Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C25.1°C
0 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C24.3°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C25.2°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 78%
Σταθείτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθείτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

ΓΑΖΑ

Υπάρχουν ορισμένες περίοδοι στην Ιστορία της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν φρικιαστικά και άκρως ειδεχθή εγκλήματα, τα οποία εμείς μελετήσαμε και από τα οποία διδαχθήκαμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Τέτοια ήταν οι γενοκτονίες καθώς και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν κατά την πορεία της Ιστορίας, ιδιαίτερα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι Ναζί τα διέπραξαν εναντίον διαφόρων λαών, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού. Μεταξύ αυτών των εγκλημάτων υπήρξε και το καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, το οποίο, εξαιτίας των ακραίων ρατσιστικών φυλετικών διακρίσεων, συγκαταλέγεται σε αυτήν την κατηγορία.

Για εμάς τους Παλαιστίνιους όλα όσα προανέφερα αποτελούν μια ζοφερή καθημερινότητα που στοχεύει στον αφανισμό μας από τα πάτρια εδάφη μας. Η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη πολιτική ατζέντα της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου είναι η πηγή της νέας αιματοχυσίας που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες.

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, γνωστός για τη ρητορική μίσους που εκτοξεύει εναντίων των Παλαιστινίων προέτρεψε τους οπλισμένους Ισραηλινούς εποίκους να επιτεθούν στην περιοχή Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και να προκαλέσει τους χριστιανούς κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και τους μουσουλμάνους κατά τον μήνα του Ραμαζανιού τόσο στον Πανάγιο Τάφο όσο και στο τέμενος Αλ  Άκσα.

Θα ήθελα να αναφερθώ στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική  Όχθη, συμπεριλαμβανομένων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας, που είναι εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης, και να τονίσω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τη Διεθνή Κοινότητα και την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, να προβούν στη λήψη συγκεκριμένων καταδικαστικών μέτρων και κυρώσεων ενάντια στις πολιτικές του Ισραήλ που παραβιάζουν απροκάλυπτα το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο καθώς και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για άλλη μια φορά ήρθε η στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου να σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει το νέο αιματοκύλισμα στην περιοχή Sheikh Jarrah, την Λωρίδα της Γάζας και όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν αρκεί να ισχυρίζεσαι ότι υποστηρίζεις την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πρέπει να κατοχυρώνεται με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης επιτόπου και στις σχέσεις της με το Ισραήλ, που είναι «κατοχική δύναμη». Αυτό το κράτος θεωρεί τον εαυτό του απαλλαγμένο από την υποχρέωση λογοδοσίας και ενεργεί αδίστακτα σαν κράτος πάνω από τον νόμο και τα διεθνή ψηφίσματα.

Σήμερα διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ισραηλινές και εβραϊκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, κάνουν ένα σαφές βήμα αποκαλώντας το Ισραήλ ρατσιστικό καθεστώς.

Δράττομαι της ευκαιρίας και απευθύνομαι στη Διεθνή Κοινότητα, την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι οι ρητορικές δηλώσεις που εξισώνουν το θύτη με το θύμα δεν είναι αποδεκτές. Καθιστούμε το Ισραήλ μοναδικό υπεύθυνο και ενορχηστρωτή της κλιμακούμενης έντασης στην Ιερουσαλήμ, στη Λωρίδα της Γάζας, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, καθώς και στις κοινότητες Παλαιστινίων εντός του Ισραήλ.

Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όπου υπάρχει κατοχή, καταπίεση και βία θα υπάρχει και αντίσταση. Οι  Έλληνες φίλοι μας το γνωρίζουν πολύ καλά από τις δικές τους πικρές εμπειρίες κατοχής, στις οποίες αντιστάθηκαν και πολέμησαν ηρωικά μέχρι να απελευθερώσουν τη δική τους πατρίδα, ακριβώς όπως και εμείς αγωνιζόμαστε εδώ και δεκαετίες. Εδώ θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι το Ισραήλ δεν υπερασπίζεται την ασφάλειά του, αλλά αντίθετα προστατεύει τη βάρβαρη και επεκτατική αποικιοκρατική του κατοχή.

Κάνω έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα, στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στην ελληνική κυβέρνηση να μην φοβηθούν να κατονομάσουν και να καταστήσουν το Ισραήλ υπόλογο για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλους μάρτυρες, δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλα αθώα παιδιά. Δεν θέλουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας καθώς αυτό θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αδελφό ελληνικό λαό που στέκεται αταλάντευτος στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια.

* Ο Μαρουάν Τουμπάσι είναι πρεσβευτής της Παλαιστίνης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL