις που επανέρχονται με ποσοστά 47%, 45% και 40% αντιστοίχως.

Παράλληλα, οι λέξεις “ελπίδα” και “εμπιστοσύνη” αναφέρονται από το 28% και 17%. Ενώ ο “θυμός” και η “εξέγερση” από το 17% και το 14% αντιστοίχως. Αυτοί οι αριθμοί δεν εκφράζουν την ικανοποίηση των πολιτών - ακριβώς το αντίθετο. Η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι διάχυτη και, φυσικά, λέει πολλά για τον βαθμό ικανοποίησης από τη θητεία Μακρόν. Όμως αυτή η δυσαρέσκεια δεν στηρίζεται σε ένα κύμα οργής που να κινητοποιεί τους πολίτες.

Το γεγονός ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία δεν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα πάθη δεν σημαίνει ούτε ικανοποίηση ούτε συμβιβασμό των πολιτών με τη σημερινή κατάσταση στην πολιτική και κοινωνική σκηνή. Αποτυπώνει περισσότερο τις συνέπειες ενός πολιτικού τοπίου που έχει απορρυθμιστεί. Εξ ου και ο σημερινός, βουβός πρώτος γύρος. Ο οποίος μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL