Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.6°C
4 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.6°C17.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.9°C
0 BF 59%
Κλιματική αλλαγή / Ο πλανήτης ψυχορραγεί, ακούει κανείς;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιματική αλλαγή / Ο πλανήτης ψυχορραγεί, ακούει κανείς;

ΔΕΗ

Παρωδία... Ίσως ακούγεται υπερβολική αυτή η λέξη ύστερα από τόσες και τόσες υποσχέσεις, δεσμεύσεις και μεγαλοστομίες, όμως οι οιωνοί για την COP26, την 26η διακυβερνητική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που αρχίζει στη Γλασκώβη της Σκωτίας στις 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου, δεν είναι καλοί. Το θέατρο του παραλόγου -και της υποκρισίας- που έχει στηθεί πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις κυβερνώντων και ισχυρών παραγόντων του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος για δήθεν ισχυρή βούληση και δραστικά βήματα που θα γίνουν προσεχώς προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα δεν κρύβεται πλέον.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν, αρμόδιος για την κλιματική κρίση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωνε τον κόσμο καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας ότι θα γίνουν “σημαντικά βήματα” από τις μεγάλες χώρες στην COP26. Φαίνεται όμως πως για άλλη μια φορά το μεγάλο κεφάλαιο και αυτής της συνόδου θα είναι... τα λόγια.

Ο κόσμος παραμένει αγκυλωμένος στο πετρέλαιο και στον άνθρακα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η καταστροφική εμμονή θα συνεχιστεί, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι τελευταίες δυσοίωνες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών. Τι κι αν οι πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού στη Γερμανία προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές, τι κι αν ο καύσωνας των 50 βαθμών Κελσίου στον Καναδά άφησε άφωνους ακόμη και τους επιστήμονες, τι κι αν οι φωτιές στη νότια Ευρώπη και την Καλιφόρνια αφάνισαν χιλιάδες στρέμματα δασών ξεκληρίζοντας οικοσυστήματα και άγρια ζωή και υπονομεύοντας την ανθρώπινη επιβίωση, τι κι αν μόλις προχθές περιοχές στις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας “βομβαρδίστηκαν” από χαλάζι μεγέθους... γκρέιπφρουτ;

Πετρελαϊκό σαφάρι...

Το σαφάρι για πετρέλαιο, άνθρακα, αέριο όχι μόνο θα συνεχιστεί κανονικά τα επόμενα χρόνια, αλλά και θα ενταθεί! Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), οι γεωτρήσεις και οι εξορύξεις για ορυκτά καύσιμα που θα πραγματοποιήσουν οι κυβερνήσεις έως το 2030 θα ξεπεράσουν το διπλάσιο επίπεδο από εκείνο που απαιτείται για να εκπληρωθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού (του 2015) για διατήρηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου!

“Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να σχεδιάζουν τον υπερδιπλασιασμό της ποσότητας των ορυκτών καυσίμων που θα παράγουν έως το 2030 συγκριτικά με το επίπεδο εκείνο που συνάδει με τον στόχο για περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και σε πλήρη αντίθεση με τις αυξημένες φιλοδοξίες και τις δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές. Παρά τις υποσχέσεις για εκπλήρωση αυτών των στόχων, οι κυβερνήσεις δεν έχουν συγκεκριμενοποιήσει ακόμη ή σχεδιάσει ξεκάθαρα τη γρήγορη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων” υπογραμμίζεται στην έκθεση του UNEP.

Βαρόμετρο για την απεξάρτηση

Η εν λόγω μελέτη αποτελεί ουσιαστικά βαρόμετρο της τάσης απεξάρτησης από τους ορυκτούς υδρογονάνθρακες υπολογίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στην προγραμματισμένη παραγωγή ορυκτών καυσίμων και στα επίπεδα παραγωγής που είναι συμβατά με την επίτευξη του στόχου για διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά την ανάλυση των στοιχείων 15 μεγάλων παραγωγών ορυκτών καυσίμων συμπεραίνοντας ότι η παραγωγή θα είναι αυξημένη κατά 110% έως το 2030 σε σύγκριση με την ποσότητα που είναι συμβατή για τον στόχο διατήρησης των 1,5 βαθμών Κελσίου και 45% περισσότερο από αυτήν που συνάδει με τον στόχο των 2 βαθμών. Παρά τις προσπάθειες να εκπληρωθούν οι στόχοι για το κλίμα, οι περισσότεροι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και αερίου σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους έως το 2030 ή ακόμη και πέραν αυτού, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι μεγάλοι παραγωγοί άνθρακα. Τα σχέδια των 15 χωρών που αναλύθηκαν προβλέπουν αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων τουλάχιστον έως το 2040.

Αυτή η φρενίτιδα θα οδηγήσει στην παραγωγή -και προφανώς στην κατανάλωση- περίπου 240% περισσότερου άνθρακα, 57% περισσότερου πετρελαίου και 71% περισσότερου φυσικού αερίου έως το 2030 απ’ ό,τι απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος της θερμοκρασιακής ανόδου στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Από τα τρία αυτά ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή αερίου προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο μεταξύ του 2020 και του 2040 βάσει των υπαρχόντων κυβερνητικών σχεδίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL