Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.2°C25.0°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.9°C25.0°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
25.0°C25.0°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.0°C25.0°C
3 BF 31%
Ευρωκοινοβούλιο / «Ράπισμα» προς την Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκοινοβούλιο / «Ράπισμα» προς την Τουρκία

Ευρωκοινοβούλιο
EPA/OLIVIER HOSLET

Έκθεση-καταπέλτης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων παρουσιάστηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ να σημειώνει ότι «πρώτη φορά στην ιστορία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ πιθανό να έχει πλειοψηφία που θα ζητήσει από την Κομισιόν να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Όπως μετέδωσε το Open κοινή συνισταμένη όσων ευρωβουλευτών μίλησαν ήταν ότι η σημερινή Τουρκία με τον πρόεδρο Ερντογάν όχι μόνο δεν πλησιάζει αλλά απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

«Είμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Η έκθεση αυτή στην ουσία περιγράφει τα χειρότερα χρόνια της σχέσης μας με την Τουρκία», δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ προσθέτοντας ότι «η έκθεση είναι επικριτική. Τα πράγματα στο μέλλον πρέπει να έχουν διαφορετική προσέγγιση».

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα πρέπει να αλλάξει την αντιευρωπαϊκή ρητορική της για να μπορέσει να προσεγγίσει την Ευρώπη. Βλέπουμε επίσης την αυταρχική τάση της διακυβέρνησης που υπάρχει στη χώρα. Η κυβέρνηση και ο Ερντογάν, δεν δέχονται καμία επίκριση ούτε από το κοινοβούλιο, ούτε από φοιτητές, ούτε από κανέναν. Αυτά που λέει η Τουρκία πρέπει να συνδυαστούν με πράξεις όπως η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η επανένταξη της χώρας στη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης», τόνισε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι «χρειάζεται ειλικρίνεια. Ο Ερντογάν συχνά λέει ότι δε δίνουμε αρκετά κίνητρα. Αλλά αναρωτιέμαι, χρειάζονται κίνητρα για μια δημοκρατική χώρα;»

«Παραμένει δύσκολη η σχέση ΕΕ - Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, ειδικά στα Βαρώσια και επίσης, η θέση της Τουρκίας υπέρ μιας λύσης δύο κρατών κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε από την πλευρά του, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, και πρόσθεσε ότι «υπάρχει οπισθοδρόμηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, κάτι που συγκρούεται με τις προτεραιότητες της ΕΕ».

Ο ίδιος αναφερόμενος στα θέματα μετανάστευσης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία πρέπει να επανεκκινήσει τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα αμελλητί και αποφεύγοντας εναλλακτικές οδούς, όπως παράτυπη μετανάστευση στην Κύπρο»

Ακόμη ο Όλιβερ Βαρέλι προειδοποίησε ότι εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την υπεράσπιση συμφερόντων της. Θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας Σάντο Σίλβα, μιλώντας εξ ονόματος του Συμβουλίου τόνισε ότι υπάρχει «συνεχής επιδείνωση της κατάστασης του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων» στην Τουρκία που «πάνε κόντρα στις υποχρεώσεις για σεβασμό στη Δημοκρατία και σεβασμό δικαιωμάτων -ειδικά των γυναικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL