Live τώρα    
Αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων / Απαγόρευση φαρμάκου που οδηγεί τους γύπες σε εξαφάνιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων / Απαγόρευση φαρμάκου που οδηγεί τους γύπες σε εξαφάνιση

Την πανευρωπαϊκή απαγόρευση της κτηνιατρικής χρήσης του Diclofenac (Δικλοφενάκη), επικίνδυνου για τους γύπες, ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αnima, Αρκτούρος, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, WWF Ελλάς και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με επιστολή τους προς τον Εθνικό Οργανισμού Φαρμάκων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Καλούν την πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση καθώς "το Diclofenac, που έχει ευρεία χρήση σε ανθρώπινα φάρμακα ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες, είναι εξαιρετικά τοξικό για τα πτωματοφάγα αρπακτικά που τρέφονται με νεκρά ζώα στα οποία είχε χορηγηθεί. Η κτηνιατρική χρήση του Diclofenac ευθύνεται για τη μείωση κατά 99% των γυπών στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ μέσα σε μία μόνο δεκαετία.

Η μείωση αυτή είχε δυσμενείς συνέπειες και στη δημόσια υγεία, καθώς η συσσώρευση νεκρών ζώων οδήγησε σε αύξηση των αδέσποτων σκύλων και διάδοση μεταδοτικών ασθενειών όπως η λύσσα. Οι χώρες αυτές, μετά την εξολόθρευση των εμβληματικών αυτών ειδών από το Diclofenac, απαγόρευσαν την κτηνιατρική χρήση του".

Προειδοποιούν ότι η επανάληψη αυτής της οικολογικής καταστροφής απειλεί την Ευρώπη, αφού η χρήση του επιτρέπεται στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου και το 80% των γυπών της Ευρώπης. Η χώρα μας φιλοξενεί και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, που όμως βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης. Ο Γυπαετός, ο Ασπροπάρης και οι πληθυσμοί του Όρνιου της ηπειρωτικής χώρας κατατάσσονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως «Κρισίμως κινδυνεύοντα», ενώ ο Μαυρόγυπας αναφέρεται ως «Κινδυνεύον» είδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0