Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΥΡΙΟ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ / Σπασμωδικές κινήσεις του διοικητή της ΤτΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΥΡΙΟ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ / Σπασμωδικές κινήσεις του διοικητή της ΤτΕ

Σαν... βόμβα έπεσε αργά το απόγευμα η γνωστοποίηση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος -μέσω διαρροής, σημειωτέον- για «πάγωμα» των νέων δανειοδοτήσεων της Attica Bank, αλλά και, ταυτοχρόνως, στην απόρριψη των τεσσάρων νέων μελών του Δ.Σ. της εν λόγω τράπεζας, γεγονός που την αφήνει κατ' ουσίαν ακέφαλη.

Η διαρροή από την ΤτΕ προκάλεσε πλείστα όσα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των παραπάνω αποφάσεων, δεδομένου ότι έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του ελέγχου που πραγματοποίησαν στην εταιρεία της συζύγου τού Γιάννη Στουρνάρα εισαγγελείς Διαφθοράς και η Οικονομική Αστυνομία για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με άλλα λόγια, αν και από τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστή η δυσφορία κύκλων της ΤτΕ κατά βάση για τους κ. Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγλου για την τοποθέτησή τους στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, η χθεσινοβραδινή κίνηση Στουρνάρα φάνταζε ως ανεύθυνη αλλά και εκδικητική ως προς τις ενέργειες της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Μια κίνηση, συν τοις άλλοις, που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε τραπεζικούς κύκλους για το πώς θα ξημερώσει η μέρα για την Attica Bank.

Ευθύς μόλις έγινε γνωστή η διαρροή του κεντρικού τραπεζίτη, στην κυβέρνηση ήταν ευκρινής η οργή κατά του διοικητή της ΤτΕ για τις σπασμωδικές κινήσεις του. Άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη και οι όποιες αποφάσεις της και άλλο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο όλοι οφείλουν να σέβονται, διεμήνυαν κυβερνητικά στελέχη.

Στην εκρηκτική αυτή κατάσταση παρενέβησαν κατ’ αρχάς κατευναστικά πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες διευκρίνιζαν ότι το «πάγωμα» των χορηγήσεων ισχύει ώς την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία συγκαλείται η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank για την απόκτηση νέας διοίκησης. Όπως, όμως, άφηναν να εννοηθεί οι ίδιες πηγές, αν δεν βρεθεί συναινετική νέα διοίκηση, θα τοποθετηθεί επίτροπος.

Κύκλοι της ΤτΕ εξηγούσαν παράλληλα και την απόφασή της για «πάγωμα» των δανείων: Ότι όχι μόνο δεν θέτει σε κίνδυνο την τράπεζα, αλλά αντιθέτως την προστατεύει από ενδεχόμενη λεηλασία της απερχόμενης διοίκησης ώσπου να φύγει. Και δη, συνέχιζαν, τον τελευταίο καιρό η Attica Bank κάθε μέρα αύξανε τον ELA, την ώρα που υπόλοιπες τον μείωναν.

Η κυβέρνηση έχει «παγώσει» επί του παρόντος την αντίδρασή της, μετά και τις διευκρινίσεις της ΤτΕ, ενώ, κατά πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν αύριο συνάντηση μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Μπρατισλάβα. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε τα περί συνάντησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εκτός από την αποπομπή τωνκ. Σαπουντζόγλου και Ρουμελιώτη, για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντιστοίχως, η εγχώρια νομισματική αρχή δεν ενέκρινε την τοποθέτηση της Άννας Πούσκουρη και του Κωνσταντίνου Μακέδου στο Δ.Σ. της τράπεζας. Η πρώτη, μετά τη δημοσιοποίηση από την «Αυγή» της υπόθεσης με το κόκκινο επιχειρηματικό δάνειό της ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε πια να... σταθεί (κατά πληροφορίες ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το υπέδειξε στον Γιάννη Στουρνάρα). Σε δύο φάσεις, έτσι, αφού εξέπεσε από το αξίωμα της προέδρου, τώρα απορρίφθηκε και για τη θέση απλού μέλους στο Δ.Σ.

Ενώ ο Κ. Μακέδος, που προοριζόταν για τη θέση του αντιπροέδρου στο Δ.Σ., εκπροσωπούσε τον ισχυρό μέτοχο της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, συνεπώς η αποπομπή του εκτιμάται πως είναι μήνυμα της ΤτΕ προς το ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL