Live τώρα    
Σκάνδαλο Σόκρατες στην Πορτογαλία / Μετρητά, ακίνητα, μεγάλη ζωή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Σόκρατες στην Πορτογαλία / Μετρητά, ακίνητα, μεγάλη ζωή...

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι πόρτες της φυλακής της Έβορας άνοιξαν για τον Ζοζέ Σόκρατες. Ο πρώην σοσιαλιστής ηγέτης αντιμετωπίζει σήμερα βαριές κατηγορίες για ανακύκλωση βρόμικου χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή, γιατί μάλλον ήθελε την εύκολη και μεγάλη ζωή, τη χλιδή και την πολυτέλεια. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι στέρησε και την ελάχιστη αξιοπρέπεια από εκατομμύρια πολίτες της χώρας του που οδηγήθηκαν στην εκπτώχευση και την ένδεια από τη στιγμή που βιάστηκε να παραδώσει την Πορτογαλία στο Μνημόνιο και την τρόικα.

Η κρίση της BES, της Τράπεζας του Αγίου Πνεύματος, είχε οδηγήσει τον Σόκρατες, στα τέλη του 2013, να μοιράσει σε έξι άλλες τράπεζες, τις BCP, CGD, BPI, Deutsche Bank, Barclays και Bank Montepio, ένα ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ που είχε στην υπό πτώχευση τράπεζα. Από εκείνη τη στιγμή φαίνεται ότι οι τραπεζικές αρχές ειδοποίησαν, όπως είχαν καθήκον, τις δικαστικές αρχές για να ερευνήσουν τις πιθανότητες ανακύκλωσης βρόμικου χρήματος. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2013 οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν να παρακολουθούν το τηλέφωνο του Σόκρατες δρομολογώντας την «Επιχείρηση Μαρκήσιος»!

Οι διαδρομές του χρήματος

Οι έρευνες αυτές κατέληξαν στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταδικτατορικής Πορτογαλίας, αφού την προηγούμενη Παρασκευή αστυνομικοί συνέλαβαν το Ζοζέ Σόκρατες στο αεροδρόμιο της Λισσαβώνας αμέσως μετά την άφιξή του από το Παρίσι. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ο οδηγός του, Ζοάο Πέρνα, που φαίνεται ότι μετέφερε βαλίτσες με βρόμικο χρήμα, και o επιχειρηματίας και στενός φίλος του Σάντος Σίλβα, ενώ κατηγορείται ο δικηγόρος της εταιρείας Proengel, Γκοντάλο Φερέιρα.

Ο Σόκρατες ζούσε στο Παρίσι, σε πολυτελή κατοικία 225 τετρ. μέτρων αξίας 2,8 εκατ. ευρώ, που φαίνεται ότι αγοράστηκε στο όνομα του επιχειρηματία, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι πήρε δάνειο από την Caixa Geral de Depósitos 120 χιλιάδων ευρώ για να πληρώσει το ενοίκιο και άλλα έξοδα κατά τη διαμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα!

Οι έρευνες των δικαστικών αρχών φαίνεται ότι έδειξαν ότι ο Σόκρατες ελάμβανε μηνιαίες πληρωμές από δύο εταιρείες, μία εκ των οποίων η φαρμακευτική Octopharma, που έφθαναν στις 10 και 12 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία, ενώ διαμέσου υποκαταστήματος της ελβετικής UBS και της πορτογαλικής ΒΕS διακινούσε διάφορα ποσά που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους.

Μετρητά και ακίνητα

Οι έρευνες εκτός από τη Γαλλία φαίνεται ότι επεκτάθηκαν ήδη στην Ελβετία. Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται η σύζυγος και ένας γιός του Σόκρατες. Η σύζυγος Μαρία Αντελάιντε Σοόυσα βρέθηκε με δύο διαμερίσματα το 2011 και ένα ακόμη το 2012, συνολικής αξίας 775 χιλιάδων ευρώ, ενώ μετέφερε και χρήματα ύψους 775 χιλιάδων στον ένα γιό της.

Ο Σόκρατες, από την πλευρά του, με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο δικηγόρος του θεωρεί τις κατηγορίες «παράλογες, άδικες και αβάσιμες» και την προφυλάκισή του «άδικη» και «δωρεάν εξευτελισμό», έχοντας στο πλευρό του σύσσωμο το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο Σόκρατες απείλησε ότι όχι μόνο θα διαψεύσει τις κατηγορίες, αλλά και ότι θα κινηθεί εναντίον αυτών που ενορχήστρωσαν την όλη υπόθεση. Μια απρόσμενη στήριξη έφθασε από έναν πολιτικό που θεωρείται ο «πατέρας» του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος και πρωθυπουργός Μάριο Σοάρες πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη φυλακή της Έβορα, όπου κρατείται ο Σόκρατες, για να καταγγείλει τη συνωμοσία και την «άτιμη εκστρατεία» εναντίον ενός «έντιμου πολιτικού». Ο Σόκρατες μπορεί να παραμείνει στη φυλακή της Έβορα έως τον Μάρτιο 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0