Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Οικονομικό και ενεργειακό θρίλερ με πρωταγωνιστή την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Οικονομικό και ενεργειακό θρίλερ με πρωταγωνιστή την Ευρώπη

ΑΕΡΙΟ

Κλιμακώνεται το οικονομικό και ενεργειακό θρίλερ στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία “αφήνει” τον πληθωρισμό να καλπάζει ανεξέλεγκτος και η αβεβαιότητα για την επάρκεια τροφίμων και ενέργειας ρίχνει βαριά τη σκιά της στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στις προοπτικές της ανάκαμψης.

Η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα για το ότι θα χρησιμοποιήσει ως μέσο αντίδρασης στον κλοιό των δυτικών πιέσεων την ισχυρή θέση της στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων και ενέργειας, κάτι που προκαλεί νευρικότητα και ανασφάλεια ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο ισχυρός παράγοντας του Κρεμλίνου, πρώην Πρόεδρος και πρωθυπουργός και σήμερα αντιπρόεδρος του υπό τον Πούτιν ρωσικού “συμβουλίου ασφαλείας” Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγούς σιτηρών παγκοσμίως, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων κατευθύνοντάς τες μόνο προς «φιλικά» κράτη.

Την ίδια ώρα, η Gazprom, ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας που προμηθεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του αερίου το οποίο καταναλώνει η Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να στέλνει ειδοποιητήρια στους πελάτες του για τη νέα διαδικασία πληρωμής σε ρούβλια. Το σχετικό διάταγμα που υπογράφηκε την Πέμπτη από τον Πούτιν αφορά τις παραδόσεις που θα αρχίσουν να γίνονται από 1η Απριλίου και πληρώνονται μετά το τέλος του δεκαπενθημέρου.  Έτσι, το Κρεμλίνο έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα κόψει άμεσα το αέριο σε όσους δεν... έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Μέσο πίεσης

Σημειώνεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν γίνει πυρ και μανία με την απόφαση του Πούτιν, κάνοντας λόγο για εκβιασμό και για αθέτηση όρων συμβολαίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα Gazprombank για να πληρώνουν για τις ποσότητες αερίου που παραλαμβάνουν.

Κατά τους αναλυτές, η απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια είναι μια κίνηση που σχεδιάστηκε περισσότερο για να προστατεύσει τη Ρωσία από τις κυρώσεις της Δύσης παρά για να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες από το να προμηθεύονται φυσικό αέριο. Η Μόσχα προσπαθεί ξεκάθαρα να αξιοποιήσει τη θέση της ως αναντικατάστατου εξαγωγέα ενέργειας στην προσπάθειά της να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων. Οι ιθύνοντες του Κρεμλίνου αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γνωρίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης έχουν επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις εναντίον της, αλλά έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής το ενεργειακό εμπάργκο λόγω ακριβώς της δικής τους εξάρτησής από το ρωσικό αέριο.

Προφανώς μέσα σε τέτοιες συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας που είναι παράλληλα κι ένα όχημα κερδοσκοπίας, τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες πολλαπλασιάζονται και εντείνονται.

Ξέφυγε ο πληθωρισμός

Έτσι, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σε ετήσια βάση κατέγραψε τον περασμένο μήνα νέο ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας στο 7,5%, από 5,9% το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να παρουσιάζει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7% έναντι 32% το Φεβρουάριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (5%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και τις υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,5% τον Φεβρουάριο).

Τον υψηλότερο πληθωρισμό καταγράφουν η Λιθουανία (15,6%), η Εσθονία (14,8%), η Ολλανδία (11,9%) και η Λετονία (11,2%). Ο χαμηλότερος σημειώνεται στη Γαλλία (5,1%), την Πορτογαλία (5,5%) και τη Φινλανδία (5,6%). Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8% έναντι 6,3% τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, σημαντικά χαμηλότερη ήταν η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς οξύνθηκαν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επιβραδύνθηκε η ζήτηση και υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η εισβολή, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, υποδηλώνουν ότι ο τομέας της μεταποίησης μπορεί να εισέλθει σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο, προειδοποιούν οι αναλυτές της S&P Global. Η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε καθώς οι βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν ήδη έκρηξη τιμών στις πρώτες ύλες αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους με ρυθμό που ήταν ο ταχύτερος από το 2002. Επίσης, οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL