Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η λεγόμενη ατμομηχανή της Ευρώπης και η πορεία των διατλαντικών σχέσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, την ώρα που ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας προειδοποιούσε τους συμπατριώτες του για το κόστος μιας περιπέτειας με το ευρώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Μαρίν Λεπέν.
Η Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρή όταν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία ευημερούν, δήλωσε η καγκελάριος υποδεχόμενη χθες στο Βερολίνο τον Καζνέβ προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την οικονομική πολιτική, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις αλλά και τις διατλαντικές σχέσεις.
Με το βλέμα στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και στις αναταράξεις στις αγορές, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό υπερασπίστηκε το ενιαίο νόμισμα, λέγοντας ότι χωρίς το ευρώ η χώρα θα βρισκόταν άοπλη απέναντι στους κερδοσκόπους, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της θα αυξανόταν κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν προειδοποίησε ότι θα βγουν χαμένοι στις αγορές όσοι ποντάρουν σε μια νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας, η οποία υπόσχεται ένα "νέο γαλλικό φράγκο" με παράλληλη επαναφορά της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Μονάδας (ECU).