Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ισπανία / Με τους μετανάστες κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Με τους μετανάστες κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η ανθρωπιστική και διπλωματική κρίση με την είσοδο περισσότερων από 8.000, κυρίως Μαροκινών, μεταναστών στην μικρή ισπανική πόλη - περιοχή της Θέουτα έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την αντιπαράθεση της ρατσιστικής, εθνικιστικής ισπανικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς με τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, που, ευτυχώς, για καλή τύχη των δύο χωρών, αλλά και της Ευρώπης, έχουν αυτή τη στιγμή τα ηνία στην κυβέρνηση της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση απρόβλεπτων διαστάσεων.

Ο Σάντσεθ, υποστηρίζοντας μια πολύ σκληρή στάση έναντι του Μαρόκου και την άμεση επιστροφή των μεταναστών που πέρασαν από τα σύνορα της Θέουτα και της Μελίγια με βάση τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και των ευρωπαϊκών θεσμών, απέρριψε τις προτάσεις του Vox και του Λαϊκού Κόμματος για διαρκή στρατιωτικοποίηση των συνόρων των δύο πόλεων - περιοχών, επιμένοντας στην επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ απέσυρε μετά από μια ημέρα τα τεθωρακισμένα και το πεζικό που είχαν αναπτυχθεί στις παραλίες της Θέουτα για να βοηθήσουν, ευτυχώς, τους μετανάστες να βγουν από τη θάλασσα, σώζοντας μάλιστα και ένα νεογέννητο λίγων ημερών.

Ο Σάντσεθ, όπως αρκετοί Σοσιαλιστές υπουργοί, έκανε από την αρχή τον διαχωρισμό ανάμεσα στους μετανάστες και στην εκδικητική πολιτική του Μαρόκου εναντίον της ανθρωπιστικής απόφασης της Ισπανίας να προσφέρει νοσηλεία στον αρχηγό του Μετώπου Πολισάριο και Πρόεδρο του ανεξάρτητου κράτους της Δυτικής Σαχάρας, που δεν αναγνωρίζουντο Μαρόκο, οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέστησαν σαφές ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το Μαρόκο δεν θα έπρεπε να μετατραπεί στην εκδήλωση κύματος μίσους, ρατσισμού και εθνικισμού κατά των μεταναστών στην Ισπανία και ότι προείχε η άμεση στήριξή τους.

Η ισπανική κυβέρνηση προτίμησε έτσι από την πρώτη στιγμή να στείλει νοσηλευτές, γιατρούς και τις κοινωνικές υπηρεσίες της Θέουτα για να αντιμετωπίσει την είσοδο των χιλιάδων ανθρώπων που περιφέρονταν χωρίς τρόφιμα, νερό και στέγη στη μικρή πόλη από το να κάνει μια επίδειξη δύναμης με την αστυνομία και τον στρατό για να φοβίσει τους μετανάστες. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να πείσει τους περισσότερους από αυτούς να επιστρέψουν εθελοντικά στο Μαρόκο, έως τη στιγμή που το Μαρόκο κρατούσε ανοιχτά ορισμένα χερσαία σύνορα. Έτσι περίπου 6.000 από τις 8.000 μετανάστες κατάφεραν να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα και νομικές διαδικασίες στο Μαρόκο.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση συγκεντρώνει αυτούς που έχουν μείνει για να τους κάνει τα πιο εγγυημένα μοριακά τεστ, ώστε να αποκλείσει πιθανή διασπορά του κορωνοϊού. Κάτι που δεν αρέσει στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι η νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού Λούνα Ρέγιες έγινε στόχος πολλών ρατσιστικών, μισαλλόδοξων και σεξιστικών επιθέσεων στα κοινωνικά δίκτυα γιατί άφησε να την αγκαλιάσει ένας μετανάστης που είχαν βγάλει πριν από λίγα λεπτά στρατιώτες σε κακή κατάσταση από τη θάλασσα. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες της Ισπανίας να μην πιστεύουν τις ψευδείς ειδήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα ότι οι μετανάστες καίνε σχολεία και εκκλησίες στη Θέουτα, ενώ η δημόσια τηλεόραση πρόβαλλε συνεχώς εικόνες από τη Θέουτα για να διαψεύσει τα fake news.

Η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ιόνε Μπαλάρα, που θα αναλάβει τα ηνία του Podemos μετά την παραίτηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας, πρότεινε η κάθε περιφέρεια της χώρας να αναλάβει τη φιλοξενία έως 200 ανήλικων, από τους 1.500 που είχαν καταγραφεί αρχικά, μέχρι την επιστροφή τους στο Μαρόκο.

«Ούτε ένας ξένος ανήλικος παραπάνω», «φτάνει η εισβολή», «η χώρα μας κινδυνεύει», βροντοφώναξε ο αρχηγός του φασιστικού Vox Σαντιάγκο Αμπασκάλ.

Περίπου 850 ανήλικοι, μεταξύ 7 και 18 ετών, φιλοξενούνται ήδη σε αποθήκες και ένα μεγάλο ξενοδοχείο, πριν τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ισπανία και τις διαδικασίες επανασύνδεσής τους με τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι περιφέρονται στους δρόμους της Θέουτα έχοντας βρει κλειστά τα σύνορα της επιστροφής τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά πέρασαν τα σύνορα νομίζοντας ότι θα δούνε έναν αγώνα με τον Ρονάλντο, ενώ στα σχολεία της μικρής γειτονικής μαροκινής πόλης Φνιντέκ έχουν μείνει μόνο τα κορίτσια και εκατοντάδες γονείς βρίσκονται σε απόγνωση στέλνοντας τις φωτογραφίες των παιδιών τους για την αναγνώριση και την επιστροφή τους.

Unidas Podemos: Τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από τους φράχτες

Από την πλευρά του Unidas Podemos, τόσο η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μπελάρα όσο και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ ζήτησαν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει όλες τις νόμιμες διεθνείς διαδικασίες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πρέπει να τηρήσουμε την αυστηρή συμμόρφωσή μας με το Διεθνές Δίκαιο όταν μιλάμε για ανήλικους. Ας θυμηθούμε ότι μιλάμε για ανθρώπους, για ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η Ντίαθ. «Πρέπει να σκεφτούμε τη μεταναστευτική πολιτική της Ισπανίας και της Ευρώπης και να οικοδομήσουμε ασφαλείς και νόμιμους τρόπους μετανάστευσης, γιατί το αντίθετό τους είναι αυτές οι ανθρωπιστικές κρίσεις», συμπλήρωσε η Μπελάρα, εκτιμώντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν ιδιαίτερα καλή. «Αυτό που βλέπουμε είναι επαναπροωθήσεις, αλλά η νομοθεσία της χώρας μας λέει ότι πρέπει να γίνονται με δικαστική επίβλεψη», σημείωσε η Μπελάραμ αναφερόμενη πρωτίστως στους ανήλικους και στις επαναπροωθήσεις «ανοίγοντας απλώς το φράκτη για να τους διώξουμε».

Το ειδικό ισπανικό δικαστήριο ΑΝ προχωρά σε δεύτερη έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο και Προέδρου της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γκάλι, που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Λογκρόνιο, ενώ την ίδια στιγμή περιμένει από την κυβέρνηση του Μαρόκου να επιτρέψει την ανάκριση 14 υψηλόβαθμων στρατιωτικών του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, εκτοπίσεις πληθυσμών, βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις ατόμων στη Δυτική Σαχάρα.

Ο Ινίχο Ερεχόν του «Περισσότερη Χώρα» ζήτησε μια ευρωπαϊκή απάντηση στη «διπλωματική και ανθρωπιστική κρίση» στη Θέουτα, τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του βασιλιά του Μαρόκου Μοχαμέντ του Στ’ από τις χώρες της Ε.Ε., και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη Δυτική Σαχάρα, ενώ το Podemos επανέλαβε τη θέση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σαχάρα.

Ο Σάντσεθ με τους νέους, τις συλλογικές συμβάσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Μεσούσης της κρίσης στη Θέουτα και των αποδοκιμασιών που του επιφύλαξαν ακροδεξιοί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη - περιοχή της Βόρειας Αφρικής, ο Σάντσεθ παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου της «φιλοσοσιαλιστικής» UGT, της δεύτερης σε μέγεθος ισπανικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας εργαζομένων, το σχέδιό του για τη δημιουργία 1 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας για νέους έως 30 ετών την επόμενη τριετία, χρησιμοποιώντας πόρους που θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. έως το 2027, ενώ δήλωσε τη διάθεσή του για τη μεταρρύθμιση του καταστατικού των εργαζομένων, για την ανάκτηση των δικαιωμάτων τους και «τη θεσμοθέτηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης», χωρίς να παραλείψει ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τις συντάξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Σάντσεθ την Πέμπτη παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο «Ισπανία 2050: Βάσεις και προτάσεις για μια Μακροπρόθεσμη Εθνική Στρατηγική», για να αντιμετωπίσει την πρόκληση των οικονομικών, κλιματικών και πολιτιστικών αλλαγών, έχοντας το όραμα μιας νέας Ισπανίας χωρίς εθνικές πτήσεις, μείωση της κατανάλωσης κρέατος και μια πιο βιώσιμη κοινωνία. Η χρηματοδότηση των 50 σχεδίων που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες τρεις δεκαετίες θα πραγματοποιηθεί διαμέσου ιδίων πόρων αλλά και της χρήσης των 140 δισ. ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL