Με μια αφίσα που φέρνει στον νου τις ονειρικές εικόνες του Φελίνι ξεκινάει το φετινό bio-Mechanical Festival, έχοντας τον ευρύτερο τίτλο «Χώρος αναμονής». Ο αινιγματικός τίτλος αναφέρεται σε εκείνη την υπαρξιακή κατάσταση μιας διαρκούς εκκρεμότητας που μας κρατάει σε εγρήγορση. Η Αυλίδα θεωρείται εμβληματικός χώρος αναμονής της ελληνικής μυθολογίας καθώς γέννησε ιστορίες υπέρβασης, ηθικής αμφισημίας και θυσίας.
Το bio-Mechanical Festival φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός που αναδεικνύει την ιστορία του μυθικού τόπου φιλοξενώντας τις εκδηλώσεις του Θεάτρου Χαλκίδας αλλά και άλλων τοπικών και περιφερειακών πολιτιστικών σχημάτων.
Το φεστιβάλ, εμπνεόμενο από τον σκηνοθέτη Μέγερχολντ και τη βιομηχανική ή biomechanics μέθοδό του, φιλοδοξεί να φιλοξενήσει εγχώρια και διεθνή θεάματα που εστιάζουν σ’ ένα είδος θεάτρου που θέτει το ανθρώπινο σώμα ως κεντρικό εργαλείο έκφρασης. Το Θέατρο Χαλκίδας δραστηριοποιείται στον ιδιαίτερο χώρο του ανενεργού λατομείου στον όρμο Μικρό Βαθύ, μεταμορφώνοντάς τον -υπό αντίξοες συνθήκες- σε μια ζωντανή εστία πολιτισμού. Το bio-Mechanical Festival επί 9 συναπτά έτη έχει συνεισφέρει στην αναβάθμιση της περιοχής, στην ενίσχυση του τοπικού τουρισμού και στην προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Αυλιδείας Αρτέμιδος.
Η διευθύντρια του φεστιβάλ Μαίρη Μουρσελά δηλώνει αποκλειστικά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής: «Έχουμε ετοιμάσει ένα πολυθεματικό φεστιβάλ με 35 εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις, πεζοπορίες και ξεναγήσεις γύρω από την Αυλίδα, εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικές εγκαταστάσεις. Η φετινή θεματική αφορά την αναμονή, καθώς από την Αυλίδα περίμεναν οι Αχαιοί τον ούριο άνεμο για να ξεκινήσουν την εκστρατεία για την Τροία. Και σήμερα βέβαια υπάρχει μια κατάσταση αναμονής για το μέλλον της περιοχής και τα σχέδια που θα υπάρξουν όσον αφορά το πολιτιστικό της μέλλον. Στόχος μας φέτος είναι να αναδειχθεί και να γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδας. Θέλουμε, με άλλα λόγια, να αποκτήσει άλλη διάσταση ο χώρος στο Μικρό Βαθύ που διαμορφώθηκε έντονα από τις μηχανές του τσιμεντάδικου. Και η παρουσία του κόσμου να δώσει μια άλλη διάσταση, αυτή της επούλωσης μέσω του πολιτισμού. Ίσως έτσι οδηγηθούμε και στην προστασία του τόπου, γιατί όσο μένει αφανής τόσο κινδυνεύει από σχεδιασμούς που δεν σέβονται τον αρχαιολογικό χώρο».
Μέσα απ’ το πρόγραμμα ξεχωρίζουμε τη μουσική παράσταση «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» με τη Χριστίνα Μαξούρη, την εικαστική εγκατάσταση «Χώρος αναμονής πριν τη δράση» της Μίνας Κουζούνη, τη μουσική βραδιά «Piano for Film» με τον Άρη Βαλέρη, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο, την παράσταση «Limbo Sucks» με το ντουέτο Witchberries, τη συναυλία με τα συγκροτήματα Menian και Monozim, την παράσταση «Μαουτχάουζεν» στο Θέατρο Χαλκίδας. Και, τέλος, τη διάλεξη «Τεχνητή Νοημοσύνη: Αφέντης ή υπηρέτης» στον πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Ιουλίου.