Παραμένει σταθερή θέση της κυβέρνησης να μη γίνει καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό» Δευτέρα βράδυ.
Εξήγησε τις δύο βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού βασίζεται: «Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων».
Ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για έλλειψη αναλογιστικής μελέτης ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι για να σταλεί η αναλογιστική μελέτη πρέπει να υπάρχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης που όμως εξαρτώνται απολύτως από τη διαπραγμάτευση. "Έχουμε έτοιμη την αναλογιστική μελέτη αλλά δεν μπορούμε να τη στείλουμε". "Όποιος λέει ότι δεν έχουμε ποσοτικοποιήσει ή κοστολογήσει την μεταρρύθμιση λέει ψέματα γιατί αυτό είναι το πρώτο πράγμα που ζητούν οι θεσμοί". Ενώ κατέδειξε την υποκρισία της Ν.Δ. καθώς και οι αναλογιστικές μελέτες που κατέθεσε η ίδια τις έστειλαν μετά την ψήφιση του νόμου.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πρότασης ενώ το ΔΝΤ κινείται σε πιο συντηρητική λογική ζητώντας περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι μια πρώτη συνάντηση – διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα έχει ο κ. Κατρούγκαλος στις 11 το πρωί της Τρίτης. «Δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή» τόνισε ενώ υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Προσέθεσε επίσης ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, (όπως παλιότερα) είναι δικός μας νόμος».
«Η επιβάρυνση για τους αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, που είναι και η πλειοψηφία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 0,50 ευρώ την ημέρα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, ενώ προσέθεσε ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ.
K. Μπρ.