Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
7.5°C13.4°C
1 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
4.6°C9.6°C
0 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
7.0°C11.6°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.1°C14.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.5°C4.9°C
0 BF 81%
Αυστρία / Game over για το άστρο της ευρωπαϊκής Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστρία / Game over για το άστρο της ευρωπαϊκής Δεξιάς

ΚΟΥΡΤΣ

Ποιος θα είναι ο καγκελάριος την επόμενη εβδομάδα διερωτώνται τις τελευταίες ημέρες διαρκώς και περισσότεροι Αυστριακοί βλέποντας το άστρο του νεαρού Σεμπάστιαν Κουρτς να δύει με ταχύτατους ρυθμούς, αφήνοντας ορφανούς όχι μόνο τους δεξιούς κυβερνήτες των κρατιδίων της χώρας του, που έτρεξαν στη Βιέννη για να του υποσχεθούν αιώνια πίστη. Ορφανοί θα μείνουν και όλοι οι αυταρχικοί κυβερνήτες της κεντρικής Ευρώπης, αυτοί της ομάδας του Βίσεγκραντ, που θεωρούσαν πως ο Κουρτς θα αποτελεί πάντα γι’ αυτούς μια γέφυρα προς την Ε.Ε. - για να μην μιλήσουμε για τις μεσογειακές παραφυάδες του.

Εισαγγελική έφοδος στην καγκελαρία

Ο Κουρτς, άλλα εννέα άτομα και τρεις οργανισμοί θεωρήθηκαν ύποπτοι από την Εισαγγελία Διαφθοράς (WKStA) για ένα ποσό που ξεπερνά το 1 εκατ., ευρώ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αλλά για τους Αυστριακούς εισαγγελείς έφθανε για να κάνουν μια επιδρομή στην καγκελαρία και να ελέγξουν το γραφείο του καγκελάριου, του εκπροσώπου Τύπου και ενός συμβούλου του καγκελάριου, χωρίς να ξεχάσουν να κάνουν και μια έφοδο στο κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος κι αυτά του υπουργείου Οικονομικών αναστατώνοντας τους πάντες και τα πάντα.  Άλλα κλιμάκια της Εισαγγελίας πραγματοποίησαν έρευνες και στις κατοικίες των υπόπτων.

«Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Β’ Αυστριακής Δημοκρατίας που έγινε μια έφοδος στην καγκελαρία» τόνισε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPO Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ, φέρνοντας στη μνήμη πολλών κάποιες άλλες επιδρομές και το αίμα και τις θυσίες για να επιστρέψει η δημοκρατία στη Βιέννη.

Οι εισαγγελείς έψαχναν να βρουν στοιχεία από τις πληρωμές δημοσκοπήσεων για λογαριασμό του Κουρτς με πλαστές επιταγές και από τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την Εισαγγελία Διαφθοράς, μεταξύ του 2016 και του 2018, όταν ο Κουρτς ήταν υπουργός Εξωτερικών, «πόροι του υπουργείου που χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Τα διάφορα SMS που έφθασαν στα χέρια των εισαγγελέων φαίνεται πως δείχνουν ότι με χρήματα του υπουργείου Οικονομικών αγοραζόταν διαφημιστικός χώρος σε εφημερίδες με αντάλλαγμα να δημοσιεύουν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον Κουρτς. Η λαϊκίστικη εφημερίδα Οsterreich διέψευσε τις κατηγορίες, ενώ ο Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική Επιτροπή για υποθέσεις διαφθοράς.

Η αυστριακή Δεξιά έκανε το λάθος να τα βάλει με τους «Αδιάφθορους» του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το δεξιό βουλευτή του OVP Αντρέας Χάνγκερ να υποστηρίζει μάλιστα ότι η έρευνα εις βάρος τού Κουρτς διενεργείται από «αριστεριστές» εισαγγελείς.

Η σκληρή απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατία Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν, που προέρχεται από τους Πράσινους, διέλυσε κάθε καχυποψία ότι το περιβάλλον του Κουρτς θα μπορούσε να χειραγωγήσει τους δικαστικούς. «Η υποψία για μεροληψία της Εισαγγελίας που εκφράστηκε από κοινοβουλευτικό υπερβαίνει τα εσκαμμένα», είναι «απαράδεκτη», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτιμώντας πως πρόκειται «για ασυνήθιστη, πολύ σοβαρή έρευνα».

Αναμενόμενες δικαιολογίες

Από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Σλοβενία ο Κουρτς υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι εντελώς «κατασκευασμένες». «Ορισμένα αποσπάσματα SMS αποσπάστηκαν από το πλαίσιό τους ή παραμορφώθηκαν και στήθηκε ποινική υπόθεση γύρω από αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες αυτές πολύ σύντομα θα καταπέσουν» είχε τονίσει από τη Σλοβενία με ανακοίνωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουρτς.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τις κατηγορίες. Δεν συνέβη τίποτα. Ασφαλώς θέλω να παραμείνω στην καγκελαρία» τόνισε καθησυχαστικά λίγο αργότερα από τις οθόνες του ZiB2 της Βιέννης, υποστηρίζοντας ότι αποκλείει «1.000% ότι υπάρχουν πλαστές αποδείξεις πληρωμών» και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Πράσινους στην κυβέρνηση «με τη μεγαλύτερη θέληση στον κόσμο, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τίποτε άλλο».

Η αλήθεια είναι ότι ο Κουρτς βρέθηκε έρημος και μόνος στην καγκελαρία. «Έχουμε έναν συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα και όχι με τον Σεμπτάστιαν Κουρτς» τόνισε η Πράσινη πρόεδρος του κρατιδίου της Καρινθίας  Όλγα Βογκλάουερ, ενώ ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και επικεφαλής των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ζήτησε από όλα τα κόμματα να συζητήσουν τον τρόπο της εξόδου από την κρίση από τη στιγμή που εκτιμά ότι «αμφισβητήθηκε η ικανότητα δράσης του καγκελάριου», γεγονός που επιβάλλει να εργαστεί με όλα τα κόμματα «για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα».

Προτάσεις μομφής

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPO, οι Φιλελεύθεροι του NEOS και οι ακροδεξιοί του FPO ζήτησαν επίσης την άμεση απομάκρυνση του Κουρτς στοχεύοντας να οδηγηθούν σε μια κοινοβουλευτική επίλυση της κρίσης, παρά σε μια αναμέτρηση στις κάλπες. Γιατί στη Βιέννη δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς που να θέλει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών - και κυρίως το Λαϊκό Κόμμα και οι Πράσινοι.

Οι επιδρομές της Εισαγγελίας οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ολοκληρώσει ένα διήμερο επαφών με τους ηγέτες όλων των κομμάτων, ξεκινώντας από τον αντικαγκελάριο των Πρασίνων και ολοκληρώνοντάς τον με το ακροδεξιό FPO, ενώ του γέννησαν και κάποιες σκέψεις για τα θεμέλια του κράτους δικαίου, την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών και το δικαίωμα των εισαγγελικών αρχών να ερευνούν ανεξάρτητα από την προσωπική και κοινωνική υπόσταση των ατόμων και να εξετάζουν τόσο τις κατηγορίες όσο και τις απαλλαγές από αυτές.

Στους διαδρόμους της Βουλής της Βιέννης όλα γύριζαν γύρω από την πρόταση μομφής κατά του Κουρτς, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να πιέζουν σε παραίτησή του.

«Φτάνει πια. Ζητάμε από τον Κουρτς να καταλήξει κάπου και να παραιτηθεί από την καγκελαρία» είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή η Ρέντι Βάγκνερ. «Παρακολουθούμε όλοι την ηθική παρακμή του Λαϊκού Κόμματος, ένα κόμμα που κάποτε υποστήριζε το κράτος. Στο τραπέζι υπάρχουν βαριές κατηγορίες. Πρόκειται για υποκίνηση απιστίας και διαφθοράς. Εάν λάβει σοβαρά την πολιτική ευθύνη, και ένας αρχηγός κυβέρνησης πρέπει να έχει ένα υψηλό βαθμό πολιτικής ευθύνης, και έχει μια σπίθα ευπρέπειας, τότε ως καγκελάριος θα πρέπει να καταλήξει στις συνέπειες. Θα ζητήσουμε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή. Ο Κουρτς πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσίως. Η υποψία βαραίνει» τόνισε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών ζητώντας από τον Κουρτς να παρουσιαστεί στη Βουλή.

Το ακροδεξιό FPO βιώνει με ικανοποίηση της περιπέτειες του Κουρτς δεδομένου ότι ήταν αυτός που το είχε πετάξει από την κυβέρνησή του τον Μάιο του 2019, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Ibizagate, στο οποίο εμπλεκόταν ο ακροδεξιός τότε αντικαγκελάριος Χάιζ Κρίστιαν Στράχε, που καταδικάστηκε σε εικοσάμηνη φυλάκιση. Ο Στράχε είχε φθάσει να έχει 800.000 ακολούθους στο Facebook, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της Αυστρίας, ενώ μετά το σκάνδαλο τον απέφευγε… και η σκιά του.

Εάν επιβεβαιωθεί ο Φλόριαν Κλενκ, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Falter, o Κουρτς θα αποτελεί ένα λυπηρό παρελθόν για την Αυστρία, ακολουθώντας την πορεία του Στράχε. Ο Κλενκ φαίνεται να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι «κάνοντας μια πρώτη γρήγορη ανάγνωση των ενταλμάτων έρευνας και των ανταλλαγών των μηνυμάτων που περιέχουν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων δεν θα αντέξει. Game over».

ΑΥΣΤΡΙΑ

Δεξιοπράσινη φοροεπιδρομή στην Αυστρία

Σοσιαλδημοκράτες και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας ασκούν έντονη κριτική στη φορολογική μεταρρύθμιση Δεξιάς και Πρασίνων που αναδιένειμε τη φτώχεια των φτωχών και τα κέρδη των πλουσίων

Η φορολογική οικολογικοκοινωνική μεταρρύθμιση δεν αποτελεί ένα δώρο για τους εργαζόμενους, όπως υποστηρίζει ο Κουρτς, αλλά ένα μεγάλο δώρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, εκτιμούν οι Σοσιαλδημοκράτες.

«Οι επιχειρήσεις πήραν ήδη 20 δισ. βοήθειας την περίοδο της πανδημίας και τώρα τους δίνεται και ένα φορολογικό δώρο δισεκατομμυρίων με τη μείωση του φόρου στις εταιρείες» κατήγγειλε η Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία μείωση της φορολογίας στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Νικητές και νικημένοι της μεταρρύθμισης

«Είναι φανερό ποιοι είναι οι νικητές και οι ηττημένοι από τη φορολογική μεταρρύθμιση. Οι νικητές είναι δύο, το 5% που παίρνει μηνιαίες αποδοχές άνω των 5.000 ευρώ και κερδίζει επιπλέον από τη μείωση του φόρου εισοδημάτων και τα οικογενειακά επιδόματα και το 5% των μεγάλων αυστριακών εταιρειών. Οι ηττημένοι είναι όλοι οι υπόλοιποι, αυτοί με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» προειδοποίησε η Ρέντι Βάγκνερ.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη από χρήματα τώρα, όχι σε ένα ή δύο χρόνια, γιατί ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις προϊόντων, των ενοικίων, της ενέργειας έφθασαν σε ιστορικά επίπεδα στην Αυστρία. Και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου θα συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη πριν από τον χειμώνα» συνέχισε η Ρέντι Βάγνκερ, ζητώντας τουλάχιστον την αναδρομική εφαρμογή της μεταρρύθμισης από την 1η Ιουλίου του 2021, για να μπορέσει η πλειονότητα να έχει κάποια άμεση βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης.

Η άδικη φορολογία

Οι Σοσιαλδημοκράτες καταγγέλλουν επίσης την άδικη χρέωση της φορολογίας για την καταπολέμηση των ρύπων, με τους κατοίκους των πόλεων να λαμβάνουν σχεδόν το 50% από το κλιματικό μπόνους που χορηγεί η κυβέρνηση για τη θέρμανση, με το μεγαλύτερο τμήμα του κόστους να χρεώνεται στους ενοικιαστές και τους εργαζόμενους που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για να εργαστούν. «Θέλουμε μια κοινωνικά εφικτή και αποδεκτή φορολογία για τη μείωση των ρύπων» επιμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες καταγγέλλουν επίσης ότι η φορολογική μεταρρύθμιση του Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων μειώνει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες χορηγούς του Λαϊκού Κόμματος, προχωρεί σε μια άδικη μείωση της φορολογικής πίεσης ανάλογα με την αύξηση των εισοδημάτων, αποκλείει τους χαμηλόμισθους από τη μείωση της φορολογίας και κυρίως τις γυναίκες, τους φοιτητές και τους διαζευγμένους γονείς. Από τη στιγμή που δεν έχει σχεδιαστεί ένα μοντέλο επενδύσεων για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, στο μέλλον οι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε νέες ιδιωτικοποιήσεις στην Παιδεία, την Υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν επίσης μια παρέμβαση στον τομέα της κατοικίας και κυρίως των ενοικίων, που έχουν αυξηθεί κατά 56% την τελευταία δεκαπενταετία, τον τομέα της ενέργειας, γιατί η Αυστρία έχει από τα υψηλότερα οικογενειακά τιμολόγια ενέργειας στην Ε.Ε., και μια παρέμβαση για τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών στα σούπερ μάρκετ, γιατί οι τιμές αρχίζουν να γίνονται απαγορευτικές για διαρκώς περισσότερες οικογένειες, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όσο 500 ευρώ το 2020 για το μέσο νοικοκυριό. Οι Σοσιαλδημοκράτες κάλεσαν την κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, γιατί με τις σημερινές τιμές οι καταναλωτές θα καταβάλλουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης των τιμολογίων.

Κ.Κ. Αυστρίας: Δεξιά και Πράσινοι μας περνούν για βλάκες

Το Κ.Κ. της Αυστρίας KPO, που ανήκει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κατήγγειλε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση του Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων αυξάνει της ανισότητες. «Ο συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Πρασίνων δίνει ακόμη περισσότερα στους πλούσιους και περνά όλους τους υπόλοιπους για βλάκες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκούντερ Χοπφγκάρντερ, ο εκπρόσωπος του KPO, εκτιμώντας ότι η μείωση της φορολογίας στο 23% από το 25% στις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελεί ένα ράπισμα για την κοινωνία. Ο Χοπφγκάρντερ συμμερίστηκε και τις καταγγελίες των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων που θεωρούν ως ένα δώρο στις μεγάλες βιομηχανίες τη χρέωση του κάθε τόνου ρύπων διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν μεταξύ 80 και 100 ευρώ, όταν οι καταναλωτές καταβάλλουν στην πράξη πολλαπλάσια χρήματα εξαιτίας της υψηλής τιμής της βενζίνης. «Η φορολογική μεταρρύθμιση του Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων δεν είναι κοινωνικά δίκαιη και οικολογικά επαρκής» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κ.Κ. της Αυστρίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL