Οι τρούφες αναπτύσσονται υπόγεια σε συμβίωση με τις ρίζες των δέντρων και βρίσκονται συνήθως κοντά σε βελανιδιές, φουντουκιές και οξιές, μπορώντας να ανιχνεύσουν το ξεχωριστό άρωμά τους. Η ελληνική μαύρη τρούφα είναι εξαιρετικής ποιότητας με μοναδική γεύση. Αυτοί οι μύκητες χρησιμοποιούνται με φειδώ στη μαγειρική για να αναδείξουν πιάτα όπως ζυμαρικά, ριζότο και αυγά. Στο εμπόριο θα βρείτε λάδι αρωματισμένο με τρούφα και ελληνικές τρούφες σε συσκευασίες λίγων γραμμαρίων ώστε να μπορεί να κανείς να τις απολαύσει χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει όσα χρήματα κοστίζει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο! Απολαύστε τα ζυμαρικά σας με ένα ποτήρι από το αγαπημένο σας λευκό κρασί.
Υλικά (Μερίδες 4)
Για τα ζυμαρικά:
- 400 g ταλιατέλες, φετουτσίνι ή παπαρδέλες
- Αλάτι
Για τη σάλτσα:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 400 γραμμάρια άγρια μανιτάρια (π.χ. κανθαρέλες, πορτσίνι ή σιτάκε), καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
- 1-2 κ.σ. λάδι αρωματισμένο με τρούφα
- Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)
- Προαιρετικά: ξύσμα ελληνικής τρούφας
Εκτέλεση
- Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Κρατάμε 1 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών πριν τα στραγγίξουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο, περίπου 2 λεπτά.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να βγάλουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε το λευκό κρασί και ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού. Αφήνουμε το κρασί να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα. Σιγοβράζουμε απαλά για 3-5 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε να ενωθεί.
- Προσθέτουμε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά στο τηγάνι. Εάν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε, μια κουταλιά της σούπας, μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή.
- Περιχύνουμε με το λάδι τρούφας τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Προσαρμόζουμε τη γεύση στο αλάτι και το πιπέρι αν χρειάζεται. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν το επιλέξουμε, με ξύσμα τρούφας για επιπλέον ένταση στη γεύση.
Καλή απόλαυση!