Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ / Όταν ο διάβολος κρύβεται... στις τροπολογίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ / Όταν ο διάβολος κρύβεται... στις τροπολογίες

Να διαψεύσει το προ δεκαημέρου ρεπορτάζ της "Α" σχετικά με τη στάση που κράτησαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επιχείρησε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη. Με επιστολή της στην "Α", μάλιστα, καταγγέλλει το ρεπορτάζ ως "ανακριβές" ζητώντας την ανάκλησή του επισημαίνοντας ότι η ίδια και συνάδελφοί της του ΕΛΚ ψήφισαν θετικά το σύνολο του κειμένου παραθέτοντας και τα πρακτικά των ψηφοφοριών.

Πράγματι η Μ. Σπυράκη υπερψήφισε την έκθεση επί του συνόλου, δεν φαίνεται να έπεισε όμως τους τέσσερις συναδέλφους της από τη Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει και η ίδια, τους προέτρεψε το να πράξουν το ίδιο. Έτσι Μ. Κεφαλογιάννης, Θ. Ζαγοράκης, Ε. Βόζεμπεργκ και Γ. Κύρτσος επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Τι ανέφερε λοιπόν το επίμαχο ρεπορτάζ στις 27 Οκτωβρίου;

"Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Ν.Δ. προσπάθησαν να δημιουργήσουν εμπόδια κατά τη διαδικασία σύνταξης και ψήφισης της έκθεσης καταθέτοντας σειρά τροπολογιών που είχαν σκοπό να πλήξουν τις προβλέψεις αμεσότητας και διαφάνειας που διατρέχουν ολόκληρο το σώμα του κειμένου που ψηφίστηκε".

Τι λένε οι τροπολογίες

Ως καλή και έμπειρη δημοσιογράφος, η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να ενημερώσει και για τη στάση της στις επίμαχες τροπολογίες που κατατέθηκαν από ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και συνυπογράφονται από τον Θ. Ζαγοράκη και την Ε. Βόζεμπεργκ αλλά δεν ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου. Δημιουργούν εμπόδια αυτές οι τροπολογίες στην αμεσότητα, τη διαφάνεια και την προστασία των whistleblowers;

Η πρώτη τροπολογία αφορά μέρος της έκθεσης που προβλέπει πως, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να προβεί σε μια καταγγελία για τον οργανισμό ή την επιχείρηση όπου απασχολείται, θα πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να το κάνει στις αρμόδιες δημόσιες αρχές, σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς ή στα ΜΜΕ. Ιδιαιτέρως δε εάν οι εσωτερικές υπηρεσίες του οργανισμού δεν διασφαλίζουν ότι αυτή η καταγγελία θα αξιοποιηθεί ή κρίνεται πως ο καταγγέλτης βρίσκεται σε κίνδυνο ή εάν η πληροφορία του έχει επείγοντα χαρακτήρα.

Η τροπολογία των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ και της Ν.Δ. επιχειρεί να περιορίσει τη δυνατότητα καταγγελίας έξω από τον οργανισμό, αφού αναφέρεται πως η προσφυγή στις δημόσιες αρχές, στα ΜΜΕ και στους μη κυβερνητικούς οργανισμούς θα πρέπει να είναι η "τελευταία επιλογή" σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οργανισμού ή εάν υπάρχει σοβαρός επικείμενος κίνδυνος ή κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το ίδιο περίπου ζήτημα. Η αρχική έκθεση, που τελικά υπερψηφίστηκε, προβλέπει πως οι καταγγελίες που γίνονται έξω από τους οργανισμούς, όπως η δημόσια καταγγελία χωρίς να έχει προηγηθεί η εσωτερική διαδικασία, δεν αποτελεί βάση ώστε να κριθεί η καταγγελία άκυρη ή να υποβληθεί αγωγή στον καταγγέλτη ή να αποτελέσει αιτία άρνησης παροχής προστασίας. "Η προστασία θα πρέπει να διασφαλίζεται ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η καταγγελία με βάση τις πληροφορίες που αποκαλύπτονται (...)" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η τροπολογία επιχείρησε να θέσει ως προϋπόθεση προστασίας του καταγγέλτη να συμμορφώνεται με τους νομικούς κανόνες και με το "ενδεδειγμένο δίκτυο καταγγελιών". Με λίγα λόγια, σε περίπτωση υπερψήφισης αυτής της τροπολογίας, ο πληροφοριοδότης θα κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τη Δικαιοσύνη, αφού δεν ακολούθησε την "ενδεδειγμένη διαδικασία". Να αρνούνταν, για παράδειγμα, να καταγγείλει ένα σκάνδαλο στην εταιρεία που απασχολείται.... στην ίδια την εταιρεία.

Στην τρίτη τροπολογία οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και της Ν.Δ. ζητούν να αντικατασταθεί ο όρος "ανωνύμως" από τον όρο "εμπιστευτικά" σε κομμάτι της έκθεσης που επιχειρεί να θέσει πλαίσια για την προστασία της ανωνυμίας του καταγγέλλοντα (βλ. εικόνα).

Σε αυτές τις τρεις τροπολογίες, λοιπόν, η Μαρία Σπυράκη, οι συνάδελφοί της από τη Ν.Δ. και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ ψήφισαν "Υπέρ". Προκαλούν σοβαρά εμπόδια στην προστασία των whistleblowers και στην αξιοποίηση πληροφοριών αυτές οι τροπολογίες; Ας το κρίνουν οι αναγνώστες.

ΣΥΡΙΖΑ: Σαν "έτοιμη από καιρό” για τη μονταζιέρα της Ν.Δ. η Σπυράκη

H Μαρία Σπυράκη επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση με αφορμή το ρεπορτάζ της "Α". Η Κουμουνδούρου, αφού "συνεχάρη" την εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. "για τα εξαιρετικά ‘γρήγορα’ ανακλαστικά της, αφού... κατάφερε να απαντήσει μία εβδομάδα μετά στην ανακοίνωσή μας για τη στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο ψήφισμα για την προστασία των καταγγελτών (whistleblowers)”.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, "αποκάλυψε ότι άδειασε μεγαλοπρεπώς τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., καθώς, προκειμένου να διασώσει τη θέση της, ισχυρίστηκε πως τους ‘παρότρυνε’ να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη έκθεση".

Στη συνέχεια αναφέρονται οι τροπολογίες και οι ψήφοι τόσο της ίδιας όσο και των συναδέλφων της στη Ν.Δ. τονίζοντας πως επιχείρησε "να θολώσει περαιτέρω τα νερά". "Όπως προκύπτει, λοιπόν, από τη σημερινή της απάντηση, η Μ. Σπυράκη ήταν ‘σαν έτοιμη από καιρό’ για τη μονταζιέρα της Ν.Δ." καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Τα πρακτικά της ψηφοφορίας μπορεί κανείς εύκολα να τα βρει στο site του Ευρωκοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL