Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Αντιφασιστικό μανιφέστο Μπουτάρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιφασιστικό μανιφέστο Μπουτάρη

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Χάρρυ Κλυνν, στις 12 το μεσημέρι, στην Καλαμαριά. Η παρουσία, ωστόσο, του Αλ. Τσίπρα στην συμπρωτεύουσα έχει το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον, αφού μεταξύ των συναντήσεων που θα έχει πρωταγωνιστεί το ραντεβού με τον Γιάννη Μπουτάρη. Μια συνάντηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, χωρίς να λείπει η ουσία.

"Να ονοματίσουμε τους εμπνευστές"

Με χθεσινή του δήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη φασιστική βία καλώντας σε μέτωπο εναντίον των φασιστικών σχεδίων με την αποκάλυψη των εμπνευστών και την απομόνωσή τους. "Η επίθεση εναντίον μου ήταν επίθεση εναντίον του καθενός από σας. Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου" τόνισε.

Ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε το επικοινωνιακό και πολιτικό σχέδιο του φασισμού. "Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε" είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις αρχές να συνεχίσουν το έργο τους και να φτάσουν "όχι μόνο στα 'στρατιωτάκια' που εκτελούν πράξεις όπως η προχθεσινή".

"Όλοι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη για να μην καταντήσουμε ζούγκλα" υπογραμμίζει ο δήμαρχος, δηλώνοντας ξεκάθαρα: "Την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου προσπάθησα με σθένος να την υπηρετήσω. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκα. Με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια".

Εντάθηκαν οι συζητήσεις

Της χθεσινής δήλωσης είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, όπου ο Γ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει η Θεσσαλονική στις μαύρες εποχές του Γκοτζαμάνη και των σκανδάλων, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης ενάντια στο σκοτάδι. "Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός, είτε είναι φανερός είτε είναι κρυφός" είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη ακροδεξιά επίθεση στον δήμαρχο έχει εντείνει τις συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μπλοκ στην πόλη εν όψει και των δημοτικών εκλογών του 2019, συζητήσεις στις οποίες ο νυν δήμαρχος αποτελεί σχεδόν κοινό παρονομαστή.

Ν. Παππάς: Θετική καταγραφή

Σχετική ήταν και η αναφορά του Νίκου Παππά προ ημερών στην τηλεόραση του Kontra. "Θα ήταν άκομψο να προαναγγείλω από το δελτίο ποιος υποψήφιος θα στηριχθεί στις επόμενες εκλογές" απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σε ερώτημα για ενδεχόμενη στήριξη στον Γ. Μπουτάρη. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι "έχει πάρει πολύ θετική έκβαση σε ζητήματα που είναι κομβικά για το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης για τον τρόπο που πρέπει να οργανωθούμε ως κοινωνία για την ανοχή στο διαφορετικό και έχει μια θετική καταγραφή. Τα υπόλοιπα στον καιρό τους".

Προοδευτικές συγκλίσεις

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Γ. Μπουτάρης χαίρει της εκτίμησης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, κεντρική κατεύθυνση του κόμματος, όπως ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή, είναι οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, που θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις. Λαμβάνοντας υπ' όψιν και το δεδομένο της απλής αναλογικής που εκ των πραγμάτων "ξαναμοιράζει την τράπουλα", ανοίγει τον δρόμο στις συνεργασίες και δημιουργεί νέες δυναμικές, η σημερινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη δεν αποκλείεται να έχει και αυτοδιοικητική ατζέντα.

"Ξέπλυμα" από Καράογλου

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της Ν.Δ. ξεπλένουν τη φασιστική βία. "Δεν νοείται ο προπηλακισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίζεται ως πρώτη είδηση και η ανεξέλεγκτη δράση μιας χούφτας ανθρώπων στο κτήριο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας να θεωρείται είδηση ρουτίνας" σημειώνει σε χθεσινό του άρθρο ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Θ. Καράογλου. Επιχείρει ακόμη και να δικαιολογήσει τυχόν νέα περιστατικά βίας, αφού, όπως υποστηρίζει, όσο ο Τσίπρας "φουσκώνει" την αγανάκτηση της κοινωνίας, "η συσσωρευμένη οργή θα γίνει ανεξέλεγκτη".

Εδώ είναι που θα κληθούν να τοποθετηθούν ανοιχτά και χωρίς περιστροφές οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής. Θα στηρίξουν ένα προοδευτικό μπλοκ απέναντι στους χειροκροτητές του στρατηγου Φράγκου να φωνάζει "Ζήτω ο στρατός. Ζήτω οι ειδικές δυνάμεις", απειλώντας πως "θα μας βρουν μπροστά τους" και στους επαγγελματίες πατριώτες της Ν.Δ. που ξεπλένουν τους φασίστες τραμπούκους; Ο Στ. Θεοδωράκης απάντησε με σαφήνεια. Μένει να φανεί εάν η πρόσδεση της Φ. Γεννηματά στο άρμα του Κ. Μητσοτάκη θα την οδηγήσει στην ανοχή μπροστά στην παλινόρθωση ενός ακροδεξιού παρακράτους που βρίσκει έκφραση στη Ν.Δ., η οποία δεν διστάζει ακόμη και να ειρωνευτεί τη δολοφονία Λαμπράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL