Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.0°C29.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.9°C26.1°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C23.0°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.0°C28.3°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.4°C
1 BF 83%
Brexit / Τελικά βγήκαν όλοι χαμένοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit / Τελικά βγήκαν όλοι χαμένοι

Ο νεολογισμός win - win υποδηλώνει ότι όλοι κερδίζουν από μια συμφωνία που υπογράφουν και ο αντίθετός του, lose - lose, ότι όλοι βγαίνουν ζημιωμένοι. Για τον δεύτερο υπάρχει ήδη μια άκρως αντιπροσωπευτική «παραπομπή»: το Brexit.

Δυστυχώς, για πολύ μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ, μόλις χθες που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας έγινε αντιληπτό ότι το Brexit δεν ήταν μια απλή βρετανική “παραξενιά”, όπως η οδήγηση στα δεξιά, οι ξεχωριστές βρύσες κρύου - ζεστού νερού ή το γάλα στο τσάι, αλλά μια καλά οργανωμένη από το βαθύ συντηρητικό κατεστημένο και πατροναρισμένη από τον αγγλικό εθνικισμό αναθεωρητική πολιτική.

Ωστόσο, την εποχή της “εξέγερσης” των Brexiteers και της σαρωτικής λαϊκίστικης εκστρατείας τους με τα εντυπωσιακά “εφέ” των ορδών μεταναστών που εισβάλλουν στη Βρετανία, τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τη διαστρέβλωση της αλήθειας, η υπό τον Γιούνκερ ηγετική ομάδα των Βρυξελλών είχε αποφασίσει να τηρήσει «ουδέτερη στάση» πιστεύοντας -αλαζονικά, όπως έδειξε η Ιστορία- ότι στο τέλος οι “εξεγερμένοι” θα χάσουν. Κάποιες θαρραλέες φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησαν χθες γι’ αυτήν ακριβώς την ήττα της Ευρώπης.

Για ευνόητους λόγους η επικύρωση της συμφωνίας -με 660 “υπέρ”, 5 “κατά” και 32 αποχές- χαιρετίστηκε τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Λονδίνο αφήνοντας για το μέλλον τις όποιες “αναποδιές” προκύψουν. Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου (TCA) αποτελεί πλέον τον “καταστατικό χάρτη” που διέπει την οικονομική - εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Με τους Ευρωπαίους να μην κρύβουν τους φόβους τους για πιθανές «ζαβολιές» εκ μέρους του Λονδίνου και για αθέμιτες πρακτικές στην προσπάθεια, ειδικά της σημερινής κυβέρνησης, να αποκτήσει η Βρετανία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ευρώπης, οι αναφορές για την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής των συμφωνηθέντων υπήρξαν ευθείες από τις Βρυξέλλες.

«Η TCA σηματοδοτεί τη θεμελίωση μιας ισχυρής και στενής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, η πιστή εφαρμογή της είναι ουσιώδης» έγραψε, εν είδει προειδοποίησης, η Φον Ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη ξεκαθαρίσει προς τους Βρετανούς ότι οι Βρυξέλλες δεν θα διστάσουν, αν κρίνουν απαραίτητο, να προσφύγουν στα μονομερή διορθωτικά μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία για να “χαλιναγωγήσουν” το Λονδίνο.

Εξυπακούεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί λογαριασμοί ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και πολλές προστριβές, όπως η πρόσφατη με την προμήθεια των εμβολίων της AstraZeneca ή ακόμα η απειλή της Γαλλίας ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών εάν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα της συμφωνίας για την αλιεία.

Η αντιπαλότητα, ο ανταγωνισμός και η δυσπιστία έχουν επίσης αντανάκλαση στις διμερείς εμπορικές ανταλλαγές. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο συρρικνώθηκαν κατά 20,2% τους δυο πρώτους μήνες του 2021, ενώ οι βρετανικές προς την Ε.Ε. βυθίστηκαν κατά 47%, σύμφωνα με την Eurostat.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κρίση εμπιστοσύνης ως αποτέλεσμα πολλών αποφάσεων της Ντάουνινγκ Στριτ, που έθεσαν εν αμφιβόλω την προηγούμενη “ενδιάμεση” συμφωνία του 2019, στην οποία ουσιαστικά βασίστηκε το «διαζύγιο». Οι Ευρωπαίοι επικρίνουν κυρίως το Λονδίνο ότι παραβίασε το ιρλανδικό πρωτόκολλο αναβάλλοντας τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους που έπρεπε να τεθούν σε ισχύ μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο “διθυραμβικός” και επικεντρωμένος στην πολιτική ρητορική, και αφού υπενθύμισε ότι η Βρετανία παραμένει «σημαντικός φίλος και εταίρος» της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε “εγκάρδια” τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που σηματοδοτούν, όπως είπε, “ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις Ε.Ε. - Η.Β. και ανοίγουν μια νέα εποχή».

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του δεν έκρυψε την ανακούφισή του για το ΟΚ των Βρυξελλών. Αν και απέφυγε το πομπώδες ύφος και τους δραματικούς τόνους, είχε κάθε λόγο να αισθάνεται “δικαιωμένος”. Το “όνειρο” του Brexit έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Μίλησε για “το τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού”, που «προσφέρει σταθερότητα στη νέα μας σχέση με την Ε.Ε. ως εμπορικών εταίρων ζωτικής σημασίας, στενών συμμάχων και ισότιμων κυρίαρχων». Και τώρα, όπως διακήρυξε, «είναι ώρα να στραφούμε στο μέλλον και την οικοδόμηση ενός πιο παγκόσμιου Ηνωμένου Βασιλείου».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμμερίστηκαν όλοι αυτές τις βαρύγδουπες τοποθετήσεις και τη θεατρινίστικη αισιοδοξία. Ο συντονιστής του Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ χαρακτήρισε το ντιλ Ε.Ε. - Βρετανίας “μια αποτυχία και για τις δύο πλευρές”, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για μια “αποτυχία” και κάλεσε την Ε.Ε. να πάρει το μάθημά της.

“Είναι ένα διαζύγιο το Brexit, μια προειδοποίηση, μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας” δήλωσε στην ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές. Με την σειρά του ο Γερμανός ευρωβουλευτής της CDU Νταβίντ Μακ  Άλιστερ τόνισε χαρακτηριστικά πως “το Brexit θα είναι πάντα μια lose - lose κατάσταση”.

Σημειώνεται ότι μετά τη χθεσινή ψηφοφορία ακολούθησε διαδικασία έγκρισης μη δεσμευτικού ψηφίσματος, με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει το Brexit «ιστορικό λάθος».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL