Το συγκεκριμένο είναι ένα αρωματικό και εύκολο στην εκτέλεσή του πιάτο. Η τρυφερή, ζουμερή υφή και η πλούσια γεύση του θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Συνοδεύστε το με ένα αφράτο ρύζι ή με πουρέ πατάτας.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 10 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
- 11/5 κούπα νερό
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1 κλαδάκι θυμάρι φρέσκο (ή 1 κ.γ. ξερό)
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ. μέλι
- Ξύσμα από το πορτοκάλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος στη κατσαρόλα. Όταν το κρέας θα ξεκολλάει μόνο του από τον πάτο, γυρίζουμε τα κομμάτια με ένα κουτάλι (για να μην τα τρυπήσουμε) ώστε να τσιγαριστούν κι από την άλλη πλευρά.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι το θυμάρι, την κανέλα και τα σκόρδα.
- Μόλις αρχίσει να βράζει έντονα προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το νερό και κλείνουμε τη κατσαρόλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2-2,5 ώρες, μέχρι το κρέας να είναι πολύ μαλακό και να έχουν εξατμιστεί τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε απαλά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι.
Καλή απόλαυση!