Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Αλ. Τσίπρας από το βήμα του ΣΕΤΕ / Φοροελαφρύνσεις 700. εκατ. το 2019 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από το βήμα του ΣΕΤΕ / Φοροελαφρύνσεις 700. εκατ. το 2019 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (Video)

 

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις για το 2019 έως και 700 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ανοικτής Συνεδρίασης της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής. "Η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης", είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας πως η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πολύ σύντομα "θα αρχίσει να αφήνει δημοσιονομικό χώρο παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνασμα, στόχους που, όπως έχει αποδειχθεί, όχι απλώς τους πιάνουμε αλλά τους υπερβαίνουμε κιόλας". Κάτι που σημαίνει, όπως επισήμανε, ότι ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής μεν αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης.

https://www.youtube.com/embed/B1LwMkR2itE

Συγκεκριμένα, στο μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για το 2017 προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ ευρώ. "Για το 2020 κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ, για το 2019 αυτά τα 700 εκατ. ευρώ αποφασίζουμε να πάνε στην ελάφρυνση των φόρων και να είστε βέβαιοι ότι μέρος αυτών θα αφορούν και τις δικές σας επιχειρήσεις", είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Χρονιά - ρεκόρ

"Το 2018 θα είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού", είπε ο ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "έτος των ρεκόρ για τον τουρισμό", με τις προσδοκίες να μιλούν για 32 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που δείχνουν και τα μέχρι τώρα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων που είναι αυξημένα κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι. "Δεν ξέρω κατά πόσο μια τέτοια σπουδαία επιτυχία μπορεί να την υποβαθμίσει κανείς", τόνισε. Σημείωσε μάλιστα, ότι αυτές οι επιδόσεις δεν είναι αυτονόητες και αυτόματες. "Είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς, καλής συνεργασίας με τους φορείς και ενός συνδυασμού πολιτικών δράσεων, θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών εργαλείων", συμπλήρωσε.

Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο στους επιχειρηματίες του τουρισμού τονίζοντας ότι στήριξαν την απασχόληση όταν το γενικό επίπεδο της ανεργίας έφτανε το 27%. "Συνεχίσατε να επενδύετε στην θετική προοπτική της χώρας όταν άλλοι την εγκατέλειπαν άρον άρον υπολογίζοντας μόνο το στενό τους συμφέρον". Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τους κάλεσε να βελτιώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων.

"Βελτιώστε τις αποδοχές των εργαζομένων"

"Στο παρελθόν πολλοί εργαζόμενοι έπεσαν θύματα της αδήλωτης εργασίας και των παράνομων πρακτικών κάποιων επιχειρηματιών με κοντόφθαλμη λογική", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την πάταξη του φαινομένου, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους "συνεπείς επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό". "Σήμερα", σημείωσε, "είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να εξετάσουμε το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού". Κάτι που, όπως υποστήριξε, για κάποιους είναι "έγκλημα καθοσιώσεως". "Για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά", συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης. "Και μετά από μια μακρά περίοδο λιτότητας, τώρα που περνάμε σταδιακά σε καλύτερη κατάσταση, είναι δίκαιο ο κόσμος της εργασίας να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τη βελτίωση των συνθηκών".

Επιπλέον, υποστήριξε ότι το επιχείρημα πως ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλό εργατικό κόστος έχει αποδειχθεί ότι είναι λάθος. "Γιατί είναι πραγματικότητα και έχει παρατηρηθεί, ότι όσο ελαστικοποιείται η εργασία, και αυτή είναι τάση στον παγκόσμιο καπιταλισμό, τόσο μειώνεται η αποδοτικότητα της εργασίας", πρόσθεσε και σημείωσε πως οικονομία σημαίνει πάνω από όλα "κοινότητα και αμοιβαία συνεργασία". Όπως επισήμανε, η βελτίωση των αποδοχών θα τονώσει την αισιοδοξία αλλά και την αποδοτικότητα του κόσμου της εργασίας. "Τα μεγέθη της οικονομίας που όλοι συζητάμε δεν είναι απλώς στατιστική που αφορά κάποιους λίγους", σημείωσε, "ούτε και οι κόποι της προσαρμογής έγιναν εις μάτην, αλλά όλα αυτά αφορούν τον κάθε πολίτη της χώρας και της συλλογικής προσπάθειας που κάναμε για ένα καλύτερο αύριο".

Βγαίνουμε από τα Μνημόνια

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό το καλοκαίρι "έχουμε πολλούς λογους να είμαστε πιο χαρούμενοι και πιο ευδιάθετοι". "Αν ο ένας λόγος είναι η εικόνα μας και η καλή φιλοξενία μας στους ξένους επισκέπτες, ο άλλος είναι ότι τα καταφέραμε, αντέξαμε και επιτέλους βγαίνουμε από τα Μνημόνια", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι τελευταίες εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης, "και άρα αναμένουμε την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα".

Όπως έκανε γνωστό, στα μέσα Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτουμένων, ενώ έως τα τέλη του Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διεργασίες για τις τελικές και οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. "Αναμένουμε λοιπόν μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας", τόνισε και επισήμανε πως οι διεθνείς οίκοι μάς αναβαθμίζουν, οι αγορές υποδέχονται με ευνοϊκούς όρους τα ελληνικά χρεόγραφα, προετοιμάζοντας "την οριστική μας επιστροφή στην αυτοδύναμη αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας", ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν είναι πια μέρος του προβλήματος.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η λιτότητα διχάζει τις κοινωνίες

"Απαράδεκτο κάποιοι αφ' υψηλού να κουνάνε το δάχτυλο στους λαούς και να τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίζουν"

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ιταλία, τονίζοντας την ανάγκη "να εργαστούμε ώστε η πολιτική κρίση της Ιταλίας να μη μετεξελιχθεί και σε νέα οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη". "Πιστεύω ότι όλοι θα δείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα ώστε αυτό να αποφευχθεί", είπε χαρακτηριστικά.

"Και η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει δυο σημαντικές αλήθειες", επισήμανε. "Η μια", είπε, είναι ότι η επιμονή στη λιτότητα για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ορίζοντα ελπίδας, "διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών". Η δεύτερη, ότι η περιφρόνηση της δημοκρατίας γεννά "επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς". Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε "εξίσου επικίνδυνο αλλά και απαράδεκτο κάποιοι αφ’ υψηλού να κουνάνε το δάχτυλο στους λαούς και να τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίζουν". "Η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βασίζεται στη έννοια της συναίνεσης των λαών της και αν αυτή αποσυρθεί, μπορεί να βρεθούμε απέναντι σε φαινόμενα επικίνδυνα, με αρνητικές συνέπειες για όλους", προειδοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL