Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.1°C30.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.3°C28.8°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.7°C28.3°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.3°C
0 BF 61%
Αnohni / H αγάπη είναι δημιουργία αλλά μπορεί και να μας παραπλανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αnohni / H αγάπη είναι δημιουργία αλλά μπορεί και να μας παραπλανά

135148221-a.jpg

Διατυπώνοντας έναν μεστό και συγκροτημένο λόγο, η Anohni μας μίλησε για την καλλιτεχνική της πορεία σαν ένα οδοιπορικό σε μια άγρια τοποθεσία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ως τρανς άνθρωπος αντιμετωπίζω οτιδήποτε κάνω ως μια ευκαιρία για πολιτιστική παρέμβαση». Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές προεκτάσεις της τρανς ταυτότητάς της και την πολιτική σημασία που τυχόν κοινωνεί η φυλομετάβαση από μια καλλιτέχνιδα, η Anohni είπε: «Το ξέσπασμα του AIDS το ’80 έβαλε φραγμό σε άτομα που προσδιορίζονται όπως εγώ. Στη δεκαετία του ’70 υπήρχε πολύ περισσότερος χώρος για άτομα που προσδιορίζονταν οι ίδιοι ως τρανς να βρίσκονται στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής (αντι)κουλτούρας. Η τρανσέξουαλ ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα στη μουσική επιτρέπονταν σαφώς περισσότερο. Όταν εγώ βρισκόμουν στο ξεκίνημα της καριέρας μου, η παρουσία μου ήταν ένα μικρό σοκ για πολλούς ανθρώπους, όμως πρέπει να πω ότι ποτέ η ταυτότητα φύλου ή η εμπειρία της επιβεβαίωσης φύλου δεν ήταν στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής δουλειάς μου. Μπορεί να ήταν διάχυτη παντού στο έργο μου, αλλά αν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο επίκεντρο που στόχευε την τέχνη μου, αυτή ήταν η σχέση μας με την οικολογία - πάντα μέσα από την προσωπική μου ματιά». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ολόκληρη η ύπαρξή μου αποτελεί μια έκφραση συνηγορίας για τη συμμετοχή και τη συμπερίληψη των τρανς ατόμων. Ωστόσο, θεωρώ πως παγκοσμίως οι λαϊκιστές δημαγωγοί μάς χρησιμοποιούν σαν πιόνια και σαν σάκους του μποξ, σαν μέρος μιας alt right μεταστροφής που συμβαίνει από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη. Όλο αυτό είναι ένας υποκριτικός χορός, ενώ ταυτόχρονα συμβαίνει μια καταστροφή της βιόσφαιρας και ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για έναν παγκόσμιο πόλεμο ή οτιδήποτε άλλο συμβεί. Όλοι νιώθουμε την παγκόσμια κλιμάκωση των γεγονότων αυτή τη στιγμή. Και πάντοτε η συζήτηση για τα σώματα των τρανς ατόμων ή η στιγμιαία ανοχή του cis ετεροφυλόφιλου κόσμου να μας επιτρέψει να υπάρξουμε ή να συμμετάσχουμε σε οικογενειακές δραστηριότητες είναι ένα κόλπο που προϋπάρχει εδώ και αιώνες όταν εμφανίζεται ανάγκη για αντιπερισπασμό από τα αληθινά προβλήματα. Ο αυτοπροσδιορισμός του φύλου υπάρχει εδώ και αιώνες σε πολλές κουλτούρες με χιλιάδες αντωνυμίες. Είναι παράδοση, δεν είναι κάτι πρωτοποριακό. Όλο αυτό είναι αστείο και θολώνει τα νερά από σημαντικές συζητήσεις, όπως αυτές για τη μετανάστευση, την οικονομία, την οικολογία, το αδιέξοδο του σύγχρονου καπιταλισμού και φυσικά τη βία της πατριαρχίας. Επομένως η πολιτική ταυτότητας δεν είναι το κύριο ενδιαφέρον μου, είναι ο φακός με τον οποίο βλέπω τα πράγματα».

Η διαδικασία της τέχνης

«Η Τέχνη παράγει επικοινωνία μέσα σε μια κοινότητα. Πιστεύω στα κυκλικά συστήματα και όχι στα ιεραρχικά - στα κυκλικά, όπου ο λόγος του καθενός είναι ισότιμος με του άλλου. Έτσι δημιουργείται ένα πεδίο διάδρασης και επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους εμάς. Ο στόχος τελικά είναι να βρεθούμε, να μιλήσουμε και να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον από όποιο σημείο κι αν ξεκινάμε». Σε ερώτηση σχετικά με το πώς η Τέχνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα σημαντικά ζητήματα του καιρού μας, απάντησε: «Πολλοί πιστεύουν, αποφεύγοντας την πραγματικότητα, ότι τα χειρότερα θα έρθουν μετά. Σ’ αυτό το πνεύμα προσπαθούν να πάρουν ό,τι προλαβαίνουν τώρα, γιατί θεωρούν πως όταν έρθουν τα χειρότερα θα έχουν πεθάνει. Τα χειρότερα όμως είναι ήδη εδώ». Όσο για το αρχαίο θέατρο στο οποίο θα εμφανιστεί, μίλησε με δέος: «Νιώθω πολύ χαρούμενη και έχω αγωνία που θα δώσω συναυλία κάτω από την Ακρόπολη. Νομίζω πως δεν έχω κάνει κάτι τόσο σημαντικό ώστε να μου αξίζει αυτή η τιμή, αλλά την Πέμπτη το βράδυ θα κάνω το καλύτερο που μπορώ».

Ο Λου Ριντ, η Ντιαμάντα Γκαλάς και η Αμπράμοβιτς

Σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση της με την Ντιαμάντα Γκαλάς, η Anohni απάντησε ότι την εκτιμά πάρα πολύ και τη θαυμάζει για τη στάση της στη ζωή. Είναι μία από τους μέντορές της και είναι από τους λίγους καλλιτέχνες αυτή τη στιγμή που λένε την αλήθεια, που επιμένουν στην αλήθεια κι ας πληρώνουν το τίμημα. Και μολονότι η Ντιαμάντα είναι και σκληρή σαν χαρακτήρας, με όσες τραγωδίες της έχουν συμβεί στη ζωή, είναι ταυτόχρονα αυθεντική και ειλικρινής πρώτα απ’ όλα. Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με τη σχέση της με τον Λου Ριντ, απάντησε ότι εκείνος ήταν μεγάλη έμπνευση και στήριξη για εκείνη και την ώθησε να εκφραστεί τόσο σε σχέση με την ταυτότητά της όσο και καλλιτεχνικά και ενώ ήταν ένας περίπλοκος χαρακτήρας, ταυτόχρονα ήταν ένας άνθρωπος ζεστός, εγκάρδιος, που είχε χιούμορ και του οφείλει πολλά. Αναφέρθηκε, τέλος, και στην ευτυχή συγκυρία να είναι η Μαρίνα Αμπράμοβιτς αυτή που θα προλογίσει την παράσταση. Όπως δήλωσε, η Αμπράμοβιτς θα ερχόταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τη συναυλία και η Anohni επικοινώνησε μαζί της και της ζήτησε να την παρουσιάσει. Τέλος, σε ερώτηση για το τι σημαίνει η αγάπη για εκείνη, απάντησε ότι η αγάπη είναι δημιουργία, αλλά η αγάπη μπορεί και να μας παραπλανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL