Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ / Δολοφονήθηκε αλλά νίκησε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ / Δολοφονήθηκε αλλά νίκησε

Martin Luther King Black Lives Matter
(EPA / MICHAEL REYNOLDS)

Την περασμένη Κυριακή 4 Απριλίου 2021, συμπληρώθηκαν 53 χρόνια από την στυγερή δολοφονία στο Μέμφις του Τενεσί, του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, κήρυκα της μη βίας και της πολιτικής ανυπακοής.

Ας θυμηθούμε ότι ο μαύρος ηγέτης δεν ήταν πολιτικός με τη στενή έννοια του όρου, αφού δεν διεκδίκησε πολιτικά αξιώματα, ίσως διότι δεν πρόλαβε, δεδομένου ότι ήταν μόλις   39 ετών όταν δολοφονήθηκε. «Το οφθαλμόν αντί οφθαλμού θα μας κάνει όλους τυφλούς», έλεγε, κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, που σημειώνεται έξαρση της βίας παγκοσμίως.

Στα 26 χρόνια του (1955), ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν ένας απλός παπάς σε εκκλησία Βαπτιστών στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Μεταμορφώθηκε σε ακτιβιστή, όταν ετέθη επικεφαλής διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την σύλληψη της Ρόζας Παρκς, μιας μαύρης Αμερικανίδας, η οποία συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να δώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε έναν λευκό. Η λαϊκή διαμαρτυρία κλιμακώθηκε παίρνοντας τη μορφή μαζικού μποϋκοτάζ των λεωφορείων,  πυροδοτήθηκε δε, όταν ο Κινγκ συνελήφθη και το σπίτι του πυρπολήθηκε.

«Χειρότερη μορφή βίας, η φτώχεια»

Στη συνέχεια, ο μαύρος ηγέτης τέθηκε επικεφαλής του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων, το οποίο πήρε διαστάσεις, ιδιαίτερα όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγήθηκε μεγαλειώδους πορείας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών – μαύρων και λευκών – προς την Ουάσιγκτον, στις 28 Αυγούστου 1963. Εκεί, από τα σκαλιά του μνημείου Λίνκολν      εκφώνησε την πασίγνωστη ομιλία του «Έχω Ένα Όνειρο». Ένα χρόνο μετά, ήρθε και η διεθνής αναγνώριση στους αγώνες του κινήματος, με την απονομή στον ηγέτη του,  του Νόμπελ Ειρήνης 1964.

Το 1965 οι αγώνες του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων οδήγησαν στην ψήφιση νόμου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ που αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου, χωρίς περιορισμούς για τους αφροαμερικανούς.

Πέραν των άλλων, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ υπήρξε πολέμιος του πολέμου του Βιετνάμ, καθώς και των κοινωνικών ανισοτήτων, λέγοντας ότι «η χειρότερη μορφή της βίας είναι η φτώχεια».

Με βάση τα επιτεύγματα του ίδιου και του κινήματος του οποίου ηγήθηκε, θα λέγαμε ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε, αλλά νίκησε, πολύ περισσότερο που δύο δεκαετίες μετά την δολοφονία του, καθιερώθηκε με υπογραφή του Ρόναλντ Ρέιγκαν,   ως εθνική αργία των ΗΠΑ, η Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που είναι η τρίτη Δευτέρα κάθε χρόνου. Η σχετική πρόταση είχε κατατεθεί από δύο μαύρους βουλευτές, τον δημοκρατικό Τζον Κόνιερς και την ρεπουμπλικανή Σίρλεϊ Τσίζχολμ, ωστόσο χρειάστηκε η συγκέντρωση έξι εκατομμυρίων υπογραφών για να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο, το 1983. Ελπιδοφόρο συμπέρασμα ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL