Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Εκλογές ΗΠΑ / «Να μάθουμε να ζούμε χωρίς αμερικανική ηγεσία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΗΠΑ / «Να μάθουμε να ζούμε χωρίς αμερικανική ηγεσία»

Μπάιντεν

Μπορεί η πορεία προς την εγκατάσταση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο να περνάει μέσα από πρωτόγνωρα μονοπάτια στην Ιστορία της χώρας, με έναν Πρόεδρο που αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του και με ένα σημαντικό μέρος του Grand Old Party, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να τον στηρίζει, οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Στα δεδομένα της επερχόμενης Προεδρίας Μπάιντεν, στο πόσο θα αλλάξουν τη διεθνή θέση των ΗΠΑ, πόσο θα επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κι εκείνες με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι αναλύσεις γαλλικών think tanks επικεντρώνονται κυρίως στις σχέσεις με την Ε.Ε., σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι σχέσεις δεν θα ξαναγίνουν τόσο στενές όσο ήταν παλιά

Ενδεικτική στην κατεύθυνση αυτή, είναι η ανάλυση του διευθυντή του Ιδρύματος Ζακ Ντελόρ, Σεμπαστιέν Μαγιάρ, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Να μάθουμε να ζούμε χωρίς αμερικανική ηγεσία», που γράφτηκε ενώ ακόμη δεν είχε κριθεί το τελικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Ο Μαγιάρ, αφού παρατηρεί ότι με την εξαίρεση της Ουγγαρίας, της Πολωνίας ή της Σλοβενίας, «οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αισθανθούν μεγάλη ανακούφιση από τη νίκη του Τζο Μπάιντεν», σε αντίθεση με μια επικράτηση Τραμπ, τονίζει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση οι σχέσεις ΗΠΑ - Ε.Ε. δεν θα ξαναγίνουν τόσο στενές όσο ήταν παλιά. Όχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ, ήδη πριν από την Προεδρία Τραμπ, είχαν αποτραβηχτεί από τα ζητήματα της ηπείρου μας, αλλά επειδή, ευρύτερα, η παγκόσμια ηγεμονία τους έχει υποχωρήσει, όπως μαρτυρά και η κρίση του ιού. Και μια Προεδρία Μπάιντεν, πιο πολυμερής διπλωματία, με περισσότερη έμφαση στη συνεργασία με την παλιά σύμμαχο, την Ευρώπη, μπορεί να είναι μόνο μια παρένθεση». Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ζακ Ντελόρ τονίζει ότι η δήλωση της Αν. Μέρκελ, στα τέλη Ιουνίου φέτος, σχετικά με την ανάγκη να σκεφθεί σοβαρά η Ευρώπη το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην θέλουν πλέον να παίξουν τον ρόλο της υπερδύναμης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και χρήζει σκέψης, ειδικά σήμερα, «τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τον δικό τους ρόλο ως δύναμη, αντιμετωπίζοντας ένα εγγύς περιβάλλον πολύ ασταθές, από το Σαχέλ ως τον περίγυρο της Ρωσίας». Ο Σ. Μαγιάρ υπογραμμίζει ότι μπορεί ήδη οι ΗΠΑ να έχουν σημαδέψει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, από τις ενδυματολογικές συνήθειες ώς το πολιτικό φαντασιακό - «παρ' όλα αυτά η Ευρώπη ξέρει να εκφράζει τις δικές της προτιμήσεις και τις συλλογικές της φιλοδοξίες».

Το κλίμα, η Κίνα και οι διαφωνίες των Ευρωπαίων

«Το κρίσιμο θέμα του κλίματος είναι εξάλλου αυτό που μπορεί να φέρει εγγύτερα, με τον Μπάιντεν, ή αντιθέτως να απομακρύνει, με τον Τραμπ, τις πορείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με την ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού, από όπου αποσύρθηκαν επισήμως στις 4 Νοεμβρίου. Αυτές οι πορείες θα συσφιχθούν περισσότερο ή όχι, αναφορικά με τη στάση απέναντι στις σχέσεις με ένα κινεζικό καθεστώς που προωθεί όλο και πιο πολύ το δικό του μοντέλο. Υπ' αυτό το πρίσμα, το τρίτο και εξίσου θεμελιώδες καθοριστικό ζήτημα για τις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ αφορά το μέλλον της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Αλλά απαιτεί καταρχήν από τους 27 να συμφωνήσουν μεταξύ τους, ενώ επιχειρούν με δυσκολία να υπερβούν τις σοβαρές διαφωνίες τους, σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, που κοντεύει να μετατρέψει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη σε χολιγουντιανό σίριαλ».

Από την πλευρά του, ο Ζιλ Παρί, ανταποκριτής της «Le Monde» στην Ουάσιγκτον, συγγραφέας πρόσφατα ενός βιβλίου - απολογισμού της τετραετίας Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Ενημερωτικό Δελτίο του Ιδρύματος Ρομπέρ Σουμάν, αναφερόμενος στο πώς αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν τις σχέσεις με την Ε.Ε., παρατηρεί ότι βλέπει σε αυτήν «περισσότερο έναν στρατηγικό σύμμαχο παρά έναν οικονομικό ανταγωνιστή». «Η άποψή του για τον κόσμο, ωστόσο, βασίζεται σε ένα δεδομένο που μπορεί να είναι πηγή σύγκρουσης. Δεν θεωρεί ότι η Ε.Ε. μπορεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Θα επιχειρήσει να μετατρέψει την Ε.Ε. από πιστό σύμμαχο σε ένα μπλοκ δημοκρατιών υπό την αμερικανική αιγίδα. Είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι για κάτι τέτοιο;».

ΝΑΤΟ και πολυμερής διπλωματία

Σε ό,τι αφορά στην Ατλαντική Συμμαχία, στο ερώτημα αν ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να ζητάει τον «καταμερισμό του βάρους», ο έμπειρος δημοσιογράφος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το μοίρασμα του βάρους αποτελεί μια σταθερή παράμετρο της αμερικανικής πολιτικής, όπως και η τάση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προώθησης των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών. Υπάρχει εδώ άλλη μια αιτία εντάσεων, πολλώ μάλλον που οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό». Απαντώντας για τη στάση Μπάιντεν έναντι της πολυμερούς διεθνούς αρχιτεκτονικής, ο Ζιλ Παρί παρατηρεί ότι αυτή «είναι η επιθυμία του Μπάιντεν, όπως το λέει άλλωστε στο άρθρο του στο 'Foreign Affairs' τον περασμένο Μάρτιο, θεωρώντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών. Όμως η κρίση εμπιστοσύνης όπως και η νέα κινεζική δύναμη μπορούν να διαταράξουν την αμερικανική ‘επιστροφή’».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL