Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.1°C19.4°C
1 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.3°C22.0°C
4 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.7°C17.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.8°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.8°C
1 BF 67%
Ασουρές ή Βαρβάρα / Τι είναι και πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό γλύκισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασουρές ή Βαρβάρα / Τι είναι και πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό γλύκισμα

Για τον ασουρέ χρησιμοποιείται συχνά το όνομα «Βαρβάρα» προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, στη γιορτή της οποίας στις 4 του Δεκέμβρη, καθώς σε κάποιες περιοχές συνηθίζεται να μοιράζεται εκείνη την ημέρα. Επίσης στη Χίο το σέρβιραν ως χριστουγεννιάτικο πρωινό.

Στην Ανατολή -απ' όπου και μας έρχεται- ο ασουρές είναι γνωστός και ως «γλυκό του Νώε». Ως ιδέα απαντιέται στην Τουρκία και σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε διάφορες παραλλαγές.

Χριστουγεννιάτικο πρωινό τα παλιά χρόνια στη Χίο: «Ένα τέτοιο πιάτο μας περίμενε μετά την εκκλησία σαν αποζημίωση για το πρωινό ξύπνημα, στο σπίτι της γιαγιάς της Κυριακούλας το πρωινό των Χριστουγέννων», θυμάται η Κυριακή Σπήλια, σχολιάζοντας πως το γλυκό «συνδέεται με τελετουργίες σχετικές με τη σπορά τη γη και την προσφορά ανθρώπου σε άνθρωπο».

Στη χώρα μας γίνεται με κοπανισμένο σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια. Γλυκαίνεται με πετιμέζι ή χυμό ροδιών και μπορεί να περιέχει σταφίδες, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη ανάλογα τη συνταγή και την περιοχή.

Συνταγή για ασουρέ ή Βαρβάρα

Υλικά:

  • 500 γρ. σιτάρι
  • 2 - 2 1/2 λίτρα ζεστό νερό • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ή άλλα ξηρά φρούτα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα (ή συνδυασμός)
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • λίγο γαρίφαλο σε σκόνη
  • καρυδόψιχα, σουσάμι ή καρπός φρέσκων ροδιών για το γαρνίρισμα 

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε το στάρι στο ζεστό νερό σε κατσαρόλα απ' το προηγούμενο βράδυ και το αφήνετε να μουλιάσει καλά. Την επόμενη μέρα το βράζετε όπως είναι, χωρίς να αλλάξετε το νερό, πολύ καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να σκάσει (θα χρειαστεί 2 1/2-3 ώρες αν δε χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητας).
  2. Φιλτράρετε το στάρι και μετράτε το χυλό του. Αν δε σας βγει 7-8 ποτήρια συμπληρώστε τον με λίγο νερό. Τον βάζετε πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτετε 1 φλιτζάνι απ' το βρασμένο στάρι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες ή τα άλλα ξηρά φρούτα, την καρυδόψιχα ή την αμγδαλόψιχα, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά. Βράζετε ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι ν' αρχίσει να πήζει.
  3.  Μοιράστε τον σε μπολ και αφήστε τον να κρυώσει καλά. Πασπαλίστε με σουσάμι, κανέλα, καρυδόψιχα, σκορπίστε αν θέλετε και φρέσκο ρόδι και σερβίρετε.

*Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο icookgreek.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL