Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Κορωνοϊός / Αμερικανική τραγωδία με 500.000 νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αμερικανική τραγωδία με 500.000 νεκρούς

Για “σφαγή των Αμερικανών” μιλούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία της ορκωμοσίας του πριν από τέσσερα χρόνια. Σίγουρα δεν είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του: To μισό εκατομμύριο ξεπερνούν πλέον οι νεκροί της πανδημίας στην ισχυρότερη και πιο οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα του πλανήτη.

Για “σπαρακτικό ορόσημο” έκανε λόγο, το βράδυ της Δευτέρας, ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χωρίς πάντως να σταθεί ιδιαίτερα στους λόγους της αδιανόητης αυτής τραγωδίας.

Σε έναν μόλις χρόνο η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε στη χώρα περισσότερους νεκρούς από τους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν συνολικά στον Πρώτο, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Είναι ένας αριθμός που ξεπερνά επίσης τον πληθυσμό μιας αμερικανικής πόλης όπως το Μαϊάμι της Φλόριντα.

Είναι όμως μια πόλη ηλικιωμένων αλλά και φτωχών. Ένας στους 100 Αμερικανούς άνω των 65 πέθανε την περσινή χρονιά εξαιτίας της Covid-19, ενώ αρκετές έρευνες έχουν ήδη αποδείξει πως ο ιός αποδεικνύεται πολύ περισσότερο επικίνδυνος για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις κοινότητες των μειονοτήτων.

Σε εθνικό επίπεδο, το εξωφρενικό ποσοστό θανάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσδόκιμου ζωής σε προπολεμικά επίπεδα. Κι αυτό δίχως να συνυπολογιστεί η δραματική έκρηξη θυμάτων το τελευταίο τρίμηνο. Ή να γνωρίζει κανείς τι θα επακολουθήσει. Τουλάχιστον 90.000 ακόμη Αμερικανοί θα έχουν πεθάνει από την πανδημία μέχρι τον Μάιο, εκτιμά το Κέντρο Ιατρικών Δεδομένων και Αξιολόγησης (ΙΗΜΕ).

Στην ομιλία της Δευτέρας ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους 500.000 νεκρούς ως “σπαραχτικό ορόσημο” αναγνωρίζοντας πως ο απολογισμός στις ΗΠΑ “είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο”. Παρ' όλα αυτά θα έλεγε κανείς ότι περιέγραφε κάποια φυσική καταστροφή.

Ούτε λέξη για τους τραγικούς χειρισμούς του προκατόχου του ή για τον τρόπο με τον οποίο σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο της χώρας αγωνίστηκε επί μήνες να κρατήσει ανοιχτές τις μεγάλες επιχειρήσεις επαναλαμβάνοντας σαν “μάντρα” τη ρήση του γκουρού του νεοφιλελευθερισμού Τόμας Φρίντμαν για τη “θεραπεία που θα μπορούσε να αποβεί χειρότερη από την ασθένεια”.

Μπορεί άραγε να πει κανείς το ίδιο και σήμερα, μετά από τόσες χαμένες ζωές; Ο Τζο Μπάιντεν αρνείται να βάλει το δάχτυλο στην πληγή, ωστόσο η αμερικανική κοινή γνώμη δεν φαίνεται διατεθειμένη να αρκεστεί στις εύκολες απαντήσεις.

Έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες δείχνει ότι οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Η έρευνα της Glocalities δείχνει σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες πρέπει να μειωθούν. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για την ανισότητα στα εισοδήματα παρά για την ανεργία ή την οικονομική ανάπτυξη στα τέλη του 2020, με το ποσοστό να είναι αυξημένο σε σχέση με το 29% στις αρχές του έτους, πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει, βέβαια, και ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, που πιστεύει ότι για όλα φταίει η παγκοσμιοποίηση. Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να ανοίξει την Κυριακή τα χαρτιά του για τις μελλοντικές προθέσεις του και όλοι αναμένουν ότι, κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ το 2024.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη φρόντισε πάντως να κουτσουρέψει ό,τι έχει απομείνει από το πολιτικό κεφάλαιο του πρώην Προέδρου. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας άνοιξε τον δρόμο τη Δευτέρα στις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ, στοιχεία που ο πρώην Πρόεδρος προσπάθησε να κρατήσει με κάθε μέσο μυστικά κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

Η κορύφωση των θανάτων

* Στις 29 Φεβρουαρίου του 2020 καταγράφεται ο πρώτος επίσημος θάνατος λόγω πανδημίας στις ΗΠΑ. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού” δηλώνει ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

* Στις 27 Μαΐου οι νεκροί ξεπερνούν το όριο των 100.000 καθώς οι ΗΠΑ γίνονται η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα στον κόσμο.

* Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020, έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η χώρα μετρά 200.000 νεκρούς.

* Στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 οι νεκροί υπερβαίνουν τις 300.000.

* Στις 19 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, "πέφτει" και το φράγμα των 400.000 θανάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL