Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Τσικνοπέμπτη / Τρεις συνταγές που θα νοστιμίσουν το lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσικνοπέμπτη / Τρεις συνταγές που θα νοστιμίσουν το lockdown

κατσικάκι

Η φετινή Τσικνοπέμπτη είναι ιδιαίτερη λόγω lockdown και κορωνοϊού. Ωστόσο είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για νόστιμες συνταγές με κρέας και συνοδευτικά.

Κατσικάκι κλέφτικο

ΥΛΙΚΑ

  • 1.200 γρ. κατσίκι σε μερίδες ή ενιαίο κομμάτι
  • 2 μέτριες πατάτες 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης μερικά κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης και μαντζουράνας
  • χυμός και ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι
  • αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις. Σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί τοποθετούμε μια σχάρα, αν έχουμε, και απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα, καφέ, την κλασική παλιού τύπου. Συνήθως, είναι πολύ μεγάλες αυτές οι λαδόκολλες του μπακάλη οπότε θα χρειαστεί να τη διπλώσετε στα δύο. Από πάνω τοποθετείτε χιαστί δύο κομμάτια λευκού χαρτιού ψησίματος, όπως φαίνεται στο βίντεο. Αδειάζετε το κρέας πάνω στα λαδόχαρτα. Κόβετε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, «κυδωνάτες» και τις «φυτεύετε» γύρω από το κατσικάκι ή ανάμεσά του αν είναι σε μερίδες. Κάνετε το ίδιο με την πιπεριά. Βάζετε τη δάφνη, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα, προσθέτετε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Ρίχνετε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, αδειάζετε το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού.

Κλείνετε πρώτα τις λευκες λαδόκολλες, στη συνέχεια διπλώνετε και τις καφέ, με προσοχή να μην ανοίξουν οι εσωτερικές λευκές. Αφού φτιάξετε ένα πακέτο σφιχτό, που να μην έχει «διαρροές», δένετε σαν "δώρο" με σπάγκο κατάλληλο για ψήσιμο. Δένετε το πακέτο με το κατσικάκι αρκετά σφιχτά, και δύο τρεις φορές γύρω γύρω. Ψήνετε το κρέας για μια ώρα στους 200 βαθμούς, στη συνέχεια χαμηλώνετε στους 170 και αφήνετε να μαγειρευτεί για 2 ώρες ακόμη. Αφού περάσουν τρεις συνολικά ώρες στο φούρνο, βγάζετε το ταψί, κόβετε τον σπάγκο και ανοίγετε τα λαδόχαρτα. Κόβετε με ψαλίδι ο,τι περισσεύει από τα λαδόχαρτα ή τα μαζεύετε γύρω γύρω ώστε να μην εξέχουν και πετάγονται πολύ πάνω από το ταψί. Τοποθετείτε τα κομμάτια του τυριού διάσπαρτα και τρίβετε ξύσμα από μισό λεμόνι.

Τσεκάρετε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και προσθέστε ανάλογα με το γούστο σας. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει και να απορροφηθεί η περιττή υγρασία που δίνει το μαγείρεμα σε… κλειστό "περιβάλλον". Σερβίρετε το κατσικάκι με μια ωραία πράσινη σαλάτα, εεε και λίγο τζατζικάκι από δίπλα, χρειάζεται κι αυτό.

 

Πικάντικα χοιρινά παϊδάκια

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 2 περίπου κιλά χοιρινά παϊδάκια (baby back ribs)
  • Για την πικάντικη πάστα
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας καυτερή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο ξύσμα από μισό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά της πικάντικης σάλτσας σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά για να σχηματιστεί μια πάστα μέτριας πυκνότητας. Αλατίζουμε καλά το κομμάτι του κρέατος και ξεκινάμε να το αλείφουμε. Παίρνουμε με τα δάχτυλά μας μικρές ποσότητες από την πικάντικη σάλτσα και καλύπτουμε καλά όλη την επιφάνεια του κομματιού. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε μέσα μια σχάρα (με “ποδαράκια” καλύτερα) και ακουμπάμε πάνω τα παϊδάκια. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ψήνουμε από τη μια πλευρά για 20-25 λεπτά, γυρίζουμε το κρέας από την άλλη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να ροδίσει καλά από κάθε πλευρά. Αν μας έχει περισσέψει πικάντικη πάστα, βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το αλείφουμε άλλη μια στρώση. Σε μένα περίσσεψε και έκανα μια λεπτή ακόμα στρώση. Έτσι γίνονται πιο νόστιμα και ζουμερά τα παϊδάκια.

Μετά από τα 45-50 λεπτά ψησίματος χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μια ακόμα ώρα τουλάχιστον. Καλό είναι, σε αυτό το σημείο, και αφού το κρέας έχει ροδίσει να το σκεπάσουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και να το ψήσουμε έτσι για να μην στεγνώσει. Αν δείτε ότι το νερό που είχατε ρίξει έχει εξατμιστεί, προσθέστε λίγο ακόμη. Αν τα παϊδάκια είναι «ψωμωμένα», αν έχουν αρκετό ψαχνό, πιθανόν να χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο. Δηλαδή συνολικά θέλουμε 2 περίπου ώρες ψησίματος για παϊδάκια με λίγο κρέας και γύρω στο 3ωρο αν έχουν μπόλικο ψαχνό. Στο ταψί, μαζί με το ελάχιστο νερό που θα έχει απομείνει, θα έχουν πέσει και «λιπάκια» και σταγόνες από την πικάντικη σάλτσα, όλο αυτό το μείγμα είναι ωραίο να το μαζέψετε και να το χρησιμοποιήσετε στα παϊδάκια. Είναι πρώτης τάξεως ενισχυτικό γεύσης.

 

Τυροκαυτερή

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. φέτα μαλακιά

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα 2%)

3 μετρίου μεγέθους πιπεριές Φλωρίνης από βάζο ή ψημένες χωρίς σπόρια και φλούδα

2-3 καυτερές πιπεριές ωμές

1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο, είναι πιο αρωματικό και ήπιο) αλάτι (προσοχή στην ποσότητα, ανάλογα με τη φέτα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπλέντερ βάζετε όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάτε για 1-2 λεπτά μέχρι να να λιώσουν οι πιπεριές και να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Το αδειάζετε σε ένα μπολ, το κλείνετε καλά και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε. Μπορείτε βέβαια κάλλιστα να το φάτε αμέσως. Ταιριάζει πολύ ωραία με τραγανά ντακάκια, ψωμί φρέσκο ή φρυγανισμένο, κριτσίνια, τηγανιτές πατάτες και μεζέδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL