Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Η τύχη της Μαριούπολης καθορίζει τις εξελίξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Η τύχη της Μαριούπολης καθορίζει τις εξελίξεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΝΑΟΣ
Twitter

Το πρωί της 27ης ημέρας από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η προσοχή όλων συνεχίζει να επικεντρώνεται στην Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα. Περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς, η πόλη έχει υποστεί αμέτρητα πλήγματα στις υποδομές της, έχει χάσει εδώ και πολλές ημέρες την δυνατότητά της να ανεφοδιάζεται σε τρόφιμα, δεν διαθέτει ηλεκτρισμό, ροή φρέσκου νερού, φυσικό αέριο για θέρμανση, σε μία περιοχή όπου τη νύχτα ο υδράργυρος υποχωρεί στο μηδέν ή και χαμηλότερα.

Σε μία στρατηγική ανάλυση που ανάρτησε το BBC (και όπου γράφεται ευθέως ότι το ουκρανικό «Τάγμα του Αζόφ» έχει νεοναζί στις τάξεις του), τονίζονται οι τέσσερις κρίσιμες παράμετροι για την «Μάχη της Μαριούπολης»: 1) η διασφάλιση της χερσαίας σύνδεσης Κριμαίας και Ρωσίας μέσω των αυτονομημένων περιοχών, 2) το μπλόκο στην πρόσβαση της ουκρανικής οικονομίας στην Αζοφική Θάλασσα μέσω των εκεί λιμανιών, 3) η δυνατότητα επίδειξης μίας σαφούς νίκης, γεωγραφική και πολιτικά κατά των νεοναζί στο ρωσικό ακροατήριο, 4) η τόνωση ηθικού σε Ρώσους πολίτες και στρατιώτες. 

Από την άλλη, μια πτώση της Μαριούπολης θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τους Ουκρανούς, για τους ανάλογους λόγους. Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος που πάνω από 200.000 κάτοικοι παραμένουν στην Μαριούπολη, που αριθμούσε πριν την εισβολή περίπου 500.000 πληθυσμό.

Συνολικά στην Ουκρανία είναι ασαφές αν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «κολλήσει» λόγω προβλημάτων στις αλυσίδες τροφοδοσίας (καύσιμα, πυρομαχικά, τρόφιμα, κτλ.), αν έχουν καταλάβει τις θέσεις που επιδιώκουν ώστε να ακολουθήσει μακροχρόνια πολιορκία μεγάλων πόλεων, ή αν ετοιμάζονται για κάποια σημαντική επιθετική κίνηση μόλις κάμψουν την ουκρανική αντίσταση στη Μαριούπολη. Στο θέμα των απωλειών που έχουν υποστεί, αίσθηση έκανε χτες ανάρτηση στην Κομσομόλσκαγια Πράβντα που αναφερόταν σε πληροφορίες για σχεδόν 10.000 νεκρούς και 16.000 τραυματίες. Στη συνέχεια ωστόσο ανακοινώθηκε ότι ήταν έργο χάκερ.

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, oι ηγέτες της Δύσης συνεχίζουν τις επαφές τους, με Σύνοδο του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και G7. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο κυρίως την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί.

H Ρωσία συνεχίζει να δέχεται τεράστια πίεση στην οικονομία της από τις κυρώσεις της Δύσης και αναζητά διεξόδους στην συνεργασία «χωρίς όρια» με το Πεκίνο και την αντίστοιχη με την Ινδία που σχεδιάζεται ώστε να παρακάμπτει τόσο το δυτικό σύστημα πληρωμών για πετρέλαιο και αέριο, όσο και το πρόβλημα της τεράστιας υποτίμησης για το ρωσικό ρούβλι. Στην εγχώρια αγορά καταγράφονται ελλείψεις σε προϊόντα, που η ρωσική κυβέρνηση αποδίδει στο κύμα αγορών από πολίτες που φοβούνται και δημιουργούν αποθέματα στα σπίτια τους.

Η Ουκρανία από την πλευρά της με «μπροστάρη» τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέλνει συνεχώς μηνύματα συνέχισης της σκληρής άμυνας και απόρριψης των ρωσικών τελεσιγράφων, προσπαθώντας να σύρει με κάποιο τρόπο την Δύση και το ΝΑΤΟ σε ενίσχυση της αεράμυνάς της. Ωστόσο μέχρι σήμερα κάθε έκκληση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία έχει απορριφθεί, ενώ το Ισραήλ δεν φαίνεται να συζητά την αποστολή στην Ουκρανία του Iron Dome, του καλύτερου συστήματος αντιπυραυλικής αεράμυνας παγκοσμίως. Ο Ζελένσκι ζητά επιμόνως πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγμάτευση με τον Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL