Live τώρα    
8°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
6.8°C9.8°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3 °C
1.6°C3.8°C
4 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8 °C
7.7°C9.3°C
6 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.3°C20.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
5 °C
4.0°C4.9°C
3 BF 87%
Συνταγή / Παραδοσιακοί κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνταγή / Παραδοσιακοί κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης

Όταν το 1924 έφτασαν στο Νομό Καβάλας οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, δημιούργησαν τη Νέα Καρβάλη. Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ άλλων, έφεραν μαζί και την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Από τότε, λοιπόν, μέχρι και σήμερα απολαμβάνουμε όλοι τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.

Υλικά

 60 κουραμπιέδες περίπου

·      800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·      500 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

·      200 γρ. άχνη ζάχαρη

·      2 βανίλιες

·      150 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα, ανάλατα, ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα

·      άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας μία φορά στο μισό χρόνο.

Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 5-7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει και να γίνει λευκό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε για άλλα 5-7 λεπτά.

Προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι σε δόσεις μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και λιπαρή που δεν κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.

Φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (περίπου 25 γρ.) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα (κάθε φούρνος είναι διαφορετικός γι’ αυτό προσοχή να μην καούν).

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1-2 ώρες.

Αφού κρυώσουν καλά βάζουμε με προσοχή λίγους- λίγους σε λεκάνη με άχνη ζάχαρη και τους ανακατεύουμε απαλά ώστε η ζάχαρη να πάει παντού. Τινάζουμε την πολύ ζάχαρη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα σε στρώσεις. Μόλις βάλουμε την πρώτη στρώση αχνίζουμε τους κουραμπιέδες ξανά με μία σίτα. Συνεχίζουμε τις στρώσεις και το άχνισμα μέχρι να τελειώσουν οι κουραμπιέδες.

Καλή απόλαυση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL