Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
UNICEF / Εμβόλια στα σκουπίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

UNICEF / Εμβόλια στα σκουπίδια

ΕΜΒΟΛΙΟ

Ενδεικτική της υποκρισίας με την οποία οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν το ζήτημα του εμβολιασμού στον Τρίτο Κόσμο είναι η ανακοίνωση της UNICEF ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια εμβόλια πετάχτηκαν, μόνο μέσα στον περασμένο μήνα, επειδή στάλθηκαν σε φτωχές χώρες λίγο πριν λήξουν.

"Πάνω από 100 εκατομμύρια εμβόλια απορρίφθηκαν μόνο μέσα στον Δεκέμβριο" τόνισε η Ετλίβα Λαντιγί, διευθύντρια του τμήματος προμηθειών της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, μιλώντας προς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.  Όπως η ίδια διευκρίνισε, ο κυριότερος λόγος της απόρριψής τους ήταν ότι οι προμήθειες αυτές είχαν σύντομη ημερομηνία λήξης.

Οι φτωχότερες χώρες έχουν επίσης υποχρεωθεί να καθυστερήσουν τις παραλαβές επειδή δεν διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις φύλαξης, περιλαμβανομένης της έλλειψης ψυγείων για τη φύλαξη των εμβολίων, σημείωσε η ίδια.

Όταν η διεθνής συνεργασία και ο συντονισμός στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας χωλαίνει τόσο πολύ, δεν μπορεί να προκαλεί κατάπληξη η "σοκαριστική", κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 89% την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19 μειώθηκε κατά 13%, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ  Άχμεντ αλ-Μαντχάρι.

Από τις 22 χώρες της περιοχής, κυρίως της Μέσης Ανατολής, οι 15 έχουν επισήμως αναφέρει κρούσματα της υψηλά μεταδιδόμενης  Όμικρον. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, έξι χώρες στην περιοχή -το Αφγανιστάν, το Τζιμπουτί, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη- έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 10% των πληθυσμών τους παρότι διαθέτουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να προστατεύσουν έως και το 40%.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία γινόταν την ίδια στιγμή μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ουγγαρία, που συνιστούσε ενισχυτική δόση εμβολίων στα παιδιά ηλικίας 12 με 17 ετών, παρά την αντίθετη σύσταση της ΕΜΑ, της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων.

Η Βρετανία ανακοίνωνε, την ίδια ώρα, τη συντόμευση της διάρκειας απομόνωσης για τους ασθενείς με Covid-19 από τουλάχιστον επτά σε πέντε ημέρες, με αρνητικό τεστ, για να «ελαχιστοποιήσει» τον αντίκτυπο του μέτρου στην οικονομία.

Στην Ιταλία, οι πιέσεις σε βάρος όσων δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί συνεχίστηκαν με τη δημοσιοποίηση έρευνας που δείχνει πως τα έξοδα νοσηλείας των ανεμβολίαστων ασθενών με κορωνοϊό, τα οποία καλύφθηκαν από το ιταλικό σύστημα Υγείας μέσα σε έναν μήνα, ανήλθαν σε 143 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μέτωπο της επιστημονικής έρευνας, σημαντική ενδεχομένως να αποδειχτεί η ανακάλυψη από Πολωνούς επιστήμονες γονιδίου που, σύμφωνα με τους ίδιους, υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης με Covid-19, μια ανακάλυψη για την οποία ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Μπιαλιστόκ βρήκαν ότι το γονίδιο είναι ο τέταρτος σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από την Covid-19, μετά την ηλικία, το βάρος και το φύλο.

Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι παρόν περίπου στο 14% του πολωνικού πληθυσμού, σε σύγκριση με το 8-9% του πληθυσμού στο σύνολο της Ευρώπης και με το 27% του πληθυσμού στην Ινδία, δήλωσε ο Μάρτσιν Μονιούσκο, ο καθηγητής που ήταν επικεφαλής του προγράμματος.

Τέλος, η φαρμακευτική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα από κλινική δοκιμή που διενήργησε για το εμβόλιό της κατά της Covid-19, του Vaxzevria, έδειξαν ότι το σκεύασμα δημιούργησε μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων εναντίον της παραλλαγής  Όμικρον και άλλων -περιλαμβανομένων της Βήτα, της Δέλτα, της  Άλφα και της Γάμα- όταν αυτό χορηγούνταν ως τρίτη, ενισχυτική δόση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL