Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
ΟΗΕ / Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αποτυχία της Συνόδου για το Κλίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ / Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αποτυχία της Συνόδου για το Κλίμα

ΚΛΙΜΑ

Μόλις εννέα μέρες απομένουν μέχρι τη ζωτικής σημασίας διάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να εμφανίζονται σοβαρές ενδείξεις ότι οι συμμετέχοντες θα συνοδεύσουν τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες τους με ουσιαστικά μέτρα.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε χθες και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας χωρίς περιστροφές ότι οι σημερινές δεσμεύσεις των κρατών για το κλίμα ισοδυναμούν με «εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την καταστροφή» και υπογραμμίζοντας ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να «αποφευχθεί η αποτυχία» της COP26.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΟΗΕ, οι σημερινές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσουν απλούστατα σε «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου, πολύ υψηλότερη από τον στόχο που ορίστηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, όταν συμφωνήθηκε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ιδανικά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο κόσμος οδεύει «προς την καταστροφή» προειδοποίησε ο Γκουτέρες, χωρίς να κρύψει ότι η όποια πρόοδος σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες απλώς “δεν αρκεί” και εκφράζοντας τον φόβο πως “τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή” στη σύνοδο.

«Η μόλυνση μιας χούφτας χωρών έχει γονατίσει την ανθρωπότητα» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως η G20 ευθύνεται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι χώρες - μέλη της θα πρέπει «να ηγηθούν στις προσπάθειες» για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, σε διαφορετική περίπτωση «τα ανθρώπινα όντα θα υποστούν φοβερά δεινά» προειδοποίησε.

Επέμεινε επίσης στην ανάγκη εγκατάλειψης του άνθρακα έως το 2030 στις χώρες του ΟΟΣΑ και έως το 2040 για τις υπόλοιπες. Ερωτηθείς για την Κίνα, που δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τις νέες δεσμεύσεις της, και για τις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πασχίζει να ψηφιστεί στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει φιλόδοξα μέτρα για το κλίμα, ο γενικός γραμματέας κάλεσε τις δύο χώρες που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων να «πάνε πιο μακριά».

Και οι ΗΠΑ θα πρέπει σίγουρα να πάνε πολύ πιο μακριά από το να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα σε εκθέσεις κάθε αναρμόδιου φορέα. Δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή έκαναν χθες, εκτός του ΟΗΕ, και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το Πεντάγωνο και χρηματοπιστωτικοί θεσμοί της χώρας.

"Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να επιδεινωθούν, καθώς οι χώρες θα διαφωνούν όσον αφορά τον τρόπο μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να τηρηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού" αναφέρει η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική "αυξάνει ήδη τον στρατηγικό ανταγωνισμό για πρόσβαση στους φυσικούς της πόρους" επισημαίνεται στην έκθεση αυτή, η οποία παρουσιάζει τα συμπεράσματα του συνόλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Εξάλλου, με την άνοδο των θερμοκρασιών και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, "υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος συγκρούσεων για το θέμα του νερού και τις μεταναστεύσεις, κυρίως μετά το 2030", όπως υπογραμμίζεται.

Στη δική του έκθεση για το ίδιο θέμα, το υπουργείο  Άμυνας των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι η περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού, η οποία έχει γίνει άξονας προτεραιότητας των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν εκεί την άνοδο σε ισχύ της Κίνας, είναι “ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων”.

Μέχρι και το αμερικανικό Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την κρίση του 2008 και συγκεντρώνει τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές υπό την επίβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε στη δική του έκθεση ότι “αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή ως αναδυόμενη και αυξανόμενη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα” των ΗΠΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL