Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C17.9°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.4°C17.8°C
4 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
3 BF 47%
Χριστούγεννα / Παραδοσιακή και εύκολη συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χριστούγεννα / Παραδοσιακή και εύκολη συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα

Μελομακάρονα
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, πασπαλισμένο με μέλι και καρύδια. Τα μελομακάρονα, άλλοτε σκέτα κι άλλοτε «ντυμένα» με σοκολάτα, αποτελούν αγαπημένη γεύση και δεν λείπουν από κανένα τραπέζι.

Τα homemade μελομακάρονα έχουν άλλη νοστιμιά και παρακάτω θα δείτε την μία εύκολη και νόστιμη συνταγή

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γλυκού γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ σόδα

2 πορτοκάλια ξύσμα

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. μέλι

3 ξυλάκια κανέλας

3 ολόκληρα γαρίφαλα

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

μέλι

καρύδια

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Καλό είναι να ετοιμάσουμε πρώτα το σιρόπι, καθώς για να έχει επιτυχία το γλυκό θα πρέπει είτε αυτό είτε τα μελομακάρονα να είναι κρύα. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Βάζουμε στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη άχνη, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το ξύσμα από τα πορτοκάλια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μας και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε τα δυο μίγματα ανακατεύοντας απαλά για λίγο και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο). Τοποθετούμε σε ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα βγάζουμε με κουτάλα σουρωτή  και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL