«Προσβολή δημoσίας αιδούς», ένας τίτλος που δεν θα συνδύαζες με δημιουργικό έργο, από την άλλη όμως δύσκολα μπορείς να φανταστείς κάποιον πιο κατάλληλο για το πρώτο album της Σίσσυ Δουτσίου, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο από την ανεξάρτητη Inner Ear. Η ηθοποιός και spoken word performer καταθέτει με αυτή την εργασία ένα άκρως οργισμένο πολιτικό, φεμινιστικό και σεξουαλικό μανιφέστο, ωμά ρεαλιστικό αλλά και με μια σπάνια ευθύτητα και ειλικρίνεια. Τόση που, ακόμα και αν διαφωνείς με κάποιες από τις απόψεις της, να μην σου περνάει καν από το μυαλό ότι δεν θα έπρεπε να τις εκφράζει. Ίσως τελικά αυτό θέλει πάνω από όλα και η ίδια, να ακουστεί
Θεωρείς αυτό που κάνεις στη μουσική μέρος της δουλειάς σου ως ηθοποιός, έστω και σε ένα άλλο επίπεδο, ή είναι κάτι ολότελα διαφορετικό και με τους δικούς του κώδικες;
Πρώτη φορά ανέβηκα στη σκηνή ως spoken word artist με το Κενό Δίκτυο στις multimedia ποιητικές βραδιές που τα παιδιά έκαναν ήδη από το 1991. Οι δικές μου εμπειρίες μαζί τους ήταν στο κοινωνικό κέντρο Nosotros στα Εξάρχεια το 2005 και στην Μπιεανάλε Destroy Athens το 2007. Τα φεστιβάλ ποίησης, η συγγραφή, η τέχνη του θεάτρου είναι αυτά που με καθορίζουν μαζί με τα ταξίδια μου στην Ασία και στην Αμερική και τις περιπέτειες με τις φίλες μου. Κάθε άνθρωπος έχει δεκάδες εκφάνσεις του εαυτού του. Δεν είμαστε μια συμπαγής ταυτότητα αμετάβλητη. Το αντίθετο, είμαστε ρευστά όντα που προσπαθούμε να εκφράσουμε τις εντυπώσεις μας γι’ αυτή τη ζωή που μας έτυχε να ζούμε.
Πώς ήρθες σε επαφή με τους μουσικούς που συνεργάστηκες στο album, ειδικά με εκείνους από το εξωτερικό; Ήταν φίλοι σου ή με άλλο τρόπο;
Με καθένα δουλέψαμε με διαφορετικό τρόπο. Με τον Δημήτρη Κουφουδάκη, τον Blakaut, τον Van Fog, τον Biomass και το Rolvnd από τη Ρωσία πρώτα ηχογραφήσαμε τη φωνή και μετά δουλέψαμε μαζί τις μελωδίες και τα beats. Οι Orphx από τον Καναδά συνέθεσαν ένα noise ηχοτοπίο όταν τους είπα ότι εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ ένα άλλο κομμάτι τους στις εμφανίσεις μου. Όλοι είναι μουσικοί που αγαπώ πολύ τη δουλειά τους.
Είχες καθόλου ανάμειξη στο μουσικό σκέλος; Ανεξάρτητα από αυτό το συγκεκριμένο μουσικό ύφος, ηλεκτρονικό και έντονα ρυθμικό, είναι και αυτό που προτιμάς ως ακροάτρια ή υπάρχει επειδή εξυπηρετεί καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο την ερμηνεία σου;
Είναι η μουσική που μου αρέσει να ακούω, δεν είναι απλώς μια συνοδεία. Κάθε φορά που ακούω ένα beat ή ένα soundtrack σκέφτομαι, «αυτό θα ήταν τέλειο για εκείνο το ποίημα». Πολλές φορές ακούω μουσικές και το μυαλό μου τρέχει σε στίχους. Μετά προσπαθώ να βρω τους μουσικούς που θαυμάζω τη δουλειά τους, ανθρώπους με τους οποίους επίσης θα μπορούσα να κάνω παρέα.
Θα έλεγες ότι, πέρα από τις επιμέρους θεματολογίες, είναι ένας συνολικά πολιτικός δίσκος ή αυτό ισχύει μόνο για συγκεκριμένα κομμάτια;
Είναι ένας ερωτικός-πολιτικός δίσκος, ένα σεξοπορνοδιαστροφικό ριζοσπαστικό album. Οι επιλογές της ζωής μας καθορίζονται από την πολιτική και την οικονομική κατάσταση που μας περιβάλλουν. Η ύπαρξή μας είναι κομμάτι αυτού του κόσμου. Κάθε δημιουργικό έργο που περιλαμβάνει μια δόση ειλικρίνειας δεν γίνεται παρά να έχει πολιτικές αναφορές.
Θεωρείς το κράτος έναν αποκλειστικά καταπιεστικό μηχανισμό δίχως καμία άλλη λειτουργία;
Η κυρίαρχη τάξη πραγμάτων που δεν είναι μια μπανάλ συζήτηση, αλλά η πραγματικότητα, αυτό πονάει. Είναι θλιβερό. Το κράτος ασκεί κυριαρχία στο έδαφος και στον πληθυσμό. Αποτελεί τη βασική μονάδα πολιτικής οργάνωσης στον σύγχρονο κόσμο. Το «δίχως κράτος» είναι μια κοινωνική οργάνωση που έρχεται από το μέλλον, χωρίς κεντρικές κυβερνητικές δομές εξουσίας. Στηρίζεται στην αυτοοργάνωση των κοινοτήτων, στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη και στην άμεση δημοκρατία, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, χωρίς ιεραρχίες και χωρίς εκμετάλλευση, είναι ένα ελεύθερο βίωμα των αισθήσεων.
Πιστεύεις ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα, όλοι και όλες οι πολιτικοί έχουν ως αποκλειστικά κίνητρά τους την εξουσία και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τον προσωπικό πλουτισμό; Δεν κάνεις καμία διάκριση ανάμεσα στα κόμματα;
Η εξουσία μετατρέπει αθώα παιδιά τα οποία ονειρεύονταν έναν καλύτερο κόσμο σε λαίμαργα όντα που στάζει φρίκη από το στόμα τους, διψασμένα για δύναμη και πλούτο. Το πρόβλημα είναι οι σχέσεις εξουσίας και όχι οι άνθρωποι, οι μηχανισμοί επιβολής και διαιώνισης της κυριαρχίας.
Το «Ισόβια» αναφέρεται όντως στον κόσμο των φυλακών, είναι μεταφορικό ή ένας συνδυασμός των δύο;
Μιλάει για τις φυλακές, είναι ένα τραγούδι για τη φρίκη που βιώνουν οι εκατομμύρια φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο. Περιγράφει τη φυλακή, τον εγκλεισμό που βιώνει το σώμα. Στα διηγήματά μου μπορείς πιο εύκολα να μιλήσεις για τις ηρωίδες μου, εδώ καλούμαι να αναμετρηθώ με τα δικά μου όρια. Δεν είμαι απλώς εγώ που λέω την ιστορία μου, είναι και άλλοι άνθρωποι που λένε την ιστορία τους μέσα στον δίσκο.
Θεωρείς την πλήρη σεξουαλική απελευθέρωση πολιτικό αίτημα ή προσωπικό και κοινωνικό που αναγκαστικά αποκτά και πολιτική διάσταση;
Το προσωπικό γίνεται πολιτικό όταν υπάρχουν εξωτερικές παρεμβάσεις που περιορίζουν την αυτονομία του ανθρώπου. Ό,τι κάνω στο κρεβάτι μου είναι προσωπική μου υπόθεση και επίσης δεν θέλω να φαντάζομαι τι κάνουν οι φίλες μου στα δικά τους κρεβάτια, άλλωστε έχω πλούσια φαντασία. Όμως αν κάποιος τις εμποδίσει να κάνουν αυτό που θέλουν, τότε θα στήσω μαζί τους διαδηλώσεις και συνελεύσεις για να υπερασπιστώ το κρεβάτι τους, τις επιλογές τους, γνωρίζοντας ότι η σεξουαλική απελευθέρωση είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου αγώνα, αυτού της απελευθέρωσης της ανθρωπότητας από τα δεσμά της μισθωτής εργασίας, της εγχρήματης οικονομίας, της ιδιοκτησίας, της κουλτούρας του ναρκισσισμού και της πατριαρχίας, μέρος ενός συνολικού αγώνα για αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση.
Υποθέτω ότι γνωρίζεις πως το «Ηρωίνη» μπορεί να παρεξηγηθεί. Υποστηρίζεις με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση ουσιών, επισημαίνεις ότι αυτή η επιλογή είναι δικαίωμα όποιου και όποιας θέλει να την κάνει ή είναι ένα σχόλιό σου πάνω στην κοινωνία;
Το Κενό Δίκτυο θεωρεί την αποποινικοποίηση όλων των ουσιών ως αναγκαίο πρώτο βήμα ενάντια σε ένα υποκριτικό, κατασταλτικό και τιμωρητικό σύστημα που πλουτίζει τους εμπόρους και εξαθλιώνει τους χρήστες. Εξερευνώντας δύσκολα και σκοτεινά θέματα της ανθρώπινης εμπειρίας, έρχομαι αντιμέτωπη με την έκσταση, τον πόνο, τη μέθη. Η απάντηση βρίσκεται στα στενά της Αθήνας, με τους εξαρτημένους ανθρώπους να αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν γιγαντιαία παράσιτα με έναν ακραίο ρατσισμό, ναρκοφοβία και απουσία υγειονομικής φροντίδας.
Συντηρητισμός και υποκρισία είναι τελικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Πώς μπορεί ο σημερινός άνθρωπος να ελευθερωθεί από τα δεσμά τους;
Υποκριτική κατάσταση μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και τα παγωτά με τα συντηρητικά τους και τον μηχανισμό κατάψυξης. Το να απολαμβάνεις τις διάφορες γεύσεις τους νομίζοντας ότι τρως μια «φυσιολογική» τροφή είναι υποκρισία προς τον εαυτό σου. Ζούμε, υποκρινόμαστε, παίζουμε ρόλους για να επιβιώσουμε. Μόνο με τις φίλες και τους φίλους μου στις συλλογικότητες που συμμετέχω νιώθω ασφάλεια από τα δηλητήρια του συντηρητισμού και της υποκρισίας.
Ο έρωτας είναι πηγή καταπίεσης και δυστυχίας ή αντίθετα απελευθέρωσης και ευφορίας;
Η διαφορά βρίσκεται στο πώς προσεγγίζουμε τον έρωτα, αν τον βιώνουμε ως ανάγκη ελέγχου και κατοχής ή ως ευκαιρία για αμοιβαία ανάπτυξη και κατανόηση. Πώς έχουμε μάθει να ερωτευόμαστε; Μπορούμε να υπερβούμε τα όρια της κτητικότητας, της ζήλειας και του εγωισμού; Μπορούμε να πειραματιστούμε με σκοπό την αλληλοκατανόηση, τη φροντίδα και την απόλαυση;
Ο δίσκος μπορεί να μεταφερθεί και στη σκηνή ή είναι ένα project αποκλειστικά για ακρόαση;
Επαιζα τα κομμάτια στις εμφανίσεις μου πριν ηχογραφηθούν. Πρώτα υπήρχαν οι συναυλίες και οι spoken word performances, και ο δίσκος ήρθε ως καταγραφή αυτής της ενέργειας.
Και τα προσεχή σχέδιά σου, υποκριτικά και μουσικά; Υπάρχει ήδη υλικό για το δεύτερο album;
Θα ανεβάσουμε ξανά μετά από χρόνια το θεατρικό έργο «Ψύχωση» («4.48 Psychosis») της Σάρα Κέιν σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή, μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών. Είναι ένας τυφώνας που ρουφάει κάθε αναστολή και δίνει στο κοινό την ευκαιρία να έρθει αντιμέτωπο με τους πιο βαθιά κρυμμένους φόβους του. Οι ηχογραφήσεις για το δεύτερο album έχουν ήδη ξεκινήσει με παραγωγούς από την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Αγγλία και τον Καναδά, ενώ ετοιμάζουμε μια περιοδεία στην Ευρώπη και επιλεγμένες συναυλίες στην Ελλάδα.