Live τώρα    
1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
1 °C
-0.2°C2.9°C
1 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
2.0°C4.7°C
3 BF 31%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
3.7°C7.3°C
3 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
5 °C
3.3°C7.5°C
4 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
-1 °C
-1.5°C-1.5°C
3 BF 61%
Ουκρανία / Υποψίες στη Μόσχα για την κυβερνοεπίθεση στο Κίεβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Υποψίες στη Μόσχα για την κυβερνοεπίθεση στο Κίεβο

ΠΟΥΤΙΝ

Η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας πέρασε αυτή τη φορά στους άυλους χώρους του Διαδικτύου, αφού η Ρωσία χρεώθηκε σχεδόν αυτόματα από τη Δύση τη μαζική κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικές ιστοσελίδες υπηρεσιών της Ουκρανίας, που βρέθηκαν να έχουν αναρτήσει την προειδοποίηση: «Να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα».

Η ανάρτηση αυτή οδήγησε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας να δηλώνει ότι διεξάγονται έρευνες για την προέλευση των χάκερ, που κατάφεραν να καταστήσουν μη προσβάσιμους πολλούς ιστότοπους κυβερνητικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι η Ρωσία «είχε επιφέρει στο παρελθόν παρόμοια πλήγματα».

"Θα κινητοποιήσουμε όλες τους πόρους μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτήν την ηλεκτρονική επίθεση. Δυστυχώς, ξέραμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Είναι δύσκολο να πούμε (ποιος κρύβεται πίσω από αυτή). Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν, καθώς δεν έχω καμία απόδειξη, αλλά μπορούμε να φανταστούμε» τόνισε, βάζοντας στο κάδρο τη Μόσχα, ο Ζοσέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και της Ε.Ε. στη Βρέστη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής ετήσιας συνέντευξης Τύπου, προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα περιμένει για πάντα απαντήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας μια λεπτομερή γραπτή απάντηση σε κάθε ρωσική πρόταση, και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις απαντήσεις και τις αντιπροτάσεις της Δύσης, προσδοκώντας τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στη Ρωσία τους επόμενους μήνες χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία.

«Ουκρανέ! Όλα τα προσωπικά σου δεδομένα φορτώθηκαν στο δημόσιο δίκτυο. Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα αποκαταστήσεις.  Όλες οι πληροφορίες για σένα αποκαλύφθηκαν δημοσίως, να φοβάσαι και να περιμένεις τα χειρότερα. Αυτό ισχύει για το παρελθόν σου, το παρόν σου και το μέλλον σου» αναφερόταν στο απειλητικό μήνυμα που εμφανίστηκε στους ιστότοπους των κυβερνητικών υπηρεσιών που δέχθηκαν την επίθεση, και μάλιστα στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα πολωνικά.

Η κυβερνοεπίθεση, που έπληξε ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργικό συμβούλιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας και  Άμυνας, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η Ουκρανία και οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί της φοβούνται επικείμενη ρωσική εισβολή στο Κίεβο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων τους υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα στην αντιμετώπιση κυβερνοεπίθεσης από τη Ρωσία, γιατί «η ανταπόκριση σε τέτοια περιστατικά ήταν συνηθισμένη», ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν τη νευρικότητα του Κιέβου υποστηρίζοντας πως η Ρωσία μεταφέρει νέες στρατιωτικές δυνάμεις από τη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολής προς τα σύνορα με την Ουκρανία, βασιζόμενα σε εικόνες από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

O γενικός γραμματέας και ένα από τα γεράκια του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναγνωρίζοντας ότι οι τρεις τελευταίοι κύκλοι συνομιλιών με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα δεν προχώρησαν σε κανένα θέμα, προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό το αίτημα της Μόσχας για μη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, «γιατί θέλουν να ελέγξουν τους γείτονές τους, αλλά αυτό είναι αντίθετο στις βασικές αρχές μας».

Επαναφέροντας το θέμα σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ απέκλεισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε πόλεμο με τη Μόσχα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL