Την έχουν πει και «εθνικό φαγητό» της Ελλάδας. Γεγονός είναι πάντως ότι μια φασολάδα συνοδεύει υπέροχα τις κρύες ημέρες του χειμώνα, ενώ είναι ιδιαίτερα θρεπτική και νόστιμη.
Εύκολο φαγητό με λίγα μυστικά, κατάλληλο ακόμη και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Μην ξεχάσετε να μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια, επιλέξτε ελληνικά όσπρια και αφήστε τα να σιγομαγειρετούν για να απολαύσετε αυτό το πιάτο, που εκτός των άλλων είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια μέτρια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 μεγάλα καρότα
- 2-3 κλωναράκια σέλερι
- 1 κύβος κοτόπουλου (ή λαχανικών για τους βίγκαν)
- 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας πελτές
- Ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
- ½ κουταλάκι γλυκού καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια μέσα σε ένα λεκανάκι με κρύο νερό.
Ξεκινάμε το μαγείρεμα βάζοντας τα φασόλια στην κατσαρόλα μόνο με νερό που τα καλύπτει αρκετά. Τα βράζουμε για περίπου 20-30’ μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι.
Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε πολυκόφτη ή το κάνουμε καρεδάκια, καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα, ενώ πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κλωνάρια του σέλερι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα – αφού την ξεπλύνουμε λίγο – ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε και το καρότο και το αφήνουμε λίγο να λαδωθεί. Μετά προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να βγουν τα αρώματα της ντομάτας.
Στη συνέχεια βάζουμε ξανά τα φασόλια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό όσο να γίνει σούπα και ρίχνουμε τον κύβο κοτόπουλου (ή λαχανικών), το σέλερι, αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο (αν χρησιμοποιήσουμε).
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την ένταση του ματιού και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα μέχρι η φασολάδα μας να χυλώσει.
Καλή σας όρεξη!
ΥΣ: Εννοείται ότι συνοδεύεται από φρέσκο ψωμί και από εκεί και πέρα ό,τι προτιμά ο καθένας. Η δική μας πρόταση οι ελιές και τα παστά…