Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Γαλλία / Ακόμη πιο δεξιά η κυβέρνηση Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Ακόμη πιο δεξιά η κυβέρνηση Μακρόν

Η όλο και μεγαλύτερη προς τα δεξιά στροφή τής κυβέρνησης Μακρόν, με το βλέμμα στις κάλπες της επόμενης χρονιάς, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Αναμενόταν έτσι να ψηφιστεί την Πέμπτη από τη Βουλή ο ελευθεροκτόνος νόμος περί «καθολικής ασφάλειας», που, πλέον, ύστερα από συμφωνία στις 29 Μαρτίου του κυβερνητικού στρατοπέδου με το δεξιό κόμμα Ρεπουμπλικανοί, επιγράφεται εντελώς παραπλανητικά και ψευδεπίγραφα «νόμος για καθολική ασφάλεια με προστασία των ελευθεριών»!

Η όλη διαδικασία εξελίσσεται υπό τη στενή παρακολούθηση του υπουργού Εσωτερικών, υπέρμαχου της «τάξης και της ασφάλειας», θαυμαστή του Νικολά Σαρκοζί, Ζεράλντ Νταρμανέν, που υλοποιεί με τον νόμο αυτό όλες τις συντηρητικές διεκδικήσεις των πιο ακραίων δεξιών στοιχείων των συνδικάτων της αστυνομίας.  Έτσι, η αρχική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν έχει αλλάξει. Το περιβόητο άρθρο 24, που προβλέπει μεγάλους περιορισμούς στο δικαίωμα κινηματογράφησης των αστυνομικών δυνάμεων, άλλαξε εντελώς επιφανειακά. Δεν είναι όμως το μόνο επικίνδυνο άρθρο. Ο νόμος γενικεύει τη χρήση drones, την πρόσβαση της αστυνομίας στη βιντεοεπιτήρηση των εισόδων των κτηρίων, ανοίγει την πόρτα σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας κ.ά.

Πολλούς από τους κινδύνους για την ελευθερία των δημοσιογράφων και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση στηλιτεύουν όχι μόνο τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων κ.ά.  Έτσι, η Ναταλί Τεχιό, δικηγόρος και μέλος του Εθνικού Γραφείου της Λίγκας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρατήρησε ότι «είμαστε κατά ακόμη και της αρχής της χρήσης drones πέρα από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η ανησυχία μας αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.  Ένας διαδηλωτής δεν θα μπορεί να ξέρει πότε τον κινηματογραφούν, αν και η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών ορίζει ότι ένα άτομο πρέπει να προειδοποιείται όταν κινηματογραφείται».

Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος Ντομινίκ Πρανταλιέ, γενική γραμματέας του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων, υπογραμμίζει ότι «απολύτως τίποτα δεν άλλαξε στον νόμο για καθολική ασφάλεια σχετικά με το άρθρο 24. Η νέα διατύπωση μιλά για ‘πρόκληση σε ταυτοποίηση’. Αλλά, στο πεδίο οι αστυνομικές δυνάμεις θα είναι κριτές και κρινόμενοι»... Η «πρόκληση σε ταυτοποίηση» είναι μια νέα παράβαση που δημιουργεί το άρθρο 24 με μια αόριστη όσο και προβληματική διατύπωση που προσφέρεται για καταχρηστικές και αυθαίρετες ερμηνείες τής αστυνομίας, δυσκολεύοντας το έργο των δημοσιογράφων.

Ήδη το άκρως επικίνδυνο για τις ελευθερίες και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση κείμενο εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις 7 Απριλίου, παρά την τεκμηριωμένη κριτική από τα αριστερά και οικολογικά κόμματα. «Κείμενο - φορέα εκτροπών» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η σοσιαλίστρια γερουσιαστής Λοράνς Αριμπέ, επισημαίνοντας ότι «το τεχνικό ξαναγράψιμο του άρθρου 24 αφήνει πλήρως την απειλή κατά της ελευθερίας του Τύπου και ενισχύει τις κυρώσεις κατά εκείνων που διαδίδουν εικόνες».

Η πρόεδρος της κομμουνιστικής ομάδας Ελιάν Ασασί έκρουσε και αυτή τον κώδωνα του κινδύνου: «Έχουμε μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση των δημόσιων ελευθεριών μας». Και η κομμουνίστρια γερουσιαστής αναφέρθηκε στους κινδύνους παρεκτροπών και στο θέμα των μελών ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας «που μπορούν να εξουσιοδοτηθούν από τον νομάρχη για αποστολές επιτήρησης δημόσιων χώρων στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα». «Και δεν θα έχουν πια ανάγκη άδειας για να προχωρήσουν σε σωματικές έρευνες στο πλαίσιο ορισμένων διαδηλώσεων. Πώς παραχωρούνται τέτοιες εξουσίες σε επιχειρήσεις που εξ ορισμού έχουν εμπορικό σκοπό;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα, προδιαγράφοντας παρέμβαση του Συνταγματικού Συμβουλίου.  Άλλωστε, η σοσιαλίστρια Αριμπέ είχε ανακοινώσει προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Συμβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πράσινη Εστέρ Μπενμπασά, που κατήγγειλε ένα «κείμενο που πρεσβεύει τη μαζική επιτήρηση, τη νομιμοποίηση και την επέκταση της χρήσης drones».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL