Διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, λίγο προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, στις 14 Ιουνίου, για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, με το Παρίσι να επιμένει να εξαιρεθούν σαφώς τομείς όπως ο κινηματογράφος και η μουσική, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα για την "πολιτιστική εξαίρεση".
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα χέρια του έκθεση 500 σελίδων για πιθανές επιπτώσεις στους συγκεκριμένους τομείς, εάν καταργηθεί η πολιτιστική εξαίρεση. Οι διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών ανακύπτουν σε μια χρονική στιγμή που το θέμα φαινόταν να έχει ξεκαθαριστεί, έπειτα και από τη σχετική απόφαση-προτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Μαΐου, για τη συνέχιση της πολιτιστικής εξαίρεσης στο Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας, αλλά και τις δηλώσεις τόσο της Κυπρίας Ευρωπαίας επιτρόπου για τον πολιτισμό, Αντρούλας Βασιλείου, στο Φεστιβάλ των Καννών, παραλαμβάνοντας τη διαμαρτυρία 5.000 Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, όσο και τις δηλώσεις του επιτρόπου για το εμπόριο, Κάρελ ντε Χουχτ, ότι τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την προστασία των πολιτιστικών προϊόντων, με "ενδεχόμενες εξαιρέσεις, εάν αυτά διανέμονται μέσω του Διαδικτύου". "Εμείς ποτέ δεν θα εξετάσουμε ή θα συζητήσουμε περιορισμούς σε αυτό που κάνουν τώρα τα κράτη-μέλη για να υποστηρίξουν τις ταινίες τους, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή τις μουσικές τους δραστηριότητες", δήλωσε σε εκδήλωση στη Μαδρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Η Αντρούλα Βασιλείου στις Κάννες είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι η «πολιτιστική εξαίρεση» θα προστατευθεί και ότι το βασικό πρόβλημα που απασχολεί την Κομισιόν και τους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για τα οπτικοακουστικά είναι το πώς θα καλυφθούν και θα ενθαρρυνθούν οι «υβριδικές» μορφές έκφρασης, που εμφανίζονται και πολλαπλασιάζονται στις μέρες μας μέσα από τη διεύρυνση των τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Μάλιστα οι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες είχαν πετύχει στο Φεστιβάλ των Καννών να πάρουν και την υποστήριξη προσωπικοτήτων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. Η Γαλλία φαίνεται να θέτει "κόκκινες γραμμές" στο ζήτημα της εξαίρεσης, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά τη θεσμοθέτηση ειδικού φόρου στα τάμπλετ και στα smartphones, υπέρ των πολιτιστικών προϊόντων. Η "διάχυση" ακριβώς αυτών των προϊόντων πολιτισμού μέσω των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου φαίνεται να είναι το βασικό "αγκάθι" που προκαλεί τις διχογνωμίες στον ευρωπαϊκό χώρο, με το Λονδίνο να πιέζει τις Βρυξέλλες στην κατεύθυνση της μη επιβολής φόρων.