Live τώρα    
NEXT STEP QUINTET / Next Step Quintet: "Η jazz είναι τρόπος προσέγγισης της μουσικής"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

NEXT STEP QUINTET / Next Step Quintet: "Η jazz είναι τρόπος προσέγγισης της μουσικής"...

Τέσσερις συμφοιτητές τότε του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο κιθαρίστας Θοδωρής Κότσυφας, ο πιανίστας Γιάννης Παπαδόπουλος, ο κοντραμπασίστας Ντίνος Μάνος και ο ντράμερ Βασίλης Ποδαράς, με την προσθήκη ενός σαξοφωνίστα σχημάτισαν τους Next Step Quintet, που το ομότιτλο ντεμπούτο album τους του 2013 κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις αλλά και την εκτίμησή μας (όπως και αρκετών άλλων) για τη φρέσκια και ανανεωτική προσέγγισή τους στην jazz. Δύο χρόνια αργότερα και με το άλτο σαξόφωνο να έχει πλέον περάσει στα χέρια ενός από τους διαχρονικούς στυλοβάτες της ελληνικής jazz σκηνής, του αειθαλούς και ακούραστου Τάκη Πατερέλη, οι Next Step Quintet κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους με τον τίτλο «2» και διακριτικά μεν, αλλά αισθητά και προπαντός αποτελεσματικά αλλάζουν και πάλι τους όρους του εγχώριου jazz παιχνιδιού. Όπως και το πρώτο τους άλμπουμ, έτσι και το "2" κυκλοφορεί από την έγκριτη ανεξάρτητη Puzzlemusik.

Τις εντυπώσεις στο «2» ίσως να κλέβει αρχικά η συμμετοχή του θαυμάσιου Αμερικανού μουσικού Tivon Pennicott, αλλά ο προσεκτικός ακροατής δεν αργεί να διαπιστώσει ότι το δεύτερο (τενόρο σε αυτή την περίπτωση) σαξόφωνο που παίζει είναι ένα μόνο από τα πολλά στοιχεία που συναποτελούν και σηματοδοτούν μια νέα κατεύθυνση για τους NSQ, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη έμφαση στον ρυθμό και συμβαδίζει ακόμα περισσότερο με τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις και εξελίξεις του ιδιώματός τους. Αυτό καθιστά το «2» πολύ απλά έναν εξαιρετικό μα και απολαυστικό δίσκο σημερινής jazz, γεγονός που θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι όσοι παρακολουθήσουν την επίσημη ζωντανή παρουσίασή του αύριο, Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στο «Gazarte», και μαζί με ακόμη έναν εκλεκτό εκπρόσωπο της ελληνικής jazz, τον Δημήτρη Τσάκα, να παίζει στη θέση του Tivon Pennicott.

Συνέντευξη στον Θάνο Μαντζάνα

* Έχουν αλλάξει αρκετά για εσάς από την εποχή του πρώτου album σας. Τι οδήγησε στην αποχώρηση του πρώτου σαξοφωνίστα σας και κυρίως τι σας έκανε να μη τον αντικαταστήσετε με έναν άλλο της γενιάς σας, αλλά με τον εξαίρετο και λίαν έμπειρο φυσικά, αλλά, όπως και να το κάνουμε, άλλης γενιάς, νοοτροπίας και προσέγγισης από τη δική σας Τάκη Πατερέλη;

O Ορφέας Τσουκαλάς, ο προηγούμενος σαξοφωνίστας μας, ζει πλέον στη Σουηδία, οπότε η αντικατάστασή του έγινε για καθαρά πρακτικούς λόγους. Ο Τάκης Πατερέλης είναι ένας μουσικός που αποτελεί πρότυπο για μας. Πάντα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί του. Η διαφορά γενιάς δεν είναι κάτι που μας εμποδίζει σ' αυτό, το αντίθετο μάλιστα!

* Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Tivon Pennicott; Και γιατί, αφού αποφασίσατε να συμπεριλάβετε ένα έκτο όργανο, δεν είναι κάποιο που να μην το είχατε, για παράδειγμα τρομπέτα, αλλά ένα δεύτερο σαξόφωνο, έστω και άλλου τύπου;

Ο ντράμερ μας, ο Βασίλης Ποδαράς, τον γνώρισε στη Νέα Υόρκη όπου έπαιξαν μαζί σε διάφορα jam sessions. Ήταν μοναδική ευκαιρία για εμάς να συμπράξουμε με έναν τόσο ταλαντούχο μουσικό, ασχέτως από το τι όργανο παίζει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτή τη συνεργασία.

* Υπάρχει, αλήθεια, κάτι στον συνδυασμό άλτο και τενόρο σαξοφώνου που σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ή ακόμα και σας προκαλεί δημιουργικά;

Μας ενδιαφέρουν πολύ διάφοροι ενορχηστρωτικοί συνδυασμοί και φυσικά ο συνδυασμός δύο - φαινομενικά- όμοιων οργάνων είναι πρόκληση. Κάποια από τα κομμάτια γράφτηκαν μάλιστα ακριβώς γι' αυτό τον συνδυασμό.

* Ήταν διαφορετική η διαδικασία σύνθεσης των κομματιών αυτού του δίσκου ή προέκυψαν και πάλι μέσα από τη συνεργασία και κυρίως τον αυτοσχεδιασμό;

Όπως πάντα, ο συνθέτης κάθε κομματιού έρχεται στην πρόβα με κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του, που πολλά από αυτά τροποποιούνται ή και αλλάζουν, ανάλογα με τις ιδέες και το παίξιμο καθενός από εμάς. Είναι μια εξαιρετικά δημοκρατική διαδικασία.

* Είναι η ιδέα μου ή ακούω περισσότερα rock στοιχεία από τον προηγούμενο δίσκο σας, ειδικά στην κιθάρα και λιγότερο στα ντραμς;

Είναι αλήθεια ότι τα κομμάτια που απαρτίζουν αυτό τον δίσκο έχουν μια πιο φανερή rock αισθητική, κυρίως όσον αφορά τη δομή τους.

* Θα λέγατε ότι οι όποιες επιδράσεις σας από την ελληνική μουσική παράδοση είναι περισσότερες από την πρώτη φορά ή όσες και τότε;

Οποιαδήποτε επίδραση στη μουσική μας δεν είναι απαραίτητα επιτηδευμένη, προκύπτει ανάλογα με την περίσταση. Μπορεί σε αυτό τον δίσκο απλά να «έτυχε» συχνότερα!

* Εξακολουθείτε, πάντως, να θεωρείτε τους εαυτούς σας πρώτιστα και πάνω απ' όλα jazz συγκρότημα ή όχι και τόσο απόλυτα πια;

Είμαστε όλοι μας μουσικοί της jazz και η jazz αυτή καθαυτή αλλάζει και προσαρμόζεται στην εποχή. Έχουμε πολλά ακούσματα πέραν της jazz και ο αυτοσχεδιασμός τα... αποκαλύπτει. Αυτό είναι κάτι που μας αρέσει πολύ...

* Τι ακριβώς σημαίνει για εσάς σήμερα η jazz ως μουσική φόρμα και πόσο διαφορετική είναι από αυτό που ήταν στο παρελθόν;

Η jazz για εμάς δεν είναι ακριβώς μουσική φόρμα, είναι περισσότερο ένας τρόπος προσέγγισης της μουσικής δημιουργίας εν γένει. Άρα αυτόματα συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, ενώ παράλληλα διατηρεί ζωντανή τη σχέση της με το παρελθόν και την Ιστορία της.

* Περνώντας ο καιρός και με την οικονομική δυσπραγία δυστυχώς να γίνεται εντονότερη και να βαθαίνει αντί να υποχωρεί, υπάρχει κοινό κατ' αρχάς για να ακούσει μουσική σαν τη δική σας και στη συνέχεια ικανό για να εξασφαλίσει την επιβίωσή σας από αυτή;

Κοινό υπάρχει, πολύ ζεστό και διαρκώς αυξανόμενο και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό για μας. Παρ' όλα αυτά, σίγουρα δεν επικρατούν ακόμα οι συνθήκες που θα καθιστούσαν δυνατή την επιβίωσή μας μόνο από την jazz. Είμαστε όμως αισιόδοξοι, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν.

* Και από πλευράς χώρων; Υπάρχουν αρκετοί και κυρίως κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν τη μουσική σας;

Υπάρχουν χώροι που κάνουν σπουδαία προσπάθεια, με πολλή αγάπη και σεβασμό γι' αυτή τη μουσική. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πλέον πολλά «καθαρόαιμα» jazz clubs, γεγονός που δυσκολεύει κάπως την κατάσταση.

* Η jazz έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα μουσικά ιδιώματα ότι κατά κύριο λόγο είναι οργανική και επιπλέον κατανοητή και αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Έχει ήδη υπάρξει λοιπόν ή υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη δουλειά σας και, ανεξάρτητα από αυτό, σκοπεύετε να κινηθείτε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση;

Αργά, αλλά σταθερά αυξάνονται οι επαφές μας με το εξωτερικό, κυρίως χάρη στις συνεργασίες μας με μουσικούς από άλλες χώρες, όπως ο Tivon Pennicott ή ο J. D. Walter. Μακάρι αυτό να οδηγήσει και σε ζωντανές μας εμφανίσεις εκτός συνόρων, κάτι που βέβαια μας ενδιαφέρει πολύ σαν προοπτική.

* Και τα πιο άμεσα προσεχή σας σχέδια;

Προς το παρόν ανυπομονούμε να παίξουμε τη μουσική μας ζωντανά, το πιο αγαπημένο μας τμήμα αυτού που κάνουμε. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την επόμενη ηχογράφησή μας, που θα είναι μια δική μας προσέγγιση στη μουσική των Radiohead.

Και η προοπτική μόνο ενός jazz γκρουπ που επικεντρώνεται τόσο στις δομές της μουσικής του να επιχειρεί να δει από μια άλλη οπτική γωνία τη δουλειά του rock συγκροτήματος της εποχής μας, το οποίο κατεξοχήν κάνει το ίδιο με τη δική του, φαντάζει εκ προοιμίου σε εμάς κάτι περισσότερο και από ενδιαφέρουσα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0